2012. február 5., vasárnap

Helyénvaló dolog

Itt, a Szentgyörgyi-erdő szélén, a Medvés-aljban sportolásra alkalmas hómennyiség jött össze. Szeretem az evidenciákat. Nyáron legyen meleg, a macska legyen hízelgő, a tél meg hideg és hólepte. A baj csak annyi, hogy a járdán, teraszon is vastagon hever a nagy, fehér paplan.

Megyek, lapátolom, seprem, eltakarítom.

Van ennek a dolognak kulináris vonatkozása? Hogyne, persze.
Azt tenném még hozzá, hogy a hóseprők itala a pálinkás tea, étele meg a csülkös pogácsa.






Pálinkás tea készítése:
Főzzünk egy fekete teát. 1 liter ivóvizet forralunk, majd egy teáskanál fekete teát szórunk a kannába és leöntjük a forró vízzel. Állni hagyjuk, 5 perc múlva nagy csuprokba öntjük.
Olyan pálinka kell, amelynek íze jó, szobahőmérsékletű és több, mint 40 % alkoholt tartalmaz.
Egy nagy evőkanál pálinkát a tea felszínére helyezünk, közben a felmelegedett pálinkát meggyújtjuk a kanálban. A kék lánggal égő párlatot a tea felszínén szétengedjük, majd lassan elkeverjük, nehogy elrepedjen a csupor fala. Ezt megismételjük egyszer-kétszer. Akár többször is. Kevés cukorral ízesítjük, forrón isszuk.

A csülkös pogácsához 60 dkg lisztet, 20 dkg főtt, füstölt csülköt (aprított), 20 dkg vajat, 15 dkg tejfölt, 20 dkg juhtúrót, törött borsot, két gerezd fokhagymát, egy dl tejszínt és 2,5 dkg friss élesztőt, valamint sót használtam. A tetejére célszerű egy kevés füstölt sajtot szórni. Ilyen lett :-)

Jó választás lehet a tökmagos pogácsa is. 60 dkg liszt (ebből 10 dkg legyen teljes őrlésű), 20 dkg joghurt, 1,4 dl tejszín, 18 dkg juhtúró, 4 ek tökmagolaj, 1-2 ek tökmagliszt, 3 tk só kell hozzá. (ebből kivett 1 dl tejszínben futtatom meg a 2,5 dkg élesztőt). A tetejére vagdalt tökmagot (szezámmagot v napraforgó magot) varázsoljunk.

De mihez kezdjek ennyi hóval?

11 megjegyzés:

Sheila G. írta...

a macskák ma nekem hízeleghetnek, mert totális büntiben vannak, ugyanis hajnali háromkor arra ébredtünk, hogy szétrabolták a süteményt, amit este készítettem, és egy falatot sem ettünk még belőle!

PO írta...

Kölcsönadjam Buksit néhány napra? :-) Nem kell, hogy lehúzza róluk a bőrt (azt ti is megtehetnétek), de legalább utána lehetne őket fenyegetni a fényképével :-D
(Fotója jpeg formátumban letölthető a blogomról.)

Névtelen írta...

Hali!
Így igaz mindenhol hó hó, már régen nem kellett ennyit lapátolni. Jó a páleszos tipp és a pogi is, kösz:)

bélabácsi2 írta...

a pálinkás tea a hólapátolóknak bebaszott Mezőkövesden is!

PO írta...

Csak neem rámentek a jégre dzsippel???

bélabácsi2 írta...

Nem a jégre, nem dzsippel, de rámentek az stimmel. :)

süllőcske írta...

Megkérem anyámat főzzön nekem egy jó pálinkás teát, a feleségem meg elkészíti a pogácsát, mire anyámnál lapátolnom kell a havat. Köszönöm az ötletet.

PO írta...

Úgy látom az időképen, ma ezt teljesen életszerű körülmények között ki tudod próbálni :-))

süllőcske írta...

Szegeden esik, Anyámmal már beszéltem.

anica inkognitóban írta...

ez a csülkös pogácsa megbirizgálta a család fantáziáját! :) hétvégén sütök!

Mitzi von Küche írta...

Ez a poszt ma, 2013. március 27.-én is teljességgel érvényes és időszerű. (És vajon még meddig?)