by PO
Nem túl régen méltatlankodtam amiatt, hogy a libaevés szokása sokkal inkább része a közbeszédnek, mintha kacsák legközelebb csak Pekingben lennének. Pedig errefelé is vannak, semmivel nem rosszabbak a libánál, sőt!
Eredetileg egy rucás kását szerettem volna posztolni - a ludas kása méltó párját - de legutóbb, amikor ezt készítettem, elfelejtettem fotózni, az étel pedig 1 nap alatt eltűnt! Hiába, nem vagyok még vérbeli gasztroblogger. De törekszem rá.
Később pedig eszembe jutott, hogy a klasszikus rucás kása zöldséges kölese jól párosítható a sült kacsával is. Ennek láttam neki. Aztán menet közben eszembe jutott, hogy még izgalmasabb, ha a sült kacsát tabulé salátával tálalom. Ebben maradtam.
A kacsaszárnyakat sóztam, majd 160 fokon megsütöttem.
A tabulé salátához felhasználtam
1 csésze bulgurt,
1 fej lilahagymát,
1 db gránátalmát,
2 csokor petrezselyemzöldet,
sót, fehér borsot, őrölt fahéjat, őrölt szegfűszeget.
Öntetnek egy kis zárható üvegbe fél deci olívaolajat és fél deci gránátalma levet öntöttem. Tettem bele 1 kk sót, fél kk fehér borsot, fél mk őrölt fahéjat és fél mk őrölt szegfűszeget, majd jól összeráztam.
A petrezselyemzöldet megmostam, majd papírtörlőre szétterítettem.
A bulgurt négyszer annyi vízzel leforráztam, majd lefedve állni hagytam.
Összeráztam az öntetet.
Finomra felaprítottam a lilahagymát, félretettem.
Jól összeráztam az öntetet.
A gránátalmából kiszedtem a magokat és félretettem.
Alaposan felráztam az öntetet.
A bulgurt 20 perc után leszűrtem, lecsepegtettem és egy nagy salátástálba kiterítettem hűlni.
Nem felejtettem el ismét összerázni az öntetet.
Amikor a bulgur kihűlt, belekevertem a hagymát, a gránátalma magot és leöntöttem az alaposan összerázott öntettel. Egy kicsit állni hagytam, majd tálalás előtt belevegyítettem az apróra vágott petrezselyemzöldet.
Tálaltam az elkészült kacsát.
A tabulé (taboulet, tabouleh) egy tág határok között variálható étek. Ha sok benne a bulgur, akkor inkább köret jelleget ölt. Nyáron jóval kevesebbet teszek bele, ellenben sokkal több petrezselymet, zöldhagymát, hozzá mentalevelet, így már salátaként viselkedik, könnyedebb. Grillezett húsok társaságát is őszinte örömmel fogadja.