2013. június 27., csütörtök

Kutya meleg van! Mit iszol?

by PO

Nagyon megörültem ennek a címnek. Nagyon inspiráló, adja magát, hogy fél év múlva hozzam a "Kutya hideg van! Mit iszol?" című szakdolgozatot.

A hangulati azonosulás fontos, ezért hallgassuk meg ezt a meditatív zenét.

Summertime + Summer Storm

A nyár, vagyis a NYÁR hangulatát idéztem fel ezzel a darabbal, amiben a Summertime alapjaiba bedolgozták Vivaldi motívumait (Summer Storm). Fantasztikus, a posztomat remekül ékesíti, egészen eddig egy öncélú zenei kísérlet volt.

Szóval a hőmérő higanyszála, narancs és vörös riasztások, hőguta, bágyadtság, hőháztartás, hidratáltság... A perzselő forróságban nagyon fontos, hogy igyunk sokat és ügyeljünk olyan dolgokra, amik máskor talán elhanyagolhatók.

Én már nagyon sok kánikulát láttam, oszt mégis itt vagyok! Túléltem mindegyiket. Sok csínja van annak, hogy sikeresen átvészeltem őket, ezekből szemezgetek most.

A jó hidratáltság korán reggel kezdődik. Nem sokkal felkelés után iszom egy nagy pohár nem hideg vizet. Teljesen mellékes, hogy milyen idő van, később a reggeli során iszom egy liternyi zöld teát. Nem egyszerre, eltart egy jó óráig is, mire mind elfogy.

Napközben rohanok ide-oda, a lényeg, hogy mindig van az autóban és a táskámban ivóvíz (vagy csapvíz, vagy ásványvíz bubi nélkül). Legalább óránként iszom legalább 3 decit.
Szénsavas ásványvizet, üdítőt nem hordok, ha felmelegszik az autóban, szörnyű íze van. Ha a sima víz melegszik fel, az még elmegy.
Különben melegben a hideg szénsavas víz sem jó. Ha olyat iszom, azonnal verítékezni kezdek, bosszantó, ha  csavarni lehet a vizet a rajtunk lévő pólóból. Ugyanakkor nem mindig vagyok olyan helyzetben, hogy válogassak, néha a szénsavas víz is jobb, mint a semmi.

Nyáron az izzadás során sok sót is veszítünk, Ilyenkor nem elég a folyadékot pótolni, a sók pótlása is fontos. Nagy melegben nyugodtan bevállalom a magasabb sótartalmú ásványvizeket is (1000 mg/l feletti sótartalom), egyébként a hígabbakat iszom. Tessék címkéket böngészni! :)

Én szinte semmit nem hűtök és semmit nem iszom hidegen. Vendéglőben és más etetőhelyeken mindig hűtetlen vizet kérek.

És még egyszer a zöld teáról: csodaszer! Aki nem hiszi, próbálja ki! A legnagyobb melegben készítsünk egy zöld teát, ügyelve arra, hogy ne forrázat legyen, hanem 70-80 °C között legyen a víz. 3 perc után öntsük ki csészébe és kezdjük el kortyolgatni. Bátran igyunk belőle több csészével! A teában lévő koffeinek kitágítják az ereket, növekszik a hőleadás és így csökken a kínzó hőségérzet. Ugyanez más forró italokkal tapasztalatom szerint nem működik.

Az alkoholos cuccokat kerülöm a meleg napokon. Sem a hideg sör (még az alkoholmentes sem), sem a fröccs nem alkalmas a szomj oltására hőség idején. Ilyesmit csak napnyugta után iszom, akkor már nem a hőség túlélése a cél, hanem a vacsora része.

És van egy olyan kedvencem, ami kánikulában tényleg nagyon üdítő, akkor készítem el, amikor hazaérek. Előveszek a hűtőből egy nagy doboz joghurtot. Ehhez nem a márványos, hanem a folyósabb felel meg jobban. Beleöntöm egy 3/4 literes befőttes üvegbe és ameddig lehet, felengedem szódavízzel. Teszek bele egy mokkáskanál sót, majd összerázom - homogén legyen. A törökök ezt az italt ayrannak nevezik, ezért én is ezt követem. Fantasztikus üdítőital, csak emiatt szeretem a kánikulát :))


Nahát, így iszok én. És hogy' isztok ti? Nyájas olvasók, elő a titkos limonádé és koktélreceptekkel, üstöllést!

Lapzárta után érkezett érdekességek:
Süllőcskétől: egy közepes nyers uborkát, zöld kaprot, 4 dl joghurtot, 4 dl szódavízzel összeturmixolunk, majd sóval ízesítjük.
Fatimától: kefírt sóval, borssal, borsmenta levéllel összeturmixoljuk, vízzel hígítjuk, jégkockákkal szervírozzuk (ez a perzsa dogh).

7 megjegyzés:

anica inkognitóban írta...

Volt szerencsém megkóstolni ezt a joghurtos italt, tényleg jó! Eskü!!!
Limonádé nálam is jöhet minden mennyiségben, de be kell valljam, egyfajta alkohol is van, ami ilyenkor nettó 70 fokban jólesik: a különböző ízesítésű cíderek.

Névtelen írta...

hosszúlépést...

süllőcske írta...

Savanyúvíz: kicsiny rizling, sok szóda.
Gazpacho behűtve: Uborka, paradicsom, fokhagyma,hagyma, borecettel meglocsolt barna kenyér, kovászos uborka leve símára turmixolva, olívaolaj közben hozzácsurgatva.
Uborka-joghurt turmix, mentával.

Andrass9 írta...

Aludtej - sok!
Paradicsomlé sóval, borssal.
Kovászos uborka leve.
Süllőcske féle savanyú víz.

Daróczi Imre írta...

Hideg víz, citromlével. Nagyon hosszú hosszúlépés. Zöld tea behűtve, hígítva, mentával. Én hiszek a hűtőben :-) bár tudom hogy badarság, de jólesik a hideg szénsavas cutz.

Andrass9 írta...

Mostanság rászoktam a meggyszőrre, amit kavarok!

Sheila G. írta...

dinnye a kutbol