2013. szeptember 4., szerda

Paprika hírek

by PO

A nyár végén összeszedtünk egy csomó alapanyagot. Most a legzamatosabb a paprika, a paradicsom, a padlizsán... Ideje van a zakuszka készítésnek, ezt mi kalákában oldottuk meg. Íme néhány kép róla:



Aztán most következnek a paprikák! Először a Jalapeño típusú paprikához nyúltam, az hálás alapanyag. Egy csendélet paprikákkal és koktélparadicsomokkal:


Jalapeñót kicsumáztam, de a maglécet és a magot benne hagytam. Aztán meleg füstre tettem, vigyázva, hogy ne forrósodjon fel a paprika. Néhány óra után ledaráltam és 20% sóval keverve üvegekbe zártam a nyár ízeit. Az E. Pista alapanyaga cseresznyepaprika, az megkíván egy kis pritaminpaprika, vagy kápia társítást, mert elég száraz lenne a lekvár. A Jalapeño viszont húsosabb, lédúsabb, magában is jó konzisztenciát ad.

Íme, egy kis ízelítő a munkánk gyümölcseiből:


Most kezdem a füstölt paprika készítését. Jut eszembe! Megkérek mindenkit, hogy aki kapott kóstolót a tavalyi füstölt paprikámból, néhány mondatban fogalmazza meg tapasztalatát és juttassa el hozzám az ismert ímél címemre. 

8 megjegyzés:

Daróczi Imre írta...

Én kaptam! De elfogyot :-) Honnan van neked halapenod?

Mitzi von Küche írta...

Szép képek!
Írom, küldöm, amint tudom :)

1kutya írta...

nálam is paprikaszezon van, éppen az imént készült el (és most hűlöget) úgy 5 liter lecsó, eltevés céljából.
a füstültpaprika jó! volt...
őröltem is meg belőle, de előtte még kissé szikkasztani kellett, lehet a zsíros füst miatt???

Andrass9 írta...

Az őrölt füstölt paprika remek (még van belőle). Különösen jól használható, ha füstízre van szükség az ételben (persze így madártejhez nem célszerű az asztalra tenni).
Csípőssége az enyhe kategóriába esik, ezért sokkal többen ettek már belőle, mintha habanero erősségű lenne.
Jó a füst íz!!!

PO írta...

@Daró: nagyon torkosak vagytok! A Jalapenót egy néni szállítja nekem. Merthogy nekem van rukkolás nénim, halapenyós nénim... érted-e?

@Mitzi: várom nagyon! :)

@Robi: nem a zsíros füst miatt kellett szikkasztani. Hanem azért, mert a csontszáraz (csörgős) paprika elég erős nedvszívó (szinte higroszkópikus) tulajdonsággal bír. Egy idő után tehát átnedvesedik, újra ki kell belőle kergetni a nedvességet, el kell érni a 10% nedvességtartalmat az őrléshez.

@Andrass: majd felhasználási tippeket is írj!

Erdokóstoló írta...

...sajnos nem kaptam, de jövőre megfogalmaznám tapasztalataimat.

PO írta...

@Erdokóstoló: akár hamarabb is! ;)

anica inkognitóban/subRosa írta...

PO, a füstöltpaprikádat (is) imádom,egyrészt spórolok vele,másrészt meg képes vagyok még a vajaskiflit is megszórni vele :)) részletesebben mailben :)