2012. március 12., hétfő

Mit nekik tavaszi fáradtság!

Megkérdeztem néhány ismert gasztroblog-olvasót, mi a titka kirobbanó vitalitásuknak? 
Ilyenkor, akiket gyötör a tavaszi fáradtság, esetleg saját taknyukon csúsznak az orvoshoz, azok különösen szeretnék ismerni a Titkot! Hogyan előzzük meg? Megkérdeztem. Elmondták. Én megosztom.

„Tavaszi fáradtság ellen nincs csodaszer, megelőzni sem lehet, maximum tompítani a hatásait. Kasvirág (tabletta, tea, vagy tinktúra forájában ) immunerősítésre kiváló, C-vitamin, mindennapi testmozgás (felejtsük el az autót, ha lehet, optimális esetben van két lábunk) és sok-sok alvás.” [Barika]



„Csak nagyon egyszerű dolgokra gondoltam: minden reggel frissen facsart narancslé egész évben, sok snidling /vajas kenyéren, tükörtojáson, stb./, majonézes kelbimbó, stb. Spéci recept eddig nem jutott eszembe, vagyis... Nagymamám régi receptje a főtt krumpli/savanyú káposzta olajjal meglocsolva, jól összekeverve, hűtőben összeérlelve. Szerintem igazából nincs is kimondott tavaszi fáradtság.” [Mitzi]

„Nos, az én receptem saláta. Pufferként jégsaláta, vagy sörretek és uborka, ízesítőnek lila hagyma vagy újhagyma, kaliforniai paprika, spenót, sóska, alma. Bár ilyenkor, kora tavasszal még kevés a friss zöldfűszer, ízlésünk szerint használhatjuk azokat. Lehet tuningolni pirított olajos magvakkal, fokhagymás olajban pirított kenyérkockával. Ha már kél a kertben, galambbegy saláta a legjobb, csak magában, joghurtos, olívás öntettel.
Öntet 1: Joghurt olívaolajjal, sóval és reszelt fokhagymával.
Öntet 2: Apróra vágott kolozsvári szalonnát pirítok olívaolajon, kisebb befőttes üvegbe teszem, még öntök hozzá olajat és 1/3-nyi borecetet. Alaposan összerázom, és közvetlenül a tálalás előtt öntöm a salátára.” [Waka]

„Tessék, itt egy tavaszi vitaminbomba:
1 fej vöröshagyma, 1 fej lilahagyma, 1 db hosszú uborka (kígyó), 3-4 db savanyú uborka, 2 db paradicsom, 2 db tv-paprika, 2 db pritamin paprika, 1 db narancs, 1 dl olaj (tetszés szerint), 1 csipet só, 1 késhegynyi őrölt bors, 1 tk. Vegeta, 1 db szép alma, 2 ek citomleve (ecet, vagy uborkalé), 2 dl tejfel, 2 dl majonéz, fél dl víz.
A lényeg az, hogy jól megtisztítjuk majd nagyon apróra daraboljuk a hozzávalókat.
Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük, majd az olajat ráöntjük. Jól összekeverjük és a majonézes tejfölt hozzáadjuk, ezután a citromlevet. Ha azt látjuk, hogy lédús, akkor rendben vagyunk, nem kell a vizet hozzáönteni. Irány a hűtő, 2 óra hűtés bőven elég, így egy kicsit összeérnek az ízek.” [Imre apó]

Szerelem és naponta futás az erdőben. [tartetatin]





Jómagam úgy vélem, ebben a tavaszi zöldség- és gyümölcsszegény időszakban nagyon jó szolgálatot tesznek a különböző növényi csírák. Lucerna, retek, brokkoli, hagyma, búza és még számtalan lehetőség van. Egyetek ilyeneket is!

31 megjegyzés:

süllőcske írta...

Az ám! Csírák, hajtások, levelek, rügyek. Az ezeket fogyasztó állat teje, tojása, ikrája. Hiszen ezekkel adja át utódainak az életerőt,bennük van az új élet születésének, a régi megújulásának minden információja.

PO írta...

És itt lehet is citálni a divatos hívószavakat, úgymint antioxidáns, vitaminbomba, fontos enzimek, felpörgeti az anyagcserédet, méregtelenít... :-D

Bombadil Toma írta...

részemről egész télen 1000 mg. c-vitamin kapszula/nap :)

PO írta...

Akkor így télutón te sem kókadozol :-) Azért vigyázz a gyári C-vitaminnal, sok rosszat regélnek róla a neten, de ezeket biztos te is ismered.

Névtelen írta...

Évekig ment a napi 1 gramm tiszta aszkorbinsav, de tél végére mindig összeszedtem valami köhögést. De amióta 2 dl frissen facsart narancslével kezdek reggel - semmi kórság! Farmakológusokkal beszélve azt mondták, a növényekben lévő hatóanyagok kölcsönhatásban a többi hatóanyaggal komplexebben hatnak (szabadgyök-eliminálás, stb.)
Mitzi voltam
(nem veszi be a gmail-es címemet a blog, majd még próbálkozom).

PO írta...

Hiába nem veszi be a blogmotor, akkor is örültem az első itteni hozzászólásodnak! :-)

Névtelen írta...

Tavaszi fáradtság? Az nekem is van. Amikor a kerti munka után elfáradok , majd a barátokkal, szomszédokkal leülünk dumálgatni.
Amikor még estefelé kissé hideg van, esetleg az eső is szemerkél, bebotladozol a házba, veszel egy jó forró zuhanyt, majd leülsz a kedvenc karosszékedbe szopni a TV-t, csak, hogy csörögjön, miközben a kezedben egy pohár bor.
Erről van szó?

PO írta...

Nem egészen. De ez a fajta fáradtság 36 %-al csökkenthető, ha az hangos képládát kihagyod. ;-)

Névtelen írta...

Látom elégedett voltál a vitaminbombámmal, én bizony imádom, ha meg nincs időm, akkor benyomok az ezres C vitamin tabiból naponta. Valamelyest segít.

bélabácsi2 írta...

Kedves C vitamin függők: Legalább annyit tegyetek meg a kedvemért, hogy azt az 1000 mg-ot szétosztjátok egész napra egyenletesen, valamint ne szedjetek be ekkora mennyiséget naponta, ha lehet, kérve kérlek benneteket, maradjon meg a vesétek a hátra lévő éltetekre épen, egészségesen, mert szar nélküle. :(
Higgyétek el, hogy az 1000 mg-ot csak azért találták ki, hogy növeljék a profitot. Egyetlen esetben létjogosult, mikor érzed, hogy kerülget valami téli kórság, de még nem vagy beteg, akkor egy-két ilyen emelt adag, de nem rendszeresen.
Én magam max. 500-at merek bevenni, azt is kettétörve reggel-este, és nem rendszeresen.
A szintetikus C vitamin hatása pedig amúgy is eléggé megkérdőjelezhető, maradjunk a természetes forrásoknál, mert valamiért a természet jobbsodrású rendszert valósít meg, a világmindenség alkotója jobbkezes lehetett, a természetes C vitamin molekulák között többségben vannak a jobbkezes molekulák, míg a szintetikusban fele-fele arányban vannak a balkezesekkel, ennyi a különbség, de nyilván célja volt a teremtőnek ezzel, persze nem jobbkezes-balkezes az elnevezés, azért írtam így, hogy közérthető legyek, Tomának is, aki bevallottan nem erős kémiából.
Plusz még, amit Mitzi írt, mert érti ő is. :)

Ezt érdemes:
http://bioblog.blogter.hu/50697/szintetikus_vs_termeszetes_vitaminok

bélabácsi2 írta...

Ez sem rossz ismeret terjesztőnek:
http://antalvali.com/hirek/c_vitamin_megadozis_mennyi_eleg

bélabácsi2 írta...

Bocs az Off-ért, de ez a Feedjit tényleg vicces itt jobboldalon, annyira sem működik jól, mint a KSH statisztikája.
Nagyjából ugyanannyira felesleges is. :)
Bocs, de tipikus parasztvakítás.
(nem bántásból, nehogy félreértsétek, csak feltűnően rossz)

PO írta...

Igazad van, tényleg az. Hiányos, nem pontos, de arra jó, hogy ráismerjek néhány távoli, különleges helyen élő olvasóra.
A múltkor kommenteltem Eszter blogján, aznap volt 5 oldalletöltés Izraelből. A Feedjit nem vette észre :-))

Különben meg nem off itt semmi, nyugodtan szárnyaljon a gondolat. Aztán, ha valamit valamiért kihúznék, akkor az vagy trágár volt, vagy mittudomén :-D

Andrass9 írta...

Én 500 mg-ot szedek két részletben immáron 10 éve. Ez állítólag természetes, merthogy csipkebogyóból van. Ami a lényeg, úgy érzem használ. Nagyon ritkán kapok el valami nyavaját és mindig (na jó, majdnem) jó a kedvem :)

Sheila G. írta...

na látom, mire válaszoltam, már megszületett a poszt.
a bélabácsi jól mondja: a c vitamin vízben oldódó vitamin, ergo a vese választja ki a felesleget, így a kiválasztott anyag azt terheli. márpedig napi 100 mg felett biztosan felesleges a c vitamin.

szélsőséges orvosi vélemények szerint vészterhes időkben jót tesz egy pár napos(!!) 1000 mg/nap-os bomba, de nem tovább.

Névtelen írta...

nem tudom, de ilyenkor tavasszal kifejezetten jól esik a napi 1-2, megöregedett, ráncos téli alma (normális esetben nem tudom megenni az almát a gyomorsavam miatt).

1kutya

Sheila G. írta...

egyél goldent vagy starkingot, azok nem olyan savasak...

süllőcske írta...

Goldent.
Szárított csipkebogyót áztatva, megtörve, leszűrve.
Reggel egy deci savót, éhgyomorra, akkor nem savas.

Drachenkopfhändler írta...

Madársóskát (ocalis acetosella) próbáltad már? Az egyik legjobb gyomorproblémára.
A másik a lenmag nyálkás áztató leve.

bélabácsi2 írta...

Harapj az almához egy kis kekszet, háztartásit vagy hasonlót, de nem cukrosat, mert a cukor megint csak sósavat hoz a gyomorba, a kekszféleség az majd felszívja a savat, hogy ne csesztesse közvetlenül nagy töménységben a gyomorfalat, a vitamin pedig nem vész el így.

Vagy pálinkát, tudod, az mindenre jó. :)
Az alkohol öl, butít, és savakkal ketonokat képez!
(vagy hogy is vagy a kémiával?) :)))

Jó, az utóbbi vicc, nehogy komolyan vegye valaki is, az alkohol ledönti az immunrendszert, ezáltal fokozza a tavaszi és egyéb fáradtságot, ez a valóság. Viszont mikor nagyapám gyomorfekélyét marta a sósav odabent, első kocsmában rányomott egy felest és igaza volt, rövid távon lekötötte a savat, hosszú távon késleltette persze vele a gyógyulást.

Névtelen írta...

Most éppen Moszkvából figyel a KGB.

PO írta...

Hiszed, vagy sem, de Oroszországból minden 7en van vagy 20-30 olvasóm :-))
De a szíájéjt jobban érdekelhetem, mert HU után az Újvilágból van a legtöbb olvasó - és nem Hagyma.

Névtelen írta...

Azért Szent-Györgyi és Linus Pauling véleményét is érdemes figyelembe venni a C-vitamin dozírozásánál (kettőjüknek 3 Nobelje volt).
Mitzi von Küche

Sheila G. írta...

szarügy lehet fél nobelt kapni

bélabácsi2 írta...

Mitzi! Szent-Györgyiék idejében nem volt még elég sok kiterjedt élettani vizsgálati anyag ez ügyben, ezt is vedd figyelembe, azóta eltelt időben volt elég vizsgálat, volt elég idő, a mai álláspontot veszem figyelembe, szerintem Szent-Györgyi is ezt tenné.
1000 mg C vitaminnal savasítsuk a szervezetet? Utána meg lúgosítsunk? Minek?
Lökésterápiának jó, ahogy írtam már, de rendszeresnek tévedés, többet árt, mint használ.
Egyesek rák elleni csodaszernek tartják 1000 mg VÉNÁBA, oké, megmagyarázható, lehet én is megtenném, de nem bizonyított eléggé.

bélabácsi2 írta...

Sheila G.! Emlékezz Gorcsev Iván milyen fiatalon nyerte el a Nobel díjat! :) Kártyán, de ezt csak a kákán is csomót keresők vethetik a szemére. :)

bélabácsi2 írta...

Nem akarok okoskodni (de mégis azt teszem) :)
Szóval vannak szoftverkék, amikkel lehet IP címet hamisítani, ezzel tökéletesen átverni a forrás azonosító programokat, mint a feedjit.
A visszakövetés ilyenkor hamis eredményt ad. Én óvatos lennék ezzel az orosz és usa azonosításokkal, nem kell készpénznek venni.

PO írta...

Végül is, nincs semmi jelentősége.

PO írta...

Az az érdekes, hogy az ide érkezők nagyobb hányada mindig a http://troll-face-ru.blogspot.com/ oldalról jön. Még nem leltem meg a magyarázatot.

Sheila G. írta...

nekem is vannak ilyenek. valószínűleg a megoldás az, hogy a blogspotos blogok tetején van egy Következő blog gomb, ami valamilyen (általam nem ismert) algoritmus alapján dob egy blogra. ebbe a sorba kerülhettél be.
nekem ez a gomb valamiért főzős meg kézimunkás blogokat dob rendszeresen, pedig alig olvasok ilyeneket.

Névtelen írta...

Én ezeket a tippeket szoktam alkalmazni tavaszi fáradtság ellen: http://gyogytornaszkereso.weebly.com/1/category/tavaszi-faradtsag1cf254e7b3/1.html