A boza egy ősi ital, amely kölesből készül. A törökségi népek kedvelték, nálunk a kunok révén vált ismertté. De az is meglehet, hogy a régebbi korok magyarjai is készítették, de a kunok itták a legtovább, így ők hagytak legtöbb nyomot a krónikákban erről.
Manapság is él ez az ital, sokféle formában. A köles helyét sok helyütt átvette a búza, a rizs. Törökországban készítenek búza és rizs keverékéből alkoholmentes változatot is.
Manapság is él ez az ital, sokféle formában. A köles helyét sok helyütt átvette a búza, a rizs. Törökországban készítenek búza és rizs keverékéből alkoholmentes változatot is.
Az a célom, hogy egy kulturált, egyszerű, iható változatot keltsek életre. Tetszik ez az ital nekem. Részben a köles miatt, másrészt azért, mert a történetét nem úgy kezdik, hogy "már a régi rómaiak is", hanem úgy, hogy 8-9000 évvel ezelőtt már Mezopotámiában is! Ez már valami!
Ennek a posztnak a rendkívüli jellegét egyrészt az adja, hogy ezen a blogon először iszunk magunk készítette alkoholos frissítőt, másfelől pedig az élő, eleven posztolás. Percről percre nyomon követjük a boza születését.
Ennek a posztnak a rendkívüli jellegét egyrészt az adja, hogy ezen a blogon először iszunk magunk készítette alkoholos frissítőt, másfelől pedig az élő, eleven posztolás. Percről percre nyomon követjük a boza születését.
2012. május 16.
21:45
Kimegyek a kamrába. Behozom a kölest, némi cukrot, meg egy nagy befőttes üveget.
(Tulajdonképpen felkészülök a feladatra. Elővettem az alapanyagokat.)
22:02
Kissé álmosan, de átgondolom a folyamatot. Igen. Holnap reggel beáztatom a kölest.
22:05
Beszólok, a Blogkocsmába, ott úgyis már punnyadás van, ezerrel.
22:06
Elmegyek aludni, de holnap korán reggel folytatom.
2012. május 17.
05:00
Ébredés. Kelés. Meditáció. Fogmosás, borotválkozás. Reggeli.
Zöld tea.
05:45
Két tálba kiporciózok egy-egy mérő (2 dl) kölest.
Mind a kettőre öntök 4 dl ivóvizet.
Állni hagyom őket.
Miért két adagot kezdek? Mert kétféle boza készül. Miben különböznek? Estére kiderül.
05:55
Elindulok dolgomra, ma egy húsüzembe, majd egy konzervgyárba.
13:15
Szivalkodnak.
A kölest 3-szor annyi vízzel szoktam főzni, ehhez képest 7 óra alatt nem sok vizet szívott magába. Na, talán majd a főzéskor dagad még.
18:40
Feltettem két fazekat. Beletettem a beáztatott kölest. Felöntöttem még két liter vízzel és elkezdtem hevíteni.
Vizuálisan ez így jeleníthető meg:
A háttérben látszanak a vasserpenyőim, amit Andrass9 receptje szerint hamarosan beavatok, lesz belőlük parasztteflon :))
A párhuzamosság még mindig fennáll. A köles főzése kb. két órán át tart, majd ekkor válik külön a két szál.
Az egyiket nádcukorral fogom adalékolni. Abból a megfontolásból, hogy ezeknek a barbár lóhúsevő-hátranyilazó népségeknek ugyan, honnan lehetett a tarisznyájukban répacukor? Ugyi na!? De olyat említenek a krónikák, hogy nádméz. Na, ezért a nádcukor, mert a legjobban ezzel közelítem meg ezt a régi szénhidrátforrást.
A másikat mézzel egészítem ki. De hogyan? Főzzem egy kicsit azt is? Hisz nemrég még epét hánytam arra, aki a forró teába teszi a mézet, mondván, hogy megöli azt. Vagy csak akkor, amikor a főzet hőfoka 45 C° alá csökken és törekedjek arra, hogy megőrizzem a méz legértékesebb tulajdonságait?
A döntésre van még két órám.
Két óránk.
21:00
Befejeztem a főzést.
A bal oldali edénybe tettem 15 dkg nádcukrot, a jobb oldaliba 15 dkg mézet.
Elkezdtem hűteni.
22:00
Testmeleg már a cucc, de nekem nem tetszik. Túlzottan sűrű lett. Még nem oltom be élesztővel, gondolkodom, mit csináljak.
23:00
Nagyon sűrű lett a főzet. Pedig a Fermentátor blog receptje szerint csináltam. Na, akkor most eltérünk tőle. Mind a kettőhöz öntök 2-2 liter vizet és újra felforralom.
A forráskor mindkettőnél enyhe habzás jelentkezik. A bal oldalit egy kicsit barnás színűre színezte a nádcukor.
Tettem mindkettőbe 1 tk őrölt fahéjat.
Hűtöm mind a kettőt.
23:45
Botmixerrel mind a kettőt megjártam. Más receptekben is pürésítenek, van, aki szitán át passzíroz, mások pedig botmixerrel. Én csak úgy az egész főzetbe belemártottam a mixert, kissé megkavartam.
2012. május 18.
00:30
A főzet testmeleg.
Egy-egy csészébe veszek ki egy kis főzetet, belemorzsolom 1-1 dkg közönséges sörélesztőt.
Érdekes, hogy a nádcukros főzet egyértelműen sűrűbbnek tűnik. Vagy csak homogénebb, nem ül le az aljára a kölespép?
Beoltom mindkét főzetet.
Nem termosztálom az edényeket, szép lassan lehűlnek 20 fokra. Lefedve 2 napig fogom erjeszteni.
Gondolkodtam azon, hogy a két változat különbözzön abban, hogy az egyiket sörélesztővel, a másikat pedig borélesztővel oltom be. De most nem tudtam venni borélesztőt. Na, ilyet majd később, ha beválik ez az ital.
07:30
A főerjedés ezen szakaszában mindkét főzet zavaros lötty képét nyújtja. A cukros főzet illata kellemes fahéjas-édeskés. A másiké is, de több habcsomóval a tetején és határozottan érezni a méz illatát.
21:50
Daro most ment el, nem lelkesedett a boza megkóstolásáért, azt mondta: vezet.
Én megkóstoltam mindkettőt.
Előtte alaposan megkevertem a főzeteket.
A nádcukros költemény olyan almaillatú, édeskés, de a joghurt kis csípőssége is megjelenik. Ejj, ez a fahéj de becsapós! A közelében sem járt alma, de én a fahéj miatt beleképzelem.
A mézes főzet olyan egyszerűbb, világosabb. Később rájövök: azért, mert kevésbé édes.
2012. május 19.
06:30
Újból rákóstolok mindegyikre.
A mézes főzet egyértelműen kevésbé édes! Talán csak nem azért, mert az egyszerű cukrot az élesztőgombák hamarabb felzabálták?
18:45
Befejeztem a főerjesztést.
Még egy kóstolás. A nádcukros egyértelműen finomabb, van egy kicsivel édesebb a mézesnél. Ez nem nehéz, mert az egyáltalán nem az.
Csak a nádcukrosból palackoztam egy PET-palackba, le is zártam. Így tudom ellenőrizni, hogy tart-e még az erjedés.
Érdekes, hogy mindkettő jobban emlékeztet egy hígított joghurtra, mert a tejsav dominál az ízképben. Az alkohol meg egyáltalán nem vehető észre.
2012. május 20.
07:00
A palack kemény. Tehát volt még egy kis erjedés, szén-dioxid képződés.
Nyitáskor halk szisszenés.
Kóstolom, de már nem olyan szokatlan, idegen. Kezdek véle megbarátkozni.
Ilyen lett. Azt mondhatom, a sok kóstolgatás után már ízlik, lehűtve az ayranhoz hasonló kellemes nyári ital lehet.
***
A legközelebbi főzetnél sokkal komolyabban veszem a turmixolást. Leöntöm a híg fázist és adagonként alaposan pépesítem.
21:00
Befejeztem a főzést.
A bal oldali edénybe tettem 15 dkg nádcukrot, a jobb oldaliba 15 dkg mézet.
Elkezdtem hűteni.
22:00
Testmeleg már a cucc, de nekem nem tetszik. Túlzottan sűrű lett. Még nem oltom be élesztővel, gondolkodom, mit csináljak.
23:00
Nagyon sűrű lett a főzet. Pedig a Fermentátor blog receptje szerint csináltam. Na, akkor most eltérünk tőle. Mind a kettőhöz öntök 2-2 liter vizet és újra felforralom.
A forráskor mindkettőnél enyhe habzás jelentkezik. A bal oldalit egy kicsit barnás színűre színezte a nádcukor.
Tettem mindkettőbe 1 tk őrölt fahéjat.
Hűtöm mind a kettőt.
23:45
Botmixerrel mind a kettőt megjártam. Más receptekben is pürésítenek, van, aki szitán át passzíroz, mások pedig botmixerrel. Én csak úgy az egész főzetbe belemártottam a mixert, kissé megkavartam.
2012. május 18.
00:30
A főzet testmeleg.
Egy-egy csészébe veszek ki egy kis főzetet, belemorzsolom 1-1 dkg közönséges sörélesztőt.
Érdekes, hogy a nádcukros főzet egyértelműen sűrűbbnek tűnik. Vagy csak homogénebb, nem ül le az aljára a kölespép?
Beoltom mindkét főzetet.
Nem termosztálom az edényeket, szép lassan lehűlnek 20 fokra. Lefedve 2 napig fogom erjeszteni.
Gondolkodtam azon, hogy a két változat különbözzön abban, hogy az egyiket sörélesztővel, a másikat pedig borélesztővel oltom be. De most nem tudtam venni borélesztőt. Na, ilyet majd később, ha beválik ez az ital.
07:30
A főerjedés ezen szakaszában mindkét főzet zavaros lötty képét nyújtja. A cukros főzet illata kellemes fahéjas-édeskés. A másiké is, de több habcsomóval a tetején és határozottan érezni a méz illatát.
21:50
Daro most ment el, nem lelkesedett a boza megkóstolásáért, azt mondta: vezet.
Én megkóstoltam mindkettőt.
Előtte alaposan megkevertem a főzeteket.
A nádcukros költemény olyan almaillatú, édeskés, de a joghurt kis csípőssége is megjelenik. Ejj, ez a fahéj de becsapós! A közelében sem járt alma, de én a fahéj miatt beleképzelem.
A mézes főzet olyan egyszerűbb, világosabb. Később rájövök: azért, mert kevésbé édes.
2012. május 19.
06:30
Újból rákóstolok mindegyikre.
A mézes főzet egyértelműen kevésbé édes! Talán csak nem azért, mert az egyszerű cukrot az élesztőgombák hamarabb felzabálták?
18:45
Befejeztem a főerjesztést.
Még egy kóstolás. A nádcukros egyértelműen finomabb, van egy kicsivel édesebb a mézesnél. Ez nem nehéz, mert az egyáltalán nem az.
Csak a nádcukrosból palackoztam egy PET-palackba, le is zártam. Így tudom ellenőrizni, hogy tart-e még az erjedés.
Érdekes, hogy mindkettő jobban emlékeztet egy hígított joghurtra, mert a tejsav dominál az ízképben. Az alkohol meg egyáltalán nem vehető észre.
2012. május 20.
07:00
A palack kemény. Tehát volt még egy kis erjedés, szén-dioxid képződés.
Nyitáskor halk szisszenés.
Kóstolom, de már nem olyan szokatlan, idegen. Kezdek véle megbarátkozni.
Ilyen lett. Azt mondhatom, a sok kóstolgatás után már ízlik, lehűtve az ayranhoz hasonló kellemes nyári ital lehet.
***
A legközelebbi főzetnél sokkal komolyabban veszem a turmixolást. Leöntöm a híg fázist és adagonként alaposan pépesítem.
19 megjegyzés:
milyen punnyadás?????!!!!! :P:DD
Most ez igy hogy? Csak a lazsa, semmi meló?
Nem lehet azt így halogatni, a közönség várja az eredményt!
Hja kérem, a fermentáció egy lassú folyamat!
Emlékszel, mit mondott a Poczok faterja a türelmetlen emberekre? (igaz, ott nem volt fermentáció) :D
Ez izgalmas lesz!
A kocsmába nem tudok bemenni.
Itt se tudtam visszatérni a googl fiókhoz, csak egy másik blognál.
A kocsmában nincs kommentablakom.
Lehet, hogy randalíroztál? Esetleg jó minőségű vörösbort kólával vegyítettél? Fogalmam sincs, miért tilthattak ki ;-)
Tedd bele a forróba, hadd szóljon!! :)
...mert te bevállalós vagy. Azért? :))
én meg nem tudok kommentelni...
akkor ez itt fönt mi? :)))
Ha tudnám, hogy mi lesz ebből az egészből, akkor talán meg tudnám mondani, hogyan tedd bele a mézet, vagy már benne is van? ;)
Szerintem ne forrón.
Remélem, aztán a forró cuccba került az a méz :) Mert akkor te is bevállalós vagy :)
Lehet, hogy az egész ment a kukába?
Nem ment, még láttam benne fantáziát :)
Előfordul, hogy a receptek tök más arányokat írnak, mint valójában kell.
Például, amikor korpaciberét először csináltam receptből, az előírt vizet teljesen felszívta a korpa és kifutott a dunsztosból, pedig harmadáig sem volt korpával. Az ember jobb, ha megfigyeli az anyagok tulajdonságait és aszerint dönt az összetevők arányáról. Vagy alaposan kikérdezi a székely mamát,a kazah anyókát munka közben.
A recept csak iránymutatás.
A nádméz ténylegesen maga az import nádcukor.
Szóval még most sem tudni, mi lett belőle??
Mondtam, kuka. Ne bánd, PO, kísérletezni márpedig kell!
Ugye, egy kicsit grízes hatása van?
Selymessé kell tenni, ahogy írtad.
A tetején mi tartózkodik?
Ha a sűrűjéből szedtem, az kissé olyan volt, mint egy híg tejbegríz. Ha hagytam leülepedni, akkor szedhettem felülről, az egy tiszta, opálos létyó volt.
A képen mai török divat szerint egy kis fahéjjal megszórva szervíroztam.
azt írod, az ayranhoz hasonló kellemes nyári ital.. na, itt kezdődik a gond, hogy még ayrant sem ittam, úgyhogy elképzelni sem tudom :)
Megjegyzés küldése