2010. október 12., kedd

Gombamese

Hol volt, hol nem volt... Láttatok már ekkora gombacsokrot? Eddig még én se'!



Tudtátok, ez milyen gomba? Eddig még én se'!

Mostanában nem kellett olyan sűrűn füvet nyírni, nem is hiányzott, ezért nem pillantottam oda a diófához, amelyik ezen a nyáron félig kiszáradt. Csütörtökön odanéztem: döbb! húúúú, mekkora, mi is ez?

Baráti segítségkérés, szerinted? - mégse égessem magam egy kiskosár mérges gombával a gombavizsgálónál. Jó visszajelzéseket kaptam, irány a piac!

Szóval: gyűrűs tuskógomba. A neten már nézegettem ennek képeit, de ott főleg úgy fotózták, hogy a szára, gallérja is jól látszódjon, kerülték az ilyen tömegjeleneteket. Ráadásul az én képem eső után készült, így a spórahullás épp nem piszkította be a gombák kalapját.

A zsákmányból juttattam másoknak is. Utána a többit leszedtem, a kalapokat leöblítettem, feldaraboltam, majd előfőztem. 20 percig, ahogy minden szakcikk írja - a wikipédia még a főzőlevét is leönti. Én is leöntöttem, majd kihűlve, lecsepegtetve zacskókba tettem és be a fagyóba!

Úgy éreztem, ez még nem elég egy blogposzthoz, ezért főztem belőle egy kellemes gombalevest is. Így ni:
- feltettem forralni kb. 3 liter vizet, dobtam bele 3-4 babérlevelet, 8-10 borókabogyót, 2 kk kakukkfüvet és egy fél felkarikázott citromot
- vajon két fej hagymát pároltam üvegesre
- később hozzáadtam kb. 40 dkg feldarabolt nyers gombát
- 10 perc múlva megsóztam, majd hozzáadtam 3-4 sárgrépát, amit gyufaszál vékonyra (julien) szecskáztam
- az egészet együtt pároltam még vagy 10 percig, aztán egy kis fehérborssal megszórtam
- közben elégedetten rápillantottam a forró létyóra, ami egyre sötétebb színű lett a fűszerektől, már hiányzott a folyadékból
- a felöntőlevet kb. felére-kétharmadára besűrítettem, majd pár perc ülepedés után a tisztáját (jó egy liter) rászedtem a megpárolt cuccra
- tejszínnel sűrítettem, összeforraltam, levettem a tűzről, majd a citrom másik felét felkarikázva rádobtam, díszítésként, mintegy
- forrón tálaltam.

Ez a leves a vadragu hús nélküli kistestvérének tekinthető - a fűszerek, ugye. Ha nem vajat és tejszínt használtam volna, akkor paleó lett volna.

Fuss el véle, ennyi volt! 





11 megjegyzés:

IQ Zénó... írta...

Nem rossz fogás!
Gombológiából én is jau vagyok...sőt néha szorgalmatos is a szedésben! Sajnos ilyen zsákmány portán belül nekem még nem akadt.
Jegyezd föl a dátumot és jövőre tárt karokkal várhatod ezt az adagot kis száraz rosé társaságában.
Aszalni nem lehet ezt a fajtát?

PO írta...

Valahol azt olvastam, hogy a fiatalabb példányok alkalmasak szárításra.

Zsófi írta...

Nem szeretem a gombát, ennek ellenére eddig ez a kedvenc posztom. A tejszín paleóságával viszont vitatkoznék ám.. =)

Unknown írta...

Úgy értettem, ha nem használtam volna vajat és tejszínt, akkor lett volna full paleo.
Próbáld ki olajjal és ne sűrítsd, sztem rövidebb lével elég sűrű.

Unknown írta...

Összefutott a nyál a számban! :P Biztos nagyon finom lett.

Füves írta...

Hát jó kis írás és pont a napokban indítottam el régiónk hiánypótlására egy gombászfórumot. Be kellet oda linkelnem ezt az írásodat, mert ott a helye!

http://www.mlaszlo.hu/index.php?option=com_kunena&Itemid=106&func=latest

marta írta...

KedvesPO!Most azt hiszem emberedre találtál!Gomba-ügyekben vedd fel velem a kapcsolatot!Most kifogtad az aranyhalat!aGyűrűs tuskógomba ...ha ősszel nagy az esőzés..csoportosan nő..(nem összekeverni a "kénvirággombával"8mert az is enyhén mérgező!!!Ezt is KÖTELEZŐ FŐZNI 20 percig!!!De ..viszont:Itt van az igazi jó recept,ingyen és bérmentesen..EBBŐL LESZ AZ ERDÉLYI "gombászakuszka")..amiből az idén NEM sikerült eltegyünk..mert nem volt gomba!!!
Erdélyben ezt a gombát,Máramarosban ugy hivják hogy ("GHEBE_GOMBA!!!)..és a piacon hegyekben árulják!It a recept!mennyiségek kb gomba 1,1/2kg,paprika 3 kg,paradicsom (süritettkb 1 liter..)hagyma 1-1,1/2 kg....MINDENT LEDARÁLNI!!!Gombát megfőzni ,ledarálni!kb 1/2 liter olajban odatenni a hagymát(amit előzőleg szűrőben lecsöpögtetni a "zöld-kesernyés levétől"..amennyi lecsöpög...)tehát hagymát dinsztel,majd rá a paprika(ezt levével együtt!)jó ha sok a piros szinű paprika,majdsó,zellerzöld,bors,babérlevél 2-3 db..és végül a gomba+paradicsomlé...EZT JÓL ÖSSZEFÖZNI...majd kis 300gr..os dobozokban lefagyasztom!!!!TÉLEN ::ISTENI!!!Nézd meg a blogomban..a gasztro bejegyzésnél..talán vannak képek is..de ott gomba helyett bab van!!!

marta írta...

http://www.lalena.ro/253-reteta-zacusca-cu-ciuperci.html

...miután gombaszakértelmemet leirtam..és majdnem egy 20 centi szöveget beirtam..letörlődött !Lényeg az hogy ebből lesz a legfinomabb ZAKUSZKA..(20 perc főzés után...)..te csak ird be a googleba("ZACUSCA CU GHEBE,CU CIUPERCI)..mert az a hagyományos recept!
GHEBE=románul a gomba neve..tehát én megfőzőm,ledarálom..és csak aztán teszem bele a zakuszkába!ISTENI!..ha bármilyen gombával kapcsolatos dilemmád van..vagy receptet kérsz..irj a blogomba(ott sztahuramarta33@gmail.com
...ra..vagy a facebookra!

marta írta...

:))))...ugy látom itt van!!!!!

Névtelen írta...

Vigyázó szemeinket tényleg érdemes Marta (Alice)-re vetnünk.
Éppen ma gondolkodtam el, van-e még a városkánkban gombaszakértő. Bár a réginek is elég korlátolt volt a gombaismerete. Csiperke, szegfűgomba. Ha vargányát, vagy szarvasgombát vittünk volna neki, kidobta volna a kukába.
Mikor kis faluban laktunk, s az embereknek, nem voult lauvéja, elmentek gombát szedni. Na akkor jókat ettünk.

Sheila G. írta...

érdekes, hogy idén ősszel ott is van gomba és rengeteg, ahol eddig sosem...