2011. október 9., vasárnap

Vége. És azután?

Pénteken délután 4 órakor véget ért az idei nyár. A mezítlábas, szandálos, száraz, poros nyár.


Mi jöhet utána? A kabátos, esernyős, vacogós ősz? Vagy rögtön a zord tél? Egy kicsit élvezhetjük még a szőlő, a szilva zamatait, az új fűszerpaprika ízeit, vagy rögtön igyunk egy kupica pálinkát és menjünk disznót ölni? Nem tudom, mindenesetre az autóból kiraktam a vékony fehér papírkalapomat és elővettem a zöld filckalapot. Ilyenkor már az járja.
Lírai lelkületű költők ilyenkor összezuhannak, a múlandóságról, az elmúlt szerelemről szenvednek ki  verseket-dalokat, de egy gasztroblogban az ilyen depressziós mélypontokat nem engedhetjük meg. Menni kell előre, akár egy cápa. Láttatok már cápát tétovázni, ácsorogni, csöndesen ülni egy kicsit a félhomályban? Ugye, hogy nem?! Mennie kell, nyomulni, folyton előre, mint egy vállalkozónak. Régebben azt mondták, egy liter cápa nehezebb, mint egy liter tengervíz - ha nem úszna folyton, elsüllyedne.  Ez persze vegytiszta butaság, egyszer majd megmagyarázom.
Az ősz során tervezem, hogy lóhús kerül a bográcsba, aztán kanyarítunk belőle valamit. Boya is segít. Már régóta gyűjtögetek riportokat a magyaros étel témájában, azokat is összefűzöm hamarosan. De előbb befejezem a Nagy Lúkolbász Degusztációról szóló írást, mivel még nem árultam el, ki lett a győztes. A szalonnasütésről is van még néhány időszerű meglátásom, azt is posztolom.
Beszéltem többekkel arról, hogy elő kéne venni néhány régi receptet, lehetőleg erdélyit és újra kéne értelmezni. Persze nem a csúcsgasztronómia szemszögéből - hogy is jönnénk mi ehhez -, hanem a mai műkedvelő felfogásában. Erre is sort kerítünk hamarosan.

Zene is kell ide. Valami őszies hangulatú. Nekem ez a dal jön elő, még 1978-ból:


Annak idején ezt a dalt így játszottuk:
C D G
Em D C
Hm Am
D E
Ref: A G6 C
D G
E
Am D Fmaj

Lehet, hogy nem így volt, de mi ezt így tanultuk egymástól a múlt században. Akkor még ez is szájról-szájra terjedt, mint az influenza.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Papírkalap? Zöld filckalap? Mire vagy még képes?

PO írta...

Én sokat járok a természetbe', oda nyáron kell valami tökfedő, erre eddig a legjobban az a lyukacsos fehér kalap vált be. A főzésektől füstszagú, a sok használattól koszos már ilyenkor, ideje váltani.
A zöld szőrkalapom pedig a téli félévben esedékes. Inkább keki lesz az. "Tegnap szaladt, máma kalap" - ahogy Ujfaludi Jóska mondta a fasza nyúlszőr kalapomra :-))

Névtelen írta...

Sajnos a magyar kalapkultúra a béka segge alá került. Szerettem volna nyárra venni egy könnyeb kalapot a szalmakalapok mellé, de alig volt választék. Panama kalapból találtam vagy kicsit, vagy nagyot. A ma divatos diszkókalapok pedig nem jönnek be.