2011. augusztus 6., szombat

Csárdák, küszöbök, tornyok

Ha megjelenek valahol, mint messziről jött ember, rendszerint örvendeznek, hogy Debrecenből jöttem. Mondják, hogy "hú, a Nagyerdő!", meg hogy "ááá, a Virágkarnevál!". Aki kedveskedni akar, még azt is megsúgja nekem, hogy szép az a Nagytemplom! És tudni véli, hogy a Hortobágyi csárda köszöbe olyan magasan van, mint a Nagytemplom tornya. Bezony ám! Ilyenkor megkérdem, hogy akkor a Hortobágy folyó mír nem folyik be Debrecenbe? Na, miért nem?
A nagyobb helyismeretű debreceniek pedig úgy tudják, hogy nem a Hortobágyi, hanem a Látóképi csárda az, amelyik olyan magasan van!

Akkor most leszámolunk egy urban legenddel.


Tegyünk csak rendet ezek között a butaságok között. Képzeletben induljunk el szekérrel Debrecenből, ki a Hortobágyra. Régen ez egy fontos kereskedelmi útvonal volt (pl. sóút), a Hortobágyon át a tiszafüredi gázlóhoz vezetett. Ma is jól járható, itt vezet a 33-as főút.

Egy jó óra múlva (már ha könnyű járású lovasszekérrel megyünk) elérünk a Hajdúhát gerincére. Már erősen megszomjaztunk, még szerencse, hogy épp itt van a Látóképi csárda. Ahol a helyi zsiványok az előtérben lévő nagy, festett kép mögött lapítottak, innen figyelték ki valami kis lyukon, kinél mekkora erszény van. Beszélik még azt is, hogy T. József kisgazda politikus itt ette magát betegre pacallal - a helyükben én is ezt mondanám! :-))
Na, haladjunk tovább!
Utunk célja jó messze van még innen, még jó, hogy közbe esik a Kadarcsi csárda. Ezeket a csárdákat régen megszomjazásnyi távolságra helyezték el - ahogy Gesztelyi Nagy Tamás mesélte.
Szóval a Nagytemplomtól 11 km-re van a Látóképi csárda, innen 13 km-re a Kadarcsi csárda, újabb 15 km múlva pedig megérkezünk a Hortobágy folyóhoz, ahol láthatjuk a 9 lyukra állított híres hidat, az innenső lábánál pedig az öreg csárdát.

Az út a Nagytemplomtól a Látóképi csárdáig enyhén emelkedett, ez volt a legmagasabb pontja. Innentől a Pece-ér völgyeletéig lefelé megyünk, majd felkaptatva a túlsó oldalra, a Kadarcsi csárdáig erősen lejt a terep, mert a Hortobágyi puszta jóval alacsonyabban van. A Hortobágyi csárdáig már nincs semmi változatosság, ez innentől a legnyugodtabb síkság.

De számok nélkül ez az egész okfejtés mit sem ér. Nézzük csak egy magyarázó ábrán:

Látható, hogy a Látóképi csárda előtt a terepszint 10 m-rel magasabban van, mint a Nagytemplom előtti téren.
És az is egyértelmű, hogy a folyó mellett lévő Hortobágy csárda pedig annyira mélyen van, hogy csak na! A templomtól 30 méterrel, a Látóképi csárdától pedig 40 méterrel. Az Alföldön ezek nagy szintkülönbségnek számítanak.

Szóval a Nagytemplom nem maradt szégyenben, egyik csárda küszöbe sincs olyan magasan, mint az ő 61 m magas tornya. A Látóképi csárdának volt egy kis esélye, de a Hortobágyiról ne is beszéljünk!

9 megjegyzés:

Anikó írta...

Élveztem ezt a kis okítást, bár nem ismertem ezt a legendát, többször voltam Debrecenben,de csak 1-2 órát mindig, tényleg szép a Nagytemplom, voltam bent,ezen kívül csak a Piac utcát ismerem.
A kilenclyukúnál voltam, sőt ettem az öreg csárdában, de sajna a Látóképit és a Kadarcsit nem ismerem.
Viszont okosabb lettem egy történettel:-)))

Anikó írta...

Jaj, majd elfelejtem, mi van a kutyuskákkal, lettek gazdik????Annyiszor az eszembe juttok:-)

PO írta...

Nem lettek, sajnos. A jövő héten paprikás lesz belőlük, mert rántani már nem jók szerintem :-)

Névtelen írta...

Én azt hallottam, hogy Torgyán a Debrecent Vámospérccsel összekötő út mentén lévő egyik csárdában pacalozott be.

hzizi írta...

Mindig tanul az ember - ez jó volt.

Anikó írta...

Ha,ha,ha méghogy paprikás:-))))))

PO írta...

@Hajdul: utána jártam. Torgyán valóban a Látóképi csárdában pacalozott, de a kórházba kerülése előtt 2 nappal. Mindenesetre a bulvár pletykájának köszönhetően az a csárda legjobb éve volt. Egyébként a Doktor azóta is rendszeresen betér oda, Mátészalkáról jövet-menet.

@Anikó: már nem lesz belőlük paprikás. Az egyikükből házi kedvenc lesz, a másikból juhászkutya.

hzizi írta...

Kedves PO!
Játékfelkérést kaptál tőlem: http://halesmas.blog.hu/2011/08/15/gasztroblogger_bakancslista_jatek_1
Ismerve humorérzéked, kreativitásod és játékossságod remélem szívesen részt veszel benne.
Üdv: hzizi

PO írta...

Köszönöm, elfogadom! :-)