2011. december 25., vasárnap

Időben szólok!

Ugye szeretnétek egy kis kemencét? Ha már kilábaltatok a beigli okozta cukorkómából, akkor ezen gondolkodjatok el egy kicsit.

A kemence jó dolog. Kell hozzá egy kertes ház, valamelyik sarkában egy kis hely, ha ezek adottak, lehet tovább töprengeni. Mekkora legyen? Olyan nagy, míves, tetővel, nagy kéménnyel, mint a Bek Józsié, vagy a Tóth Karcsié? Akkor nagy hely kell neki. Vagy csak olyan kis ügyes, amolyan cigánykemence, mint az enyém? Az kisebb helyen is elfér.
Látjátok, feldobtam egy alapkérdést, nem kis fejtörést okozva ezzel. De én szóltam időben!

Aztán arra is gondoljatok, hogy egy kemence nem annyi idő, mint egy kenyérsütés, több hétbe is beletelik, míg elkészül. Szóval ahhoz, hogy az új búzából sült kenyér fogadásakor meglegyen, már most gondolkodni, számolni, dönteni, lépkedni kell határozottan előre.

Én idejében szóltam!

Kedveteket gerjesztem néhány képpel, ezek mind alkalmatos, működő kemencék:






A cigánykemence építése egyszerű, ősi módszer. A tégla lábazaton felüli rész olyan, mint ahogy egy kis kemencét több ezer évvel ezelőtt is készítettek. Egy-két ujjnyi vékony botokat kell leszúrni egy agyag alaplemezbe, majd össze kell kötözni egy felső vízszintes tartóval. Szalmás sárból kis babákat kell kiszaggatni és azzal körbe kell tapasztani a vázat. Két hét száradás után híg sárral be kell húzni a repedéseket. Újabb két hét száradás után kis tűzzel ki kell égetni, majd nagyobb tüzet is lehet rakni.







Ez egy két tepsis kemence lett. Használaton kívül le kell takarni fóliával, hogy eső, hó ne érje. Akit érdekelnek a részletek, kérdezzen bátran.



12 megjegyzés:

Névtelen írta...

A kerti ételkészítő alkalmatossággal az a bajom, hogy amit kinézek első alkalommal a helyének, arról kiderül, hogy nem jó (mármint a hely). Ahol soha nem fúj a szél, de amint oda teszem a grillezőt, csakis ott lesz orkánerejű szél állandó jelleggel. A társaság az nem ott ül le, vagy úgy helyezkedik el, hogy gerincferdülésem lesz az örökös forgástól. Azért lehet, hogy építek egyszer egy kemencét, csak jól ki kell találnom a helyét. Valami félreeső sarokban? Az, hogy a kert sarka miért lesz félreeső, annak is megvan az oka, bármit is rakok, építek oda, az félreeső hely marad.

Bombadil Toma írta...

minden tavasszal előkerül a "kemence projekt" de aztán valahol elhalnak a dolgok:( ez a cigánykemence teszik, lehet, hogy ez lesz a megoldás, már csak valami agyag lelőhelyet kell a környéken találni...:)

PO írta...

Készítettem erről egy kis werkfilmet, még az eleje és a vége hiányzik. Mire jön a kemence építés szezonja, addig befejezem és kirakom ide.

öreg sam írta...

Nem mondod,hogy ezeket mind te épitetted?

PO írta...

Csak ezt itt, a végén, amelyik olyan vidáman füstöl :-)

öreg sam írta...

Én egy olyasmi kemencét csináltattam,mint a 4. képen,kis kecskeméti tanyámon.Sajnos képet nem tudok adni,mert a nagy gépemen vannak,de ha időd engedi menj a gugli örszre,Kecskemét.
46.55.11.51 É
19.39.14.31 K
kordinátán ott van,tudtom nélkül fotózták.
A kis ház a "kemenceház" :)

PO írta...

@Toma: többeket érdekel ez a dolog. Ha kerítesz agyagot, csinálunk nálad egy pilot projectet, neked lesz egy kemencéd, a többiek pedig megszerzik a know-how-t. :-)

@öreg sam: ha előkukázol egy jó képet a kemencédről, szívesen kirakom ide. (megnéztem a légifotót)

Bombadil Toma írta...

@PO: jól hangzik a dolog, ha meglesz az agyag megbeszéljük...!:)

marta írta...

Engem is érdekel....mi Barabás téglából csak ugy összedobáltunk egy kör-körös tűzhelyet....,semmi cement,beton..csak ugy felrakva...de én még akarok egy" épitettet" is....

PO írta...

Nagyon egyszerűen, agyagsárral falazva is lehet tűzhelyet építeni. Egy vaslemezzel lefedni, a füstöt kivezetni és kész.
Vagy akár szalonna sütő helyet is.

Névtelen írta...

Sziasztok! Én az 5. képen lévőt szeretném, ahol a jelmezes lányok vannak. Hasonlít a nagypapám régi szőlős pajtájára. De az első sem rossz. Most már csak a szponzor hiányzik hozzá. Üdv: Erzsi

PO írta...

Ha lesz szponzoráció, szólhatok az 1. gazdájának, neked is épít egyet.
A jelmezes lányok Nagyszakácsiban, a Királyi Szakácsversenyen voltak láthatók, ezt minden évben, augusztus első 7végéjén rendezik meg.