2014. március 2., vasárnap

Jégtörő poszt

by PO
Régen volt október... de még régebben a napsütötte szeptember, amikor még a paprika füstölésen járt az eszem. Aztán az október eleji fagy úgy elvitte a paprika utolsó szedhető negyedét, hogy masszív hiány alakult ki a piacon. Nem a bolti polcokra gondolok, hanem a házi, jó minőségű fűszerpaprikák piacára. Aki beéri rosszabbal is, az vehet a kereskedésekben dél-amerikai paprikával felhígítottat... de ebbe most ne menjünk bele.

Legutóbb Andrass jóvoltából egy érdekes krémlevest láthattunk, remélem, sokan el is készítették. Most pedig igazi téli étkek következnek. Nehéznek számító, zsíros húsok, de mi tudjuk a módját, hogyan tegyük könnyedebbé. 

Egy oldalas következik. Készítettük már egzotikus fűszerezéssel, gyümölcs társaságában, most egy szokványosabb ízkombó következik. Télen nincsen gyümölcs, de kéznél van a savanyú káposzta. És a krumpli. Ebből készítsünk valamit, ami egyszerű, szellemes, kerek egész.

Hozzávalók: oldalas. Én kis darabokra vágom, aztán sózást követően 180-190 °C-on, légkeverés mellett megsütöm. Ez igényel kb. 60-70 percet. Mindig ellenőrzöm a vége felé, mert nem szeretném a húst sem kiszárítani, sem pirulás előtt befejezni.

Tegyünk hozzá krumplit. Mondjuk érdekesen vagdalva. Karikázva? Kockázva? Mindegy, egy kis zsírral locsolva, sózva megsül az oldalas mellett.

Adjunk hozzá savanyú káposztát. Én nagyon szeretem a fejes savanyított káposztát is, itt czikkekre vágtam (székely szokás) és néhány csepp tökmag olajjal színeztem. Dobjunk mellé néhány színes paprika karikát és készen is van!


Az oldalas nem kimondottan téli étek ma már, különös előnye, hogy sokféle megközelítést elvisel. Ezért legközelebb is ezt szervírozunk, de az másmilyen lesz.


5 megjegyzés:

Andrass9 írta...

Próbáltam egy kommentet elküldeni, de a gugli feladta. Talán most!
Szóval - az oldalas bármikor jó eledel. Télen azért, mert sok zsírt hordoz, ami JÓ. Nyáron meg sok zsírt hordoz, ami szintén JÓ.
Télen tudsz hozzá savanyúkáposztafejet adni, nyáron az nem nagyon van. Szóval jó a poszt, jó a recipe, köszönöm!

Andrass9 írta...

Akkor most sikerült. Még annyit, hogy honnan szerzel ilyentájt színes paprikakarikát? :) A tökmagolajat az én adagomból hagyjad ki légy szíves.

Vicuska írta...

Nekem jó lesz tökmagolajjal is! :)

Andrass9 írta...

De jó, hogy kommenteltél! Már attól féltem, kihalt a blogspot!
Egye fene, megeheted az én tökmagolaj adagomat is ...

Vicuska írta...

:D Örök hálám érte!