2012. február 23., csütörtök

Böjtelő hava

A múltkor a tört paszulyra irányítottam a figyelmeteket. Azért idéztem fel, mert gyermekkoromban a nagy disznótorok után, az ételek szigorúan szabott rendjében egyszercsak ez következett, ezt is szerettem, ahogy nagyanyám készítette. Fel kellett idéznem, meg kellett újra találnom, ez az étel nem veszhetett el nyomtalanul családunk hagyományaiból!
Télutón ez az étel máskor is használatos volt, hús nélküli formában, tehát jól illett a böjti étrendbe. A böjtről, annak múltjáról, szellemiségéről később akartam írni, de meggondoltam magamat. Süllőcske hozzászólt ehhez a tört paszulyos írásomhoz, úgy gondoltam, ennél ékesebben nem lehet bevezetni a böjti ételekről szóló sorozatunkat.
Íme Süllőcske hozzászólása, amit most megosztok véletek:

Jó az étel, szép a tányér. Szerintem is böjtbe vezető étel lehet. Kifejezetten böjti változatát úgy ismerem, hogy a hús persze elmarad, kárpótlásul a megfőtt paszulyt enyhén megfüstölik, megtörik, pirított hagymával, finom olajjal meglocsolva tálalják.

Ha már hamvazószereda, folytathatjuk a múltkori, Debrecen-Somogy-Szeged hagymás-paprikás-olajos savanyú káposztáját.
Szóval, olvasgatok egy körösztyén innepi étkekkel teli könyvet, állítja a szerző egy kajára, hogy az nem hiányozhatott a hamvazószeredai asztalról.
Mármint a heringes savanyúkáposzta. Minden ugyanaz, minta mi salátánknál, plusz megy belé darabokra vagdalt hering (füstölt talán), és "orosz hal" (esetleg ruszli?). El tudom képzelni ezt az ételt tartalmas, erős ízeivel, ami mégsem nehéz.
Amúgy, általában a böjtről nem hiszem, hogy sok újat tudok Neked mesélni. Annyi szent, hogy sok-sok éve megtartom a húsmentes 40 napot, és mindig jó hatását találtam.
Évszakos ciklus szerint nyilvánvalóan a kissé elnehezedett, toxinokkal terhelt, mégis hiányokkal küszködő szervezetnek a megterhelő évszakváltásra való felkészítéséről szól.
Első szakasza az éléskamra elálló, de tisztító hatású nyersanyagainak mértékletes megevéséről szól. Ilyenek: szárított bab, csicseriborsó, gombák, aszalt gyümölcsök, köles, hajdina, vermelt zöldségek. Állati fehérjét a halak, kevés tojás biztosít. A tehén most nem legel, a tejet most hagyjuk.

A második szakasz az időjárás tavasziasabbra fordultával kezdődik. Míg a hideg télvége a kalóriákban, lassan felszívódó szénhidrátokban gazdagabb étrendet kér, a melegedő időben a tisztuló, de kifáradt szervezet a zsenge, friss élelmet igényli, a tavasz első ajándékait.
Ilyenkor van ideje az első, friss zöld hajtásoknak, leveleknek. Gyönge spenót, salátalevél, zsázsa, petrezselyem, kapor, fiatal hagymák. Ilyenkor összeszedem a gyemekláncfüvet, fiatal csalánt, tyúkhúrt, ibolyát, a csúcs a medvehagyma! Megannyi frissítő, tisztító, gyógyító növény. A szervezet most valósággal áhítozza a friss, élő klorofillt.
Na, most legel a tehén! Az első füvet legelő jószágok tejét igyuk, altassuk, a csodás házitúróhoz adjunk a zsenge zöldekből.
Éled a víz, az első keszegsütések is megvoltak, már testesebb halak is zsákmányul esnek, pontyok, melegedő szélekbe húzódott apróságokra megjelenik a harcsa, apró villantóinkra bandázó sügerek kapnak. Járuljunk hát a kerti tűzhelyhez az első , a megújult nap alatt készült áldozati halaink elfogyasztásához.
Amíg még tart a hideg, a levesek bűvöletében élek. A babfélékből, a gyökérfélékből , sütőtökből eszméletlen sokféle levest lehet főzni, micsoda hagymakrémleveseket, raguleveseket, buggyantott tojással. Ilyenkor derül ki, mennyire volt gondos a gazda, lelkiismeretes, szorgalmas az Anya, van-e a háznál saját szárított gomba, paradicsom, csipkebogyó, fűszerzöld, miegymás.
A böjtben az ember fia sokkal mélyebbre hajol, inkább megbecsüli magát, mindennapi élelmét. Engedi, hogy a Kozmosz ciklusa szerint megtisztuljon a teste, de a gondolatai is újjászülessenek.
Most nincs stresszben, rohanásban evés, teszkós zsömle, dögpárizsi befalása, nem veszünk műzöldséget, agyat tompító nehéz húsokat sem tolunk.
Számomra tanulság a böjt minden napja. Éberségre nevel, leleményt fejleszt és nem utolsósorban, évszámra nem vagyok még náthás sem.
Vallásos liturgiák jelentése szerint a tavaszi böjt lényünk felkészítése a 40 napot követő áldozat befogadására: Krisztus, bárány, hal, ló, teve... A rítusok mögött az őseredeti állapot húzódik meg, sejtésem szerint a megújulás természetes igénye, az imbre újjászületése, feltámadása Teremtőjével, a Kozmosszal.

32 megjegyzés:

bélabácsi2 írta...

Szép írás! :)

Névtelen írta...

Nagyon komoly ember vagy ezt már régen megállapítottam. Szeretem az írásaid, mint látod. A tüskevárral vissza is vittél a szép - nem szép gyermekkoromba.

Az imbre újjászületését kösz. A múltkor nem szerettelek vón megsérteni, de én mán csak illen vagyok:)

PO írta...

Dehogy, Imrebátyám, nincs itt semmiféle sértődés :-)
Ez a Süllőcske meg nagyon tud!

bélabácsi2 írta...

Lassan, lassan helyet adsz itt olyan szellemi kitüremkedéseknek, amiknek "máshol" nincs helyük, ez nagyon jó, Süllőcske meg fantasztikus :)

1kutya írta...

úgy látom át kell jönnünk ide:)

PO írta...

Waka, Süllőcske valóban többre hivatott, hogy akár a világ legszórakoztatóbb gasztroblogján kommenteljen. Sokkal több van bennük, na :-)
És még mások is vannak a tarsolyban! ;-)

Gyertek nyugodtan, itt is van élet, igaz, nem 160as pulzussal.

Névtelen írta...

Az ÖREG SAM írt ma priviben. Jó így is. Nem rossz itt se, csak én nem tudok ám oly sokat a főzicskéről, nekem inkább sok jó emlékem van a gyerekkoromból s a hozzáfűződő "mások főztek nekem" időből. A humoros gondolkodás áll inkább közelebb hozzám, de a komoly dolgokba is be tudok szállni. A MK-on olvaslak benneteket, de az írásnak vége. Ha Anna gyerek kicsit empatikusabb lenne (ÖREG SAM) idézte és nekem is hiányzott, lehet más lenne. Na mindegy. Ide sokat jövök, mert az írások, a fogalmazások tök jók, és itt tudok még tanulni is bőven. Ez egy gasztro blog. Majd lájkolok eleget ne aggódj.

Alias Imreapó

Ps: A boxovics ne zavarjon meg (box edző voltam) ez most nagyzolás vót??:):):)

PO írta...

Hát, a MK egy más világ. Ha ők mondjuk egy kereskedelmi rádió, akkor én egy kis kalapoló utcazenész vagyok hozzájuk képest. Ezen a felpörgetett szinten nehéz fenntartani a megszokott színvonalat, meg a napi több ezer kattintást... szóval nem lennék Anna helyében (nem is leszek).
Nyilván Öreg Sam is jöhet ide, de ezt ő is tudja. A minap mind a ketten kommenteltünk egy másik gasztroblogon, amelyik nem ennyire divatos, de kedveljük nagyon. Valami kis kézműves piacról adott hírt F. Eszter, amelyik áprilisban nyit.

Névtelen írta...

Jó írás!Jó emberek! Klassz! Kicsit urbánusabb életvitelem van, de tetszik.
medvedr

Névtelen írta...

Megbeszéltük az Asszonykámmal, hogy áprilisban, ha engedi az időnk, pénzünk mi is kimegyünk arra a nyitó piacra. Remélem lesz valami lovas cucc is a többi jó kis igazi csemegék között. Az nagy ötlet Fűszereséktől.

Imre

Andrass9 írta...

Süllőcskének szeretem az írásait, szintúgy a bloggazdáét. Más világban éltek, mint én, de éppen ezért még érdekesebb olvasni benneteket.
F.E. ötlete nekem is tetszik - beszállnék a saját paradicsom és csili paprika termesztésemmel, ha nem háztáji mennyiségben állítanám elő. az egész telek kisebb mint 1000 nm és azon a ház és a kutya is osztozik! (Szégyen gyalázat, hogy nem említem feleségemet, aki most adott a virágoskertből további 20 nm-t a veteményesemhez!) Így mos nagyobb területen tudok eredeti délamerikai chili paprikákkal kísérletezni!
Ha nem bánjátok, átköltöznék hozzátok.

Andrass9 írta...

Like-ot tőlem ne várjatok - elveimmel ellenkezik a Facebook és társai. Az viszont biztos, hogy ezt a Boxovics alakot még meg fogom szívatni néhányszor :) Az Imre Apót még elnéztem egy fiatal kakasnak, de ez utóbbi a hátfájása óta kicsit ... hogy is mondjam ... szóval nem passzol!

Névtelen írta...

Lassan ideérnek az emberek.

PO írta...

Gyere csak, szívesen látunk! :-)

Jó és érdekes lehetőségeket látok a füstölt paprikában. Eddig csak spanyol importról hallottam, többek között a Stahl cége is importál ilyet. Nade füstölt kézműves paprika? Füzérben? :-)))

Névtelen írta...

A google oldalain nem lájkolunk. +1-ezünk.

Andrass9 írta...

Át végül is rakhatok egy naaaaagy tüzet a gyümölcsfák között, oszt felfüstölhetem a paprikát ...
Az igazsag az, hogy nemigen értem miért volna az jó. Az élelmiszer egyéb összetevői tudják a füstöt hordozni. De mivel nem lehetetlen az ötlet, meg fogom próbálni. Sajnos kereskedelmi mennyiség egy 27ö ölös lakótelekről nemigen jö össze, de kóstolásnak jó.

Köszönöm a szíves látást - igyekszem megszolgálni!

Andrass9 írta...

Muszáj??????

Névtelen írta...

Ej látom a Béla nem tudja a marhanépet otthagyni. Na eldobtam a Boxost:)

Andrass9 írta...

Igy már jobb :)
Nem tudom Bélának mi a célja, de van egy sejtésem ... nagyon probálkozik a balta bajuszának huzigálásával!

Névtelen írta...

Látom annyira meg akarja azoknak magyarázni, de a célt én se értem. Szerintem nem tud veszíteni, de mondjuk azok ellen már elvileg rég győzött. Had tomboljon:)

Andrass9 írta...

Most itt állok minden háttér és tanács nélkül :(
Nekiálltam egy beef bourguignon-t főzni, amit még soha nem csináltam. A karaj hasonló receptje, valamint Gordon Ramsay recepje szerint álltam neki. Már 4 órája fő és olyan kemény, mint a kő!!!
Segítség! Mit csináljak??? Már lassan éhen halok (sajna akkor sem ehetnék belőle, mert az orvos nem enged enni délután 6 után, de szegény feleség csak várja és várja a vacsorát )

Névtelen írta...

Nálunk a feleségem az értője a különleges főzésnek, csak remélni tudom, hogy valamikor csak puha lesz. Kitartást, mert a jó kajához idő kell:)

Andrass9 írta...

Ugy látszik elkiabáltam a dolgot! Ez pont olyan, mint amikor gulyást csinálok ... csak várok és várok és várok és egyszer csak puha a hús! De mindezt néhány perc alatt adja elő ...
Most bedobtam némi krumplit a sütőbe, és gondolom 15 perc múlva vacsora!
Köszi a lelki támaszt :)

bélabácsi2 írta...

Szia Andrass9!
Gondolom, ez nem kerülte el a figyelmedet Ramsey receptjénél:
"Gordon's boeuf bourguignon. By Gordon Ramsay. Total time: Ready in 4 hrs 30 mins."
:)
Jó lett?

Andrass9 írta...

Szia Bélabácsi2! Nem kerülte el a figyelmemet, de ez bizony bő egy órával több lett. 3-kor kezdtem főzni.
Viszont abszolúte megérte! Egyszerűen zseniális íz. Ha valakit érdekel, majd összerakom a pontos receptet (én ugyan soha nem követek egy receptet, de a feleség mérleggel főz :)
Amúgy örülök, hogy látlak! Mivel egy időre kikapcsoltam a karajt, így ott nem tudtalak támogatni, de teljesen egyet értettem a gondolatoddal. Kár, hogy a bloggazda szellemi szintje kicsit alacsonyabb ....

Más: Nem tudom, kivel beszéltem a fagyasztott rókagombáról, de mintha te rémlenél a memóriámban. Valóban megkeseredik :( (A vargánya az nem!)

bélabácsi2 írta...

Igen, pontosan emlékszem, beszéltük!
Jöhet a recepttel kapcsolatos tapasztalatod, ha PO nem bánja ide...

Andrass9 írta...

Nos kezdjük a hússal: Kaptam 75 dkg nagyon fiatal marha nyakat csont nélkül. Igazán világos volt (és a madaras tecsóból jött haza). Fogtam egy kb 25 dkg körüli sárgarépát és egy 10 dkg-os fehérrépát, amit meghámoztam (a lehámozott rész a kutya étrendjét gazdagítja mifelénk). 2 relatíve nagy hagyma is bekerült (45 dkg összesen, de én hagymabolond vagyok).
A zöldségeket a botmixer aprítójával apróra daráltam-aprítottam. A húst olyan 5cm-es kockákra vágtam (nem . a schublert nem hoztam fel!!). Találtam gyönyörű bacon szalonnát a hűtőben (ime az előnye, ha hagyja az ember az asszonyt vásárolni!, amiből 13 dkg-ot kivettem és csíkokra szeleteltem. Most kezdődött az igazi mulatság: egy magas lábosban felforrósítottam kb 10 dkg vajat, 3 ek oliva olajat - és Ramsey ötletére 3 ek libazsírt. Amikor elkezdett füstölni, akkor beletettem a csíkokra vágott bacont, levettem a lángot kicsire és hagytam pirulni. alán tovább hagytam, mint kellett volna, mert elég setét lett, de nem volt keserű. Kivettem a bacont egy papírtörölközőre - ott ráér lecsepegni.
A felkockázott marhát a felforrósított maradék zsírba tettem apránként (így nem kezd el a saját levében párolódni, viszon tényleg pirul!).
4 menetre el is készült az összes hús és szép piros bevonattal büszkélgetnek. A pirított húst egy jénaiba raktam és egy púpos ek. liszttel megszórtam és jól elkevertem. Betoltam a sütőbe, ahol a grillen 2szer 5 percig pirítottam (keverve). Ahogy Gordon igérte, rápirult a liszt! Amig ez történt, a lábasba további vajat tettem és az apróra vágott hagymát, majd később az aprított sárgarépát is lepároltam. A fokhagymát a végére hagytam félve a túlpirulástól (5 gerezd felszeletelve). A sütőből kivett pirult húsrta rászórtam a hagyma-sárgarépa-fokhagyma kombót, jól összekevertem, majd felöntöttem 1 dl húsleves alaplével (Jó - ez egy Knorr leveskocka és némi víz volt :) nem találtam az alaplevet a mélyhűtőben!!!!! Egy kicsit megrottyantottam, majd bele ment 4 dl Szekszárdi Bikavér = igencsak testes és száraz vörösbor. Amikor felforrt, ment a sűtőbe nagyok kis lángra és én meg elkezdtem pánikolni itt, hogy most mi lesz :) 5 óra főzés meghozta az eredményt. Kivettem a húst a szaftból, botmixerrel elsimítottam a levét, vissza a húst és még a feleségenment is izlett :)

Ha valamit kihagytam, nem világos - kérdezzetek és kiegészítem.

Köszi a türelmet,
Andras

Andrass9 írta...

Túl sok typo, de ez a Szekszárdi Bikavér maradék részének köszönhető!

bélabácsi2 írta...

Jól hangzik. :)
Alaplé problémához szólnék. Mindig csontos-bőrös csirkemellet veszek, pedig mindig csirkemell filét használok. Tehát kifilézem, a csont, és ha szép, akkor a bőr megy a fagyasztóba, max. 2-3 mellcsont egy adagba. Ha olyan recept következik, amihez alaplé kell, csak úgy fagyosan már mehet is a mellcsont a lábasba, ha sietős fél óra múlva, ha nem, akkor egy óra múlva ott kiváló alaplé, nem sokat kell előre gondolkodni, amíg a többit előkészíti az ember, illetve amíg egyes marha receptek előtt ellenőrzöm a bor minőségét, :) addig ez is halad.

Andrass9 írta...

A gondolat jó, csak van vele egy pici probléma: a kutya és a macska beelőz, mert nekik főzök meg minden farhátat, csontot, bőrt ami kimarad (well ... kivéve, amikor thai kaját főzök, mert abba minden belemegy a macska kivételével:).
Viszont adtál egy jó ötletet - a feleségemnek lefagyasztottam darabolt tanyasi csirkét, és abból apróléklevesnek való adagokat. Legközelebb abból főzők alaplevet! Mégiscsak kisebb veszély, mint az állatok elől elvenni :)
Csirkemellet meg én nem eszem, tehát nem vagyok veszélyben.

Andrass9 írta...

Gondolkodom a kézműves füstölt paprikán. Hogyan képzeled a füstölést? A már szárított füzért tennéd füstre, vagy a frissen fűzöttet, amig még van benne nedvesség? Saját füstölőm nincs, de ha te hozzáférsz valamilyenhez, kisebb mennyiségben megpróbálkozhatnánk. Ha működik, akkor szerzek több földet a feleségemtől a termeléshez :)

PO írta...

A nyers füzért kell feltenni a langyos füstre. A lényeg, hogy a paprika ne főjön meg, a hőfoka ne menjen 50 C°fölé. Így kéne megszárítani. Nekem erre nem volt lehetőségem. Kétszer 4 órányit füstöltem, majd a vaskandalló felé akasztva fejeztem be a szárítást.
A nyári füstölőhely kialakítására van több javallatom, nyárig megbeszéljük.