by PO
Előzmények itt.
Ott hagytam abba, hogy jól elriasztottam sokakat a zöld dió befőtt készítésétől, mondván, hetekig kell áztatni.
Van egy jó hírem: ha a dió hámozott (és nem szurkált), akkor elég neki 7-10 nap áztatás, napi 3 vízcserével.
Két liter vízből és 4 kg cukorból szirupot főztem. Beletettem a villával megszurkált diót, majd leszedtem a fölösleges szirupot, majd jó lesz valamire. A szirupban fél órán át főztem a diót, majd lassan lehűtöttem.
Másnap este egész fahéjjal, egész szegfűszeggel, csipetnyi szerecsendióval fűszereztem a szirupot, majd újból fél órán át főztem csendes forrásban, majd lehűtöttem, állni hagytam a főzetet.
Harmadik este tettem a szirupba egy kis citromsav-hidrátot, újból fél óra főzés és KÉSZ!
Kiforralt-sterilizált üvegekbe töltöttem és lezártam őket.
Először csak magában kóstolgattuk.
Utána török rizspudingot díszítettem véle. Bravúrosan helytállt!
A sikeren felbuzdulva mazsolás rizset ízesítettem a zöld dióval. Ez is bevált!
Majd egy másik posztban lesz komplett recept is.
6 megjegyzés:
Tavaly nézegettem recepteket, engem inkább a sok cukor tartott vissza az elkészítésétől nem a macera. Azt gondoltam, brutál édes lesz a végkifejlet. Az eszembe se jutott, hogy dísziteni is lehet vele, nem kell feltétlenül megenni:)No majd jövőre kipróbálom, persze ezt a rövidített verziót:)
A sok cukor a tartósítás miatt szükséges. De ízesítő szerepe is van. (én még nem láttam olyat, aki ismerte és ne akarta volna megenni)
jól hangzik ez a zölddió, de a török rizspuding is érdekelne...:)
és végre újra írtál!!!
Hát idén már lemaradtam, de jövőre biztosan!
Én ezt bakfis koromban próbáltam, a szakácskönyv végigolvasásával kiválasztottam a legbonyolultabb dolgokat. Persze anyukám racionalitása gátat szabott a kreativitásnak, viszont diófánk volt, és azon kívül nem sok minden kell, tehát ezt megcsináltam. Arra emlékszem, hogy brutál szegfűszeg íze volt. Azóta nem éreztem késztetést, de lehet, hogy akkor elrontottam valamit :) Móni
Tetszik ez az oldal, meg a zolddio is.
Megjegyzés küldése