2012. március 16., péntek

Csicseri borsó, bab, lencse

A gyermekdal megőrizte, hogy valamikor a csicseri borsó (népies nevén bagolyborsó) benne volt az étrendünkben. Mára már sajnos kikopott, de a modern idők konyhája újra felfedezte.
Házikerti termesztésre is való a Ciceri arietinum, a mi klimatikus viszonyaink között jól érzi magát, de ettől szárazabb klímát is elvisel. Nem sok sikerélményt ad, mivel egy hüvelyben 1-2 szem van (nekem ilyenhez volt szerencsém), de azért a fél-egy kiló termésért érdemes kipróbálni. A kiszáradt növényt felhúzgálva a borsószemek kifosztása amolyan közösségépítő tevékenység is.


Alacsony a fehérjetartalma, de annál magasabb a rosttartalma. Beszélik még azt is, hogy a pektintartalmának köszönhetően lassabb a szénhidrát felszívódása, szeretik tehát a cukorbetegek, vagy a szénhidrát-diétán élők is. Azt is megírta az internet, hogy rendszeres fogyasztásával csökken a koleszterinszint, vagyis az érrendszerre is jó hatást fejthet ki.

Sokféle felhasználási módja lehetséges, elég csak a mai közel-keleti, vagy mediterrán konyha receptjeit megnézni. Én az egyik legegyszerűbbet, az egyik püréféleséget készítem a leggyakrabban, de használom néha füstölt csölökkel készülő leveshez is, akár a babot.

Következzen a böjti időszakban is jól ajánlható hummusz.
Ahogy Toma fogalmazná: az étkezés megkezdése előtt 36 órával kezdjünk hozzá.

Ez egy saját változat, új elemeket is tartalmaz.
Reggel 25 dkg csicseri borsót megmosok, majd egy tálban felöntöm hideg vízzel és félreteszem. A víz legalább két ujjnyira lepje el, különben a borsó hamar megissza a vizet. Ekkor a vízből épp kibukkanó szemek a víz ivása, a dagadás közben jellegzetes csettegő hangot adnak. 
Este leöntjük a vizet, leöblítjük, lecsepegtetjük a borsót, majd egy tálba tesszük, konyharuhával letakarjuk. Most kezdődik a másnap estig tartó csíráztatás.
Ennek célja és értelme az, hogy mint minden növényben, a borsó csíráztatásakor is értékes enzimek, vitaminok keletkeznek, emellett a csíráztatott borsó sokkal hamarabb megfő. Így az értékes alkotórészek nem károsodnak annyira.
Másnap este a leöblített borsót enyhén sós vízben felteszem főni. A főzővíz egy ujjnyira lepje el a szemeket. Ha felforrt, 10 perc után befejezhetjük a főzést és félrehúzzuk, lefedjük.
Közben egy kis nyeles serpenyőben állandó kevergetés mellett 10 dkg világos szezámmagot pirítok. Amikor enyhén színeződnek, kiöntöm, majd sóval megdarálom. Ez helyettesíti a máshol használatos tahini pasztát, ami szintén szezámmagból készül, de rendszerint nagyobb mennyiséget készítenek belőle.
A főtt borsót levével a turmixgépbe kanalazom. Teszek hozzá két ek őrölt szezámmagot, fél mk fehérborsot, fél mk koriandert, 1 kk római köményt, fél gerezd szétlapított fokhagymát, 2 ek citromlevet, 4 ek olívaolajat.
Az egészet homogénre turmixolom, majd egy keverőtálba öntöm.
Amikor kész a turmixolás, a keverőtálban összekeverem az adagokat, dobozokba adagolom és kihűlés után hűtőbe teszem.
4-5 napig felhasználható.



Az arabok tálaláskor öntenek egy kis olajat a közepére, aztán pitával tunkolják. Én nem javaslok hozzá kenyérfélét, ugyan minek, inkább zöldségekkel, olajbogyóval érdemes.

Ja, és egy kis csili nem árt bele. :-)

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

A falafel is csicseri borsóból készül úgy tudom. Az is nagyon jó felhasználási módja. Grat a termesztéséért, és a receptért
medvedr

PO írta...

Szeretem a falafelt, ezért többször kipróbáltam már. Valamit nem jól csinálok, mert nekem nagyon száraz lett mindig.

Andrass9 írta...

Az még csak hagyján, hogy hummuszt eszel, de még csilit is bele ....
Nekem nem jött be.

PO írta...

Hálás alapanyag. Sokféleképp pusztítom :-)

süllőcske írta...

Ez egy nagyon finom, egészséges, jó héber étel. Kedvelem, bár nem mindennapos ételnek, ahogy hazájában eszik.
A csicseriborsó csúcs, nejem most is csíráztatja.
Veti is a hónap végén.

PO írta...

Az egész Közel-keleten eszik, még a törökök is. Sokféle változata van, nemcsak a tahinivel ízesített.

süllőcske írta...

Való. Még Észak-Afrikában is kedvelt. Mi is eszegetjük, arra céloztam, hogy tudtommal az erdélyi zsidókon keresztül jutott el hozzánk.

PO írta...

Hát, nem tudom, én először régen valami giroszos helyen ismertem meg, a nációra nem emlékszem (pedig azok közé tartozom, akik meg tudják egymástól különböztetni az arabokat, a törököket és a perzsákat). A recept meg az interneten keresztül jutott el hozzám.

marta írta...

Én is csináltam már..Imre majd nézd meg a fotóim közt!Az enyém a falafel azért nem lett száraz..mert én először a hummuszt megcsináltam,abban volt olaj..ésabból csináltam a falafelt..igy omlosabb lett!