tag:blogger.com,1999:blog-7855340076259744506.post4114451281669656935..comments2024-03-18T00:13:14.065+01:00Comments on Pásztortűz: GölődörPOhttp://www.blogger.com/profile/11964437883758287991noreply@blogger.comBlogger11125tag:blogger.com,1999:blog-7855340076259744506.post-10421543244867194702012-08-21T16:17:11.481+02:002012-08-21T16:17:11.481+02:00Süllőcske. Ha a hólében állás, hólében főzésnek mi...Süllőcske. Ha a hólében állás, hólében főzésnek minősül.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7855340076259744506.post-72552597988127216272012-08-21T14:37:05.078+02:002012-08-21T14:37:05.078+02:00Hajdulaci, majdnem elfelejtettem, hólében főzték? ...Hajdulaci, majdnem elfelejtettem, hólében főzték? Mert ha nem, akkor nem ér!süllőcskehttps://www.blogger.com/profile/06973091106129844482noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7855340076259744506.post-67616516654991389012012-08-21T14:33:15.866+02:002012-08-21T14:33:15.866+02:00Ha csak az étvágygerjesztés volna egyedüli célunk,...Ha csak az étvágygerjesztés volna egyedüli célunk, beírnánk egy olaszos tésztaételt és slussz.<br />E blogocska kitűzését úgy értelmezem, hogy az a gasztrokulturális értékek feltárása és védelme, ha azokat a feledés, vagy félreértés veszélye fenyegeti.<br />Ezeket nem igyekszünk az ételmondók körülményeitől eltérő módon élők étlapjára ajánlani, csupán értelmezni szeretnénk, hogy miként keletkezik egy történelmi étel, és hogyan állja ki az idők próbáját.<br />Hajdulaci, a rénszarvaspásztorok úgy nyilatkoznak, hogy a világon a legkedvesebb ételük a rénszarvashús főzővizében készült vérgaluska.süllőcskehttps://www.blogger.com/profile/06973091106129844482noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7855340076259744506.post-16107857043641789162012-08-21T11:39:27.428+02:002012-08-21T11:39:27.428+02:00Van aki mifelénk hurkalevest készít. Azt hiszem ne...Van aki mifelénk hurkalevest készít. Azt hiszem nekem tömény lenne. Valamely kamu ismeretterjesztő csatornán rénszarvas vérből készítettek galuskát, s az is levesfélébe került bele. Magyarországon kezd kimenni a divatból a belsőség fogyasztása.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7855340076259744506.post-56034214750932226932012-08-20T19:40:52.378+02:002012-08-20T19:40:52.378+02:00Felénk is volt régen egy olyan variáció, hogy vére...Felénk is volt régen egy olyan variáció, hogy véres töltelék+leves.<br /><br />Eredetileg a húgyhólyagba töltöttek véres hurka tölteléket. Akkor még rizs helyett ebben kölest használtak.<br /><br />A levesben reszelt savanyú uborkát főztek, babérral ízesítve, majd beletették a gömböcöt. Tejföllel gazdagították. Később nem készült gömböc, hanem a véres hurkát használták ebben az értelemben.POhttps://www.blogger.com/profile/11964437883758287991noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7855340076259744506.post-38127673881092712232012-08-20T19:08:07.299+02:002012-08-20T19:08:07.299+02:00Érdekes, de nekem csak olvasmányélmény marad. Azé...Érdekes, de nekem csak olvasmányélmény marad. Azért viszont köszönet! :)anica inkognitóbannoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7855340076259744506.post-13151849986161325432012-08-20T14:48:30.970+02:002012-08-20T14:48:30.970+02:00Érdekes, hogy ugyanezen a néven van nyírségi tészt...Érdekes, hogy ugyanezen a néven van nyírségi tésztaféle is. Bár erre nem egy példa van, például a cibere tájanként mást jelöl.<br />Igaz az, hogy afféle véreshurkáról van szó, igen kevés rizzsel, de levesnek komponálva. <br />A Hargitán is kevesen ismerik már, kimondottan az öregek tudják, sokan már nem is eredeti nevén nevezve. Csak úgy mondja a néne,hogy: Várom már, hogy ejsze ölhessek, sss megfőzzem a VÉREST!<br />Kérdem erre:-Róza néne, aztán az finom-e, szereti-e? A válasz erre sokatmondó pillantás az égre, sóhaj. <br />Na, kérem, itt megállt az idő!<br />A kisgömböc hasonló a disznóvágás szitujában.<br />Azt nem tudom elképzelni levesben, viszont a bárány finom íze nekem bejön. Nagyon tartalmas leves, annak ellenére, hogy a leve nincs megpakolva betéttel.<br />Nem véletlen a bárányízű lé tejes habarása, babér használata. Az állat intenzív ízét kissé legömbölyíti, bársonyos, kerek íze lesz. <br /><br /><br />süllőcskehttps://www.blogger.com/profile/06973091106129844482noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7855340076259744506.post-34233485534947603722012-08-20T14:18:52.955+02:002012-08-20T14:18:52.955+02:00Ej, de jó a mai nap, igazi ünnep: Süllőcskét két r...Ej, de jó a mai nap, igazi ünnep: Süllőcskét két remek blogban is olvasni!<br />Még sok ilyent kérünk Székelyországból - táj-, életmód- és ételleírást.Mitzi von Küchenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7855340076259744506.post-48716017328774445052012-08-20T12:57:25.229+02:002012-08-20T12:57:25.229+02:00Én sem hallottam ezen a néven, de pont olyan mint ...Én sem hallottam ezen a néven, de pont olyan mint a mi gömbecünk, csak azt disznógyomorba töltjük:http://makacskakonyhaja.blogspot.ro/2012/01/gombecgomboc.html<br />Mi nem szoktuk levesbe főzni, de olyat is hallottam már.Katihttps://www.blogger.com/profile/08847263129184531346noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7855340076259744506.post-24099194946701626342012-08-20T12:44:21.016+02:002012-08-20T12:44:21.016+02:00Én sem hallottam róla, de ez nem csoda. A gyomor f...Én sem hallottam róla, de ez nem csoda. A gyomor fogyasztása nálam még nem gyakori, meg Erdélyben sem jártam sohasem.<br />Ez akkor egyfajta véres hurka akarna lenni? A töltelék arra hajaz, igaz, nem zsemlével, hanem rizzsel. <br />Minden esetre szívesen megkóstolnám!<br />Andrass9https://www.blogger.com/profile/02075853219182991991noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7855340076259744506.post-24586296390325379342012-08-20T09:58:04.458+02:002012-08-20T09:58:04.458+02:00hát ez bizony érdekes. sose hallottam róla.hát ez bizony érdekes. sose hallottam róla.Sheila G.https://www.blogger.com/profile/03259766906839157174noreply@blogger.com