2012. március 11., vasárnap

Böjtmás hava

Folytatjuk a böjti szelek ihlette sorozatunkat.  Most épp Süllőcske ajánl néhány halétket, salátát, amelyeket különösen tavasz táján kedvelhetünk.

Tegnap délután vagy 60 bodorkát, veresszárnyút, dévért fogtam. Hárman voltunk kint a szomorú emlékű, 1879-es petresi gátszakadás színhelyén. Fiam, Gergely nevenapján rontotta le a Tisza Szegedet, annak 6000 házát, alig 350 építmény maradt épségben. A szörnyű gátszakadást kijavítandó, megerősítendő, nagy mennyiségű öntéstalajt termeltek ki a vizek visszahúzódása után. A gödör, medence és árokrendszerekből szépséges hullámtéri vadvízország keletkezett, csukaparadicsom, kárászbánya, sügérbázis.


A kárász még fázik, a csukára tilalomfa vigyáz, szerelmesek a pöttyös krokik. Így esett meg tegnap a keszegezés. A zsákmányból tízet gyorsan megtisztított a nejem, én tüzet gerjesztettem, nyársat faragtam. Az irdalt keszegeket paprikás sóval bedörzsölve, hasukban fokhagymával nyársra húztam, zsengére sütöttem, omlósra, nem szárazra. Az ilyen halhoz dukál a szintén nyárson sült hagyma, megsózva, rózsaszín pirítós és a kadárfröccs.
Ilyesmit szívből javasolnék tavaszi fáradtsággal küzdő embernek, de tudom, hogy ez kevesek szerencséje, vagy vállalása.
Úgyhogy menjünk most vissza a konyhába, készítsünk egy friss, ízletes, energiagazdag, szervezetünk ilyenkor jellemző hiányait feltöltő ételt.
Vegyünk hát fehérjeforrásként egy szép és friss halat, 1-1,5 kiló súlyban, de lehet három félkilós, vagy kettő hetven dekás is. A hal legyen egész, belezett, pikkelyezni nem kell, kékre fogjuk főzni. Alkalmas a csuka, pisztráng, compó, ponty, süllő. 5-8%-os sósvizet felmelegítünk egy vastagabb falú edényben, a halat beletesszük, óvatosan tovább melegítjük, amint gyöngyözni kezd, levesszük a tűzről, lefedjük. Ha kihűlt kissé, leöntjük a vizet, a halat hosszú tálra fordítjuk. Bőrét egy az egyben lehúzzuk, meglocsoljuk a következő mártással: 2 fej fokhagymát egészben, alufóliába csomagolva, sütőben kíméletesen megsütünk, krémes, diós ízű gerezdjeit kinyomjuk, kikeverjük egy csipet sóval, citromlével, és a legjobb, legértékőrzőbb szűzolajunkkal. Én olyan olívával szoktam, amivel a házi, napon szárított paradicsomomat öntöttem fel. Az bajnok, túlélőesszencia. Másodsorban számításba jöhet marinált vargányán lévő olaj, meg holmi zöldfűszeres olajok.
Szóval, mártásunkkal leöntjük a gőzölgő, szaftos, telítetlen zsíroktól ragyogó, értékőrzően készített halhúsunkat, s máris olyan illatok szállnak, amitől csak élénkülni lehet. Ne adjunk szénhidrátot mellé, főtt krumplit, gyökereket, azt ősszel kell, a raktározás időszakában. Most tisztítunk, restaurálunk.
Zöldsalátát keverjünk, spenót, sóska, pitypang, újhagyma részvételével. Dresszingnek pirított, mozsárban tört szezámot keverjünk ki házi joghurttal, kanálnyi juhtúróval.
Szórjuk meg illatos ibolyavirággal, hisz tavasz van. 

11 megjegyzés:

Drachenkopfhändler írta...

Hol laktok Ti, hogy már van pitypang, meg illatos ibolya? Itt még csak százszorszép, meg kankalin nő ami ehető. Viszont tegnap elküldtem a fiúkat medvehagyma hagymát ásni. Finom volt.

süllőcske írta...

A gyermekláncfű zsenge levelei már szedhetők, az ibolya is nyílik a szegedi szikesek peremén. Ez itt a napfény hazája.Viszont nincs medvehagyma.
Meg aztán, nem szeretünk utólag ajánlani.

PO írta...

És hol laksz te, hogy a medvehagymát már nem méteres hó takarja? :-))

Drachenkopfhändler írta...

Kb. 500 méteren. Itt nincs már hó, de 2-300 méterrel feljebb még több méter. Ha ilyen szép napos marad az idő, akkor 1 hét és kinő a medvehagyma. Tavaly sajnos elmaradt a betegségem miatt, de az idén 40 üveg már elő van készítve.

Névtelen írta...

Csongrád felé Kubik gödröknek hívják az ártéri gödröket (Kubikos, kocka, Köb.. van vajon összefüggés?). Lesz-e Ibolya recept?
A csajok elkezdték a halat "zabálni" úgyhogy ezt a kékre főzött halat kipróbálom.
Gyerekkoromban a szomszédban volt a halászati szövetkezet irodája, mellette pedig egy halas bolt. Soha nem vittek vissza semmit. Ha maradt valami ideadták, hogy vigyük haza. A Tisza összes halfaját ettük. Ma meg megnézem képen milyen halak is vannak.

süllőcske írta...

Persze, persze, kubikgödör felénk is, Csongrádon is, mint a Szarkás, vagy Sulymos, ahol voltam vasárnap, az a Szakadás.

süllőcske írta...

Drachenkopfhandlermaestro! Te hogyan teszed el a macihajmát? Nagyon érdekel a legjobb módszer. Előre is köszi.

Drachenkopfhändler írta...

Megmosom, salátacentrifugában kipörgetem, "megszárad", csíkokra vágom, megtömöm vele az üveget, felöntöm olajjal, lezárom, és kész. A másik változat, hogy összeturmixolom mandulával, vagy dióval, vagy kesudióval, üvegbe teszem felöntöm olajjal. Kisebb mennyiséghez reszelek citrom vagy narancshéjat is. Egyszerű piritóson is nagyon finom, de amíg tart a készlet, minden nap ezt kenem a fiúk szendvicsére a sajt, vagy felvágott alá. Az olaj inkább repce, bogáncs, napraforgó, argána, néha oliva.
Aztán meg lehet próbálni a kovászolást is. Úgy is nagyon finom, bár akkor nem áll el túl sokáig, legalábbis nálunk nem, mert elfogy azonnal.

süllőcske írta...

Köszönöm, drága Dömbi, mind kipróbálom. Egy hét múlva kísérem tanítványomat országos versenyre, Pécsre, remélem, pont jókor érkezem medvehagymázni.

Névtelen írta...

Kekre fozes... ki kell, hogy probaljam. Na es a medvehagymat peszto-szeruen elrakni is :) jok az otletek, nagyon.

udv.
a brightoni.

PO írta...

Üdv! Örülök, hogy még a kies Brightonba is ellátszik a Pásztortűz lángja :-)