2011. december 18., vasárnap

Minek is?

A múltkor kedvem támadt egy kis George Michaelt hallgatni, betértem hát az egyik multináci áruházba. Az ilyen helyeken a nyár végi Sale után hamarosan felkerülnek a fenyőzöld és mikulásvörös színekből komponált dekorációk és a zenegépet is átállítják. Többféle feldolgozásban, végtelenítve nyomják a Last Christmast. Én is nagyon szeretem, csak ne legyen kötelező hallgatni :-))



Az edények között szemlélődve ráakadtam egy ismerős figurára, vonzotta a szemem, szép fényes volt. Ez bizony egy bogrács, olyan 10 literes féle! Nézem, valami különös benne. Bizony, ez egy duplafalú, vízteres bogrács volt, fütyülős szeleppel! Tyű, az áldóját, már ugrott is bele a bevásárló kosaramba! Az ára sem volt vészes, 3600 forintért osztogatták az arra rászorulóknak.

Trallala, könnyű léptekkel sétáltam tovább, néha belepillantottam a kosárba. "A hagyományos magyar gulyásbogrács!" - vagy valami ilyesmi. Piros-fehér-zöld színek. Ez az, ez kell nekem! Aztán eszembe jutott egy kérdés: mit is fogok én ebben főzni? Gulyást? Hmmm, ha a főzőterében nem nagyon forr a cucc, talán soha nem fő meg a hús. Tejbegrízt? - ez nem életszerű. Lekvárt? - hát az se...
Tovább sétálgattam, de semmi épkézláb ötletem nem volt: mire való ez a csodabogrács? Hiába hallottam lelki füleimmel, amint vidáman sípol a tűz felett, nem találtam ki, mit főzhetek benne.

Felhívtam az egyik cimborát, elmondtam, mi van. Ő meg elmondta, hogy napokkal ezelőtt ugyanígy járt, nem bírta megválaszolni a találós kérdést.

Imre nem vette meg. Én is visszatettem a friss zsákmányt a többi bogrács közé. Kár, pedig még indukciós tűzhelyen is használható. Nézem a fenekét, a külső köpenyen egy közel 20 cm-es sík felfekvési felületet alakítottak ki. Még egy búcsúpillantás a fenekén lévő árcímkére és egy kis feliratra: Made in China.

Kinek van valami használható ötlete?

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tejforraló, céges kerti-partin. vagy pudingfőző...

Névtelen írta...

Lekvárfőzés, "szuvidálás", ebben nem durran szét a disznósajt...a lehetőségek tárháza végtelen...
ennyi pénzért ajándék lett volna... :-)
Boar

Bombadil Toma írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Bombadil Toma írta...

pálinkafőzés?:))
egyébként még sose láttam ilyet, van valami kép róla?

PO írta...

Vagy két nap múlva visszamentem, hogy csináljak róla néhány fotót, de akkor már egy darab sem volt. Boarnak igaza van, ennyi pénz nem lett volna sok érte, ennyiért semmilyen 10 literes bogrács nincs, vagy innen indul a zománcos.

A pálinkafőzés, meg a lekvárfőzés nekem is beugrott. Lepárláshoz azért nem jó, mert kicsi a térfogat és nehéz lenne megoldani a zárható fedelet.
Szerintem lekvárhoz is kicsi.
A disznósajt jó tipp, de az nem jutott eszembe, mert még soha nem csináltam :-)

A kinézete pont olyan, mint egy rozsdamentes bográcsé, az oldalán egy kis fém fütyülős szelep van, mint annak idején az NDK tejforralóén. Nagyon szép polírozott rozsdamentes acél színe van.

Névtelen írta...

Na végre, írtál! Bocsánat a szemtelen kezdésért. És a töltött káposzta? Mindig szerettem volna bográcsban készíteni.
Üdv, Erzsi

PO írta...

@Erzsi: még a töltött káposzta is beugrott, de elvetettem. Annak hosszú főzési idő kell, nem magas hőmérsékleten. Erre eddig a kemence vált be a legjobban.
Ha a dupla falú bográcsban akarnád, először is kéne rá egy jó fedő. Mivel hosszú ideig kell főzni, a víztérből elgőzölgött vizet is pótolni kéne, akár több alkalommal is (az ipari duplikátor üstöknél a víz/gőztér zárt, nyomás alatti).

Szóval most itt állok: töltött káposztát még nem csináltam - mert hál'istennek, van még, aki megfőzze -, de kemencét már igen ;-)
Nem akarsz inkább a kemencéről kérdezni? :-))

Névtelen írta...

A Last nyiffnyaff az homokos induló. Valahol itt kezdődik a vég, hogy "Made in china". Én csákány fejet vettem, ami szintén Made in china volt. Azóta sem tudom a nyelet beleütni, mert reped.
Szerintem bográcsoláshoz nagyon jó lehet. Egy normális bográcsban főzől, ezt pedig bedobod mint kutyacsontot a társaságnak, hogy agyaljanak mire jó, addig sem pofáznak bele a főzésbe. Észrevettétek már, hogy társasági főzésben mindig az dumál bele akit még enni sem szívesen engednél a társasággal?

marta írta...

Az én sima bádog bográcsom(lemez..tehát nem öntöttvas)már szinte 15 éve..."rotyogtat"...ki tudja mikor fog kilukadni..az biztos hogy sokat volt használva!...majd ültetek belé fűszernövényeket...:)

PO írta...

Ha 15 éve bírja, annyira nem lehet bádog :-))