2016. november 6., vasárnap

Neve még nincs

by PO
Megfigyeltétek már, hogy a mai éttermi étlapokon micsoda sajátos költészet szökkent szárba? Már nem azt írják, hogy paprikás krumpli, hanem Patkó Bandi kolbásza - és alatta apró betűkkel, hogy kézműves mangalica kolbászkarikák lángoló fűszeres szaftban párolva, pityókával gazdagon díszítve... És még sorolhatnám a jól és kevésbé sikerült ételleírásokat.
Bajban voltam a poszt címadásakor. Ez egy nevenincs étel, így hiába írom, hogy tejfölös petrezselymes máj zöldfűszeres csurgatott galuskával, senkinek nem ugrik be semmi. Az éttermek étlapján sem fogunk vele találkozni, mert nem olyan attraktív étel. Inkább való a házikonyhába, a nagyi titkos vagy a gyors vacsorák receptjei közé.

Vegyünk egy jó adag májat. Csirkemájat, vagy akár a kesernyésebb sertésmájat. És a gyors vacsora reményében kezdjünk is hozzá.

Hozzávalók:
a májhoz:
csirkemáj, v sertésmáj
fehér szalonna és füstölt húsos szalonna
vöröshagyma, foghajma
fehérbors
tejföl
petrezselyemzöld

a galuskához:
tojás
liszt

zöldfűszer (petrezselyem zöldje/ snidling/ vadsnidling/ metélő foghajma/ borsikafű)

A szalonnát apró kockákra vágjuk, megolvasztjuk.
Amikor befejeznénk, beletesszük a csíkokra vágott füstölt szalonnát, majd kis idő múlva a felkockázott vöröshagymát.
Amíg a hagyma párolódik, néhány gerezd foghajmát aprítunk bele. Fonnyadtra pároljuk.
Beletesszük a felcsíkozott májat és fedő nélkül, közepes tűzön pároljuk.
Amikor a máj még puha, belekeverünk néhány evőkanál tejfölt. Összemelegítjük, közben beletesszük az apróra vagdalt petrezselyem zöldet. 
Tálalás előtt sózzuk!

A leütött tojásba néhány evőkanál lisztet szórunk, összekeverjük, sózzuk, beletesszük a kiválasztott, finomra metélt zöldfűszert. Óvatosan belecsurgatjuk a lobogó, sós főzővízbe, majd néhány perc után leszűrjük.

Nem lehet szépen, ünnepiesen tálalni, ennek az ételnek körülbelül ilyen lesz a megjelenése. A gyors vacsora jelleghez az is hozzátartozik, hogy nem lehet hosszan a színek-formák-textúrákról elmélkedni.  Megszokást igényel, de az íze miatt mindent meg fogunk bocsátani neki! :)


Az ételnek férfias, rusztikus karaktert adhatunk, ha
sertésmájat használunk,
a foghajmát bő kézzel szórjuk,
a hagymát durvábban kockázzuk,
frissen tört szemes borsot használunk, mehet bele fekete is,
az egyszerű, csurgatott galuska köretnél maradunk, amibe teszünk teljes őrlésű lisztet is,
a galuska zöldfűszereként a metélőfoghajmát választjuk.
Hát, ez most épp ilyen lett.

El lehet távolodni a nagymamás, finomabb stílus irányába, a fentiektől való eltérésekkel, visszafogottabb fűszerezéssel. Csirkemáj használatával. A fáradságos utómunkát igénylő nokedli társításával.

Prémium tipp: a galuskának egészségesebb színt adhatunk egy kis kurkuma használatával (a különbség a képen is kivehető).

2 megjegyzés:

Anikó írta...

Jó tipp akár ebédre, akár vacsorára :-) A galuskát csorgatás helyett - mert úgy túl puha lesz, nem??? kb. ugyanannyi idő alatt deszkáról késsel bele is lehet szaggatni a vízbe :-)

süllőcske írta...

Mennyi van olyan, ami finom és nem vizuális katarzis. Amúgy a galaxis tálalás, az tök jó.