by Waka
- Ha csak egy hajszálat is
meglátok a kajában nyanya, repül, mint a Louis Armstrong. - Sanyika nem egy
atomfizikus amúgy, az Armstrongokat különösen keverte, de letegezni azért nem
merte a nagyanyja korabeli asszonyt. Rózsika, nyugdíj előtt két évvel nem akart
kockáztatni, mióta leépítették a szakközép menzájáról, ez az első munkahelye,
tűrt tehát, hajat és minden mást is. A konyhában uszkve 45 fok. Éppen, ilyen
lehet a csumi pokolban – gondolta Rózsika – miközben egy szál nájlon
otthonka-kismamacipő kombóban sürgölődött a két tűzhely meg a fortyogó ipari
méretű fritu körül. A 18+ látványt szerencsére nem sokan látták.
Bélám, a vízilóra erősen hajazó
FŐSZAKÁCS egy szál pepita szakácsnadrágban hortyogott a maradék két zsák
krumplin, csöcsei leleffentek bojler hasára, alóluk bővizű verejtékpatakok
fakadtak és tűntek el a nadrág korcában. Rózsika erősen reménykedett, hogy elég
lesz a reggel megpucolt krumpli, mert a dagadt ember alól nem lenne egyszerű
kiszedni. Volt rá eset, hogy Bélámat az egyik fagyasztóláda tetején nyomta el a
buzgóság, na, aznap nem volt Cordon Bleu.
Bélám amúgy legfeljebb délelőtt
tízig volt használható, rendszerint ekkorra érte el a cirka fél liter kisüsti a
megfelelő hatást, ezután csak délután négytől lehetett számítani rá, ekkor
hirtelen magához tért. Na, innentől kenyérre lehetett kenni, fehér inget vett,
kiment a vendégek közé, kedélyesen cseverészett, egészen záróráig, mikor is
taxit kellett hívni neki, mert az utolsó fél órában rejtélyes módon újra
lerészegedett. Bélám nem fogyasztott az üzlet készletéből, legfeljebb, ha
meghívták, saját főzésű párlattal tartotta karban magát,
- Nehogy má' azt a bolti szart
igyam. - Az agglomerációban jókora gyümölcsöst birtokolt, melyet a lányai révén
lízingelt két szerencsétlen vő tartott karban.
Bélám aznap különösen fáradt
volt, egy húsosládányi hátszín bélszínné transzformálásával foglalatoskodott
egész reggel. Na ez szeletnek, ez tatárnak, a maradékot basszátok bele a
pörkölbe. Sanyi néni – a tulaj, aki vezetéknevét néhai férje után örökölte –
tördelte is kezét,
-
Nem lesz ebből baj, Bélám?
- Ugyan má', olyan ember, aki meg tudja különböztetni a
kettőt, úgyse' jön be ide.
Sanyi néni, egy jómódú vállalkozó
özvegye volt, az ő nevén futott a vállalkozás. A csárda a fia, Sanyika ötlete
volt, mint annyi más, és nagyjából a bérleti szerződés aláírásáig érdekelte is
a dolog. Innentől Sanyi néni nyakába szakadt az egész, nagyjából annyit értett
hozzá, mint hajdú a harangöntéshez. Sanyika pedig beült a BMW X5-be, és
elhúzott Mucikával, a frissen felvett pincérlánnyal valahová.
Rózsika tehát sürgött-forgott,
melegített, tálalt, mosogatott. Egy szem segítsége volt, a lakli Márió, aki egy
ügyvéd-pedagógus házaspár egyke gyermeke. Neki is ügyvédi pályát szántak, de
már a gimnáziumban bebizonyosodott, hogy képességei nem biztosítanak elegendő
üzemanyagot a szülői ambíciók száguldásához. Némi segítséggel leérettségizett,
aztán benyomták egy szakács tanfolyamra. A régi ügyfél, özvegy Sándorné éppen
kapóra jött, nála tölthette a kölök a szakmai gyakorlatot. Márió alvajáróként
közlekedett a konyhán, fülében zene, láthatólag fogalma nem volt, hol van, de
legalább nem kószált el. Rózsika a sült krumpli készítését bízta rá, talán nem
bassza el, de azért fél szemmel folyton figyelte.
A placcot a hatvanas kernyel,
Imre uralta, aki egy olajmunkásként tett tengizi kitérő alkalmával olyan
sömörre tett szert, hogy csak hosszú ujjú ingben mert mutatkozni a legnagyobb
melegben is. Félévente járt a bőrgyógyászatra kéthetes kezelésre, bekenték valami
kenőccsel, betekerték folpakkba, dunsztolódott két órát. Elegáns volt az
ingben, de a melegben hamar elkezdett pikáns aromát árasztani, ezért csak
fizetéskor óvakodott be az asztalok közé (mondjuk a vendégeket nem kellett
gyors távozásra biztatni). A felszolgálás a másik pincér - szintén Imre -
reszortja maradt, Mucika persze sehol, pörgött is szegény rendesen.
Öt fős társaság, a
kerthelyiségben – hol máshol, ebben a kurva melegben –, aszongya, két itteni (a
város neve) pecsenye, egy sertés java bakonyi módra, egy kétszemélyes csárdatál,
három hasiburi, csárdához vegyes köret, három kápisali, két parisali. Rózsika,
mint egy fúria perdül, helyi pecsenye: két előresütött, gombával és
kolbászhússal töltött szelet, fagyasztóból ki, a zsírba melegedni, fertig.
Bakonyi, sült hús, gomba, tejszín, forgat, kész. Csárdatál, a fene a
jódolgukat, sült tarja, fokhagyma, kakastaréj, kész a cigánypecsenye, rántott
borda, izzít, rá trappista, magyaros csirkemell, szalonnás lecsó melegít, húsra
borít, hawaii pulykamell,
-
Márió, bonts már egy ananászt!
-
Nem tudom, hol van az a kurva konzervnyitó, te
használtad utoljára!
-
Akkor harapd le a tetejét!
A fatálon Imre kivitte a zsírban
tocsogó húsokat, a vendég meg megette, mert délután kettő volt, és három deci
békési szilvapálinkán kívül semmit nem evett aznap.
Az élettani konzekvenciák nagyjából egy órával
később jelentkeztek, egy irgalmatlan csikarással kísért output képében.
7 megjegyzés:
Szia Imikém!
Jó ez a blog, csak többet kellene itt olvasgatnom. De én is főzök , szerencsére megeszik a halászlevemet is , meg az én általam készített slambucot. A csárdatálról annyit, hogy 2 deci szilva után, csak jót tesz egy adag ebből a mindent tartalmazó fatányérosból. Mindenki egészségére!
Waka, egy isten vagy! :DDDD
Aztamindenit, Waka! Neked aztán van élettapasztalatod. :D Nagyon jó írás!
Íma, a magyar rögvalóság, 1960-tól napjainkig - a javulás legkisebb esélye nélkül...
No ezért ignorálok egyre több "étermet"
Wakabaka:D Nagyon remek az írás, humoros és tök igaz, mármint nem kitalált. GRATULA:):)
Remek novella! Mintha látnám magam előtt Rózsika nénit :)
Köszönöm!
Megjegyzés küldése