2016. október 28., péntek

Végy egy darab sütőtököt...

by PO
...hozzá almát, sokat és kevés krumplit. És persze valamilyen húst!

Mai dolgozatom hálás témája egy idény jellegű tányérdesszert.
Húsétel, de a pikáns köret teszi igazán érdekessé.

Végy egy darab malachúst. Vagy nagyobb disznóból való tarját. Esetleg oldalast. De csülköt ne! Süsd meg úgy, ahogy azt szereted.
Én most a malachúst választottam. Mindkét oldalt sózom, majd 170 fokon légkeveréssel sütöm. A tálaláskor tekerek rá (fekete) borsot.

A köret kifejezetten idény jellegű. Krumplit és almát az év többi időszakában is találunk, de a sütőtök az őszi-téli hónapokban használatos. 

Egyszerűbb esetben krumplit, almát és sütőtököt vágunk közel egyenlő kockákra. 
Tűzálló, lefedhető tálba tesszük, kevés olajjal bepermetezzük, sózzuk. 
Borsot (fehéret) törünk reá, majd dobunk egy rozmaring ágat ráhelyezünk és lefedjük. 
A sütőben 170 fokon kb. 45-50 perc alatt sül meg.

Bonyolultabb esetben a köret hozzávalóit különböző formákra vágjuk, de ugyanúgy együtt sütjük meg. A tálaláskor szebb lehet a tányér, ha kihasználjuk a különböző alakokban, formákban rejlő lehetőségeket. Fotózhatjuk, de ez általában el is maradhat. Hacsak nem szeretnénk a vacsoránkat a fézbúkon megvillantani.


Javaslom, hogy a krumplinál sokkal több tökkel készítsétek. Bizonytalan finnyogás, bátorodó kóstolgatás után úgyis mindenki azt keresi majd. De legtöbb az alma legyen! A zsíros sertéshús mellé csak úgy társíthatunk édes ízeket, ha egy kis savasságot is belecsempészünk. Ehhez viszont sok alma kell. 
Nálunk az is megesett már, hogy a húshoz egyenletesen fogyott a köret, aztán ebéd után a gyerekeim kiették a köretes tálból a sütőtököt és az almát - desszert gyanánt. Én pedig ehettem 2 napig a megmaradt krumplit.

A rozmaringot ki ne felejtsétek, anélkül az egész olyan, mint egy férfi bajusz nélkül.

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia ! javasolnám még hozzá a céklát ! Nemrég sütöttem ugyanígy sötőben, csirkecomb mellé, mondhatom nagyon remek íze van , kissé pikánssá teszi a sült csirkecombokat.

Vicuska írta...

Tetszik! Én is vegyesben készítettem múltkorában zöldségeket a kertből, csirkecombbal a tetején és a céklát én is határozottan javaslom ebbe a kompániába! :)

Mitzi von Küche írta...

Remek a recept, a körítések kombinációja, el is készítem. És az utolsó mondatod imádnivaló!