Aznap reggel még nem gondoltam volna. Hogy estére már műgyűjtőnek számítok.
Amikor Süllőcske letakarva behozta, már sejtettem, hogy ez nem egy kisplasztika.
András - mondtam neki, merthogy így hívják - mi lesz ebből?
Aztán ünnepélyesen lelepleztük. András feleségétől egy kedves kis akvarellt kaptam, Andrea képét majd később mutatom be.
Örömöm határtalan volt, körbejártam, megsimogattam, mindenfelől megnéztem, majd jóféle fehér borral áldomást ittunk. Előbb az alkotó egészségére. Aztán meg azéra, aki használja majd.
Amint látjátok, konyhám dísze más léptékű, mint a többi fűszer őrlő mozsaram. Még dédanyám rézmozsara is csak szerényen elbújik mellette.
A nógrádi gránitból faragott mozsár súlya 20 kg. A hozzá tartozó törő 2 kg. A fészek térfogata egy literes, tehát egy jó félliternyi pesztót kényelmesen össze lehet benne zúzni. Két oldalán fogantyú van, András a bal oldalit kiöntő csőrnek képezte ki. A jobb oldali fogantyú konzolosan kiáll, itt még egy diótörő fészek is helyet kapott.
Kétöklömnyi teret belefoglalni húsz kiló kőbe: ez a monumentalizmus! Annak is funkcionális irányzata, mert ne feledjük, egy használati tárgyról van szó. Barta Andrásnál a tömegesség alkalmazása nem öncélú, az alapanyagok törése-zúzása két kezes munka, ehhez egy stabil mozsárra van szükség, itt nyer a dolog nagy jelentőséget.
Bélabácsinak megköszönöm, ha kiegészíti ezt a műfaji meghatározást.
Kétöklömnyi teret belefoglalni húsz kiló kőbe: ez a monumentalizmus! Annak is funkcionális irányzata, mert ne feledjük, egy használati tárgyról van szó. Barta Andrásnál a tömegesség alkalmazása nem öncélú, az alapanyagok törése-zúzása két kezes munka, ehhez egy stabil mozsárra van szükség, itt nyer a dolog nagy jelentőséget.
Bélabácsinak megköszönöm, ha kiegészíti ezt a műfaji meghatározást.
Süllőcske galériája itt.
A mozsár bemutatója tiszteletére alkottam egy salátát, nevezzük ezt Pásztortűz salátának. Használtam hozzá zsenge fejes salátát, amelyet András édesanyja nevelt, a kertemben szedett pitypang virágszárat és a Waka egyik receptjéből lesett öntetet. A Tököskánya szerzője füstölt szalonnáról indítja a dolgot. Van még benne egy kis zöldhagyma, uborka is.
A hozzávalók:
1 fej saláta
10 pitypang virágszár
egy fél kígyóuborka
két szál zöldhagyma
az öntethez 15 dkg füstölt húsos szalonna, 2 ek olívaolaj, 2 ek borecet.
Így készült:
A salátát levelekre szedtem, megmostam, lecsepegtettem. Kézzel darabokra tépkedtem, a salátástál aljára szórtam.
Az uborkát csíkokra szecskáztam, rászórtam a salátára.
A lilás színű zöldhagymát felkarikáztam, ráhalmoztam.
A néhány virágszárat megmostam, ekkor vágtam le róluk a virágot, majd 1 cm-es darabokra vágtam, a salátakupac tetejére szórtam.
A húsos szalonnát kis darabokra vágtam, majd kiolvasztottam. Egy kis befőttes üvegbe, amelyet saláta-öntetek összerázására szoktam használni, tettem 2 ek olíva olajat, ebbe tettem 2 ek füstölt ízű zsírt. 2-3 ek borecettel kiegészítettem, majd összeráztam.
A húsos szalonnapörcöt lecsepegtettem, majd a salátára szórtam.
Végül az egészet leöntöttem az összerázott öntettel.
A saláta ne legyen nagyon olajos, a dresszingből először a borecet aromája jöjjön elő, majd a füstölt íz. Nem ez a saláta kap majd Smithgerda Vándorserleget, de szerintem ennyi zsír simán elmegy benne, csak fűszerként van jelen.
A következő részben mozgóképen mutatom be a Műtárgyat és azt, hogy mi volt az első pesto, ami benne készült.
34 megjegyzés:
No végre, már a wordpress readerben is látszanak az új posztok. Most már mehetsz kocsmázni.
Te Laci! Ez jó nekünk?
Csodás mozsár, igazából kortárs múzeumban a helye: a bilbao-i Guggenheim-ben is megállná a helyét! Én a helyedben nem merném használni, csak gyönyörködnék benne.
Igazad van, múzeumba illő darab. Azért csak használja sűrűn, ha már lett neki. Én is sorba állnék 1 ilyen darabért, jól illene a kődarálóm mellé.
ha belegondoltok, anno legszebb "műtárgyak" a használati tárgyak voltak, népi kultúránk tárgyiasult formája szinte egészében erről szól :)
nagyon szép az a mozsár...:)
Hát nem?
A sali érdekes, én még pitypangot soha nem ettem, finom??
Gerda! Kérdezd a fiamat! Már 1 éves korában a kedvence volt a pitypang, fogyasztott is belőle rendesen, mire sikerült megállítani. :)
Édes. Nektár. Finom állítólag. Figyeld a méheket, mire repülnek szívesen.
Kellemes, kesernyés íze van, én nagyon szeretem. Néha magában is elrágcsálok néhány szárat.
Gerda, az általam többször említett, itthon is kapható salátakeverék (mesclun, ill. mesclan) tartalmaz zsenge pitypanglevelet is.
Más kérdés, hogy a kertünkben minden erőfeszítés ellenére elő-előbújó pitypangok levelét nem kívánom megenni.
A pitypanglevél nekem is jó eledelem. Szárát régcsálom nehezebb kaják után, epehajtó, görcsoldó.
Na, meggyőztetek, majd keresek a mezőn, vagy veszek olyan salátakeveréket :)
A pitypangnak fogyasztható minden alkatrésze. Salátába a levelet, vagy a virág szárát szokták. Én a kissé kesernyés íze miatt a virágszárat kedvelem.
Ha akarsz szedni salátának valót, most szedd, mert lassan elvirágzik.
Tavaly is írtam erről, olvasd el azt is.
A remekmű a mozsár.
Atyaúristen!!! Ennyi beteg ember nem létezhet!!!! Naponta legalább egy órát töltök a pitypang irtásával a kertemben, ti meg zabálnátok??? Nem vagytok normálisak :)
Az epédet és görcseidet meg vizsgáltasd meg a dokival ....
(senkit nem akartam megbántani, csak kiszaladt a számon a dolog)
Hát nem volt eccerű bejutni.
Aha - és az irtásárol mikor publikálsz?
ez valami gyönyörűűűű!!
------
hé, jöttök pitypangot legelni??
Nyilvánosan megkövetem Sellőcskét!
A pitypang irtásáról szóló kommentemet irónikusnak-viccesnek szántam és bocsánatot kérek, hogy ez a szándék nem jött át.
Na, jókor szólsz! Süllőcske lehet, hogy komolyan vette, azóta otthon egy szakás vonyogával kirántott minden pitypangot a kertből. Mondjuk, nem kár értük, már úgyis elvirágoztak :))) Jövőre meg akkor is lesz, ha nem akarjuk.
Érdekes neve van a szerszámnak, ha arra villás végű valamire gondolsz.
Hú, de szép lett!
Most nagyon irigy vagyok, csak az vigasztal, hogy nem lenne helyem hozzá!
Gondoltam, hogy előbb utóbb felbukkan itt, odaát már sokszor emlegettétek :D
A kommentelési nehézségekről meg annyit, hogy sok blogon gondot okoz, nekem az vált be, ha nem ismer fel egyből, nem enged választani, akkor kimásolom a kommentet, nyomok egy frissítést, bemásolom, általában elmegy.
Ha nem, akkor mindjárt jövök még más kommenttel :D
Csak nem?
hurrá!!!
no, nézzük ezt az új kommentablakot.:)
Repülj, komment!
Ez másutt is működött, reméljük itt is jó lesz.
És még azt sem kell bizonygatnom, hogy nem vagyok robot!!!! Szuper!
Viszont szerencsére képet itt sem lehet a kommentbe beszúrni:
"Your HTML cannot be accepted: Tag is not allowed: IMG"
Nahát, ide robotok is kommentelhetnek?
és akkor most a sötétben bujkáló, Névtelen bélabácsi2
Csodálatos ez a "műtárgy"!
A pitypangot én is kóstoltam.. jó fej Andraas 9 !! :)
A mai reggelim állt: PO sütötte házi kenyér pirítva, hidegen sajtolt napraforgó olajjal óvatosan meglocsolva, csodás mozsarában tört fokhagyma-gyömbér péppel megkenve - paradicsommal.
Vizsgákra tanulás ide vagy oda, nem csoda, ha csodás a gasztroblogger lányának napja?! :D
Lábjegyzet:
De jó reggelid van! Hanyadévet nyomod, kis furkász?
Harmadév és egyúttal preklinikum vége ha ügyes vagyok :) Kéretik szurkolni!
Megjegyzés küldése