2011. április 21., csütörtök

Még nem jött el a malacfarok paprikás ideje...

...még 3 nap a böjtből.

Addig nézzük csak, mivel lehetne érdekesebbé tenni ezt a sovány időszakot! Itt van például a citromfű. Frissen előbújt hajtások kínálják magukat.
Elöljáróban elmondom, hogy nálam a citromfű nem tartozik az egy szál gatyában szedett tea alapanyagok közé. Ennek oka egyszerű: kora reggel kilépek, szedek egy kis borsmentát, reggelihez szívesen iszok zöld teát, mateteát, csalánból készült teát. Ezek élénkítenek, a citromfű viszont nyugtat. Tehát a citromfű csak este jöhet szóba.

A citromfű hálás növény. Lágyszárú évelő. Elplántálunk egy tövet, aztán egy év múlva már egy kosárnyi nagy bokor lesz belőle. Szép sötétzöld levelei egy kicsit a csalánra emlékeztetnek, de leszakítás után egy összetéveszthetetlen, mézes-citrusos illatot érezhetünk. Érdekes, hogy az édes komponens nagyon hangsúlyosan van jelen, hogy ilyen borászosan-választékosan fogalmazzam a dolgot.

A hivatalos neve orvosi citromfű (Melissa officinalis), a nép meg úgy is nevezi, hogy citromszagú melissza, méhfű, mézfű, igaz nádrafű, macskaméz, mézelke. Ebből a sok névből nekem úgy tűnik, hogy régóta, mindenhol ismerik, használják.

Vizualizáljunk:

Én a többi gyógynövényhez hasonlóan csak a teaválaszték bővítésére használom. Nehéz is lenne azt a napi 3-4 liter folyadékot ásványvízként letolni.
Aki viszont álmatlansággal, emésztési zavarral, herpesszel küzd, számíthat a gyógyhatására. Emellett vírusölő tulajdonsággal is bír. A gyógyhatására vonatkozóan néhány olvasnivaló itt, ott, meg amott.

Én teaként használom főként, egyszerű forrázatot készítek a friss citromfű levelekből. Lefedve 10 perc után  szűröm, fogyasztom. Nem teszek bele semmit, amivel elfedném ezt a csodálatos citrusos-mézes ízt. A citromfű tea elkészítése tehát pont olyan egyszerű, mint a többi hasznos gyógynövényé.

Még két hasznos tipp: néhány friss citromfű levéllel izgalmas ízhatást érhetünk el, ha salátához tesszük. Nem nagy mennyiségben, csak ízesítésképpen. A levelet apróra vágjuk és csak belekeverjük a salátába.
Az illóolaja is jól használható, párologtatni, masszázsolajokba. Esti szabadtéri üldögélésnél szúnyog riasztásához is hasznos lehet.

Még két nap és vége a böjtnek. Addig mindenki próbálja ki a citromfű teát is! És később is éljen vele, egész nyáron szedhető.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Most idén vetettem néhány ládába, de azt hiszem javaslatod alapján át fogom majd ültetni a kert árnyékosabb zugaiba. A mai modern kertészet egyébként nagyon nehezen viseli ezeket a rendetlenül növő, gyomnak ható növényeket. Cél az asztalsimaságú gyep.

PO írta...

Én meg a sima gyepet nem tudom elérni, mert két aktív, szabad tartásban lévő kutya mellett nem is lehet. Mióta láttam a botanikus barátom kertjét, jobban tetszenek a természetes megjelenésű kertek, a szabályosságot ebben sem nagyon kedvelem.

Névtelen írta...

Nálunk mindenki tagadja, hogy ő hozta volna a házhoz. Aztán egyszer csak lett. Aztán sok lett...rengeteg...
A kedvenc gombászhelyemnél ahol parkolni szoktam, ott is nagyon sok van...az első élmény mindig az, ahogy kiszállunk az autóból és megcsap a hatalmas illata.

marta írta...

Nekem is van 10 éve..mindig kidobtam gyökerestől..újra megjelent..most már inni fogom a teáját!..ragaszkodik hozzám nagyon...szerintem virágzás után elszórhatja a magját..