2012. április 13., péntek

A kórusban a leghangosabb

Ma reggel öt körül szokásom szerint kiléptem az ajtón és beleszagoltam a balzsamillatú tavaszi pirkadatba. Csak a szaglászás miatt mentem ki, csak úgy pizsamában, de amit hallottam!
Az összes madár, aki a környéken van, mind egyszerre mondta! Rögtön visszaléptem, elővettem a mobilomat és vettem egy félperces hangmintát. Ebből csengőhang lesz! Volt már ilyenem, vagy két éve, de akkor még a fecskék is belecsicseregtek.

A kórusban sok madár játszik. Megismerem az énekes rigó hangját,  hallom, hogy rengeteg kismadár is énekel ilyenkor. Szólóban, ritkábban hallani a kakukkot, éjjel a baglyok is megszólalnak. Nem énekel, hanem az ütős szekciót adja a fakopáncs - mint tudjuk, a dobos a zenész legjobb barátja.

A kórusban a legszebb hangja az énekes rigónak van. Május táján gyakran hallani. Később meg a fülemüléét, igaz, ő nem kórista, és nem nappali műszakban udvarol.

Énekes rigó (Turdus philomelos)
KÉP INNEN


Amikor a házunk épült, a koszorú beöntése után egy madár fészkelt a dúcolás egyik zugába. Láttam, de jól elvoltunk egymás mellett. Egyik reggel az egyik villanyszerelő rémülten mutatja, hogy két kismadár vergődik a fűben, az anyjuk pedig rémülten sipákol a közelükben. Megfogtam a két kis madarat és visszatettem őket a fészekbe. Két perc múlva már megint ott voltak. Én újra visszagyömöszültem őket a családi fészekbe :-)) Amikor megint kiszöktek, kezdett a dolog gyanússá válni. Gyors telefonos segítség:
- Te, Miklós, itt van két kismadár, állandóan kipotyognak a fészekből. Mi bajuk ezeknek?
- Hogy néznek ki? Hol van a fészek?
- Hát, az anyjuk olyan verébféle, csak nagyobb. Ezek meg még nagyobbak, szép tollasak, iszonyú gonoszul tudnak nézni, ha megfogom őket. A zsaluzat mellett fészkeltek. Te, nem kakukkfiókák ezek?
- Énekes rigó lesz az! Ilyenkor, amikor kirepülnek, néhány napig még nem tudnak igazán, ilyenkor az anyjuk még a földön eteti őket.
- De olyan sok macska van itt, nem kapják el a kicsiket?
- Ez benne van a pakliban.
- Én hogy segítsek nekik?
- Úgy, hogy békén hagyod őket.
- Aha...

 ***********************************************************************

Találtam egy remeg blogot, itt sok madárhangot lehet meghallgatni, azonosítani:

8 megjegyzés:

Sheila G. írta...

igen, ez az egyik kedvencem a tavaszban, ez a madárzaj:)

anica inkognitóban írta...

érdekes, 3 nap alatt az Eger környéki hegyitúráinkon nem hallottam a madarakat...hazajöttünk, ledobtuk a cuccokat, kiültünk az udvarra és ami először feltűnt: az éktelen madárcsiripelés többszólamban :)

bélabácsi2 írta...

A hajnali madárzaj életem része, ahogy gombát gyűjtök napkeltekor, mert meg kell előznöm mindenkit az adott területen, szinte velük énekel a lelkem.
Anica, biztos azért nem halottátok, mert még kopasz az erdő, nem tértek vissza a téli táplálék hiány elől menekülő madarak, ilyenkor csak a fakopáncs veri még a pucér ágakat, de ahogy az első lombpamacsok eltakarják őket, ahogy az első rovarok mozdulnak, megtelik a hangjukkal minden. Most itt a hegy alatt a kertek között bóklásznak még, reggel barátcinkét, átutazó vendéget láttam a cseresznyefán. 1-2 hét, és fent a hegyen megjelenik az őszapó, én onnantól számolom a hegyi tavaszt.
http://www.orszagalbum.hu/oszapo_p_52280

Andrass9 írta...

Nekem tele van a kert verébbel, rigóval. A szarkát és a szajkót kilőttem - azok nem mernek visszajönni (randa egy hangja van mindkettőnek). Cinege is van néhány és minden évben jon egy rozsdafarkú pár és megpróbál fészkelni a bejárat felett, de zavarja a forgalom. Igy aztán itthagyják a fél fészket.
Jó volt látni a cinkéket, ahogy a gyümölcsfák ágairól csipkedik le a tetveket. Szóval itt van madárélet rendesen. A kertet ciprusok veszik körül, a falon 3 szinten át borostyán és vadszőlő - ezeket szeretik enni. A veteményt sem bántják :)

anica inkognitóban írta...

igen, mi is erre jutottunk, hogy valószínűleg azért, mert még pucérak a fák...

Névtelen írta...

Ez a "pizsamában" olyan hiteltelenné tesz. Írtad volna: Ingben, gatyában. Volt olyan év amikor nem voltak énekesmadarak...

PO írta...

Kénytelen voltam így írni, mert ez egy tényfeltáró riport :-)) Különben nem mindig pizsamában alszom, olyankor fürdőköntösben lépek ki.
Akkor hová lettek az énekesmadarak? Vagy te laktál valami nagyon belvárosi helyen?

Névtelen írta...

Akkor is vidéken laktam, csak növényvédelemmel (vagy az erős tél?) olyan jól sikerült gyéríteni az énekesmadarak eledelét, a különféle pajorokat, bogarakat, hogy eltűntek az énekesmadarak. Nagymamám jegyezte meg, úgyhogy ez 2000 előtt volt. Utána valamikor 2002 körül volt, amikor szinte berobbant a sokféle énekesmadár hangja a tavaszba.