by Babette
Elolvastam én sok mindent, sajtos fórumokat, szakmai oldalakat, sajttörténeti leírásokat, megnéztem videókat, mindebből csináltam egy esszenciát, és így.
Megjelennek cikkek, legutóbb a Kistermelők Lapjában, ilyenkor kapok kérdéseket az emberemtől, hogy kipróbálom-e úgy. Hát nem. Minek
változtassak azon, ami bevált? Nálunk a kutya csak akkor eszik sajtot,
ha véletlenül leesik egy darab, vagy megesik rajta a szívem. A kutyán. (Az emberek az elrontott sajtokat a kutyának adják.)
Egyszer volt, hogy azt hittem kólis a sajt, de csak nem préseltem ki rendesen. (Ez nem az a kóli!)
1. lépés:
megfejem a kecskét. Amikor elegendő tej összegyűlt, akkor állok neki
sajtozni. Elegendő = legalább 5 liter. Ez tavasszal, a legnépszerűbb
ellési időszak után könnyű, mert egyszeri fejéssel megvan, még ilyen
kevés kecskétől is.
2. lépés:
felteszem melegedni a gázra, én egy vájlingot használok erre a célra,
és csak erre használom. Egy digitális lázmérővel ellenőrzöm, hogy
megfelelő hőmérsékletű-e, akkor beoltom. Amikor megalvadt, és letelt a
várakozási idő, akkor
3. lépésként
felvágom, késsel, sajthárfám nincsen, meg vájlingban nem is lenne
használható az alja formája miatt. Attól függően, hogy milyen kemény
sajtot akarok csinálni, olyan apróra. Például a trapistát, ementálit
rizsszem nagyságúra aprítják, a lágysajtokat nagyobbra. Nem titok, minél
apróbb annál nagyobb felülete, ahol ki tud válni a savó. Minél kevesebb
benne a savó, annál keményebb a sajt.
4. lépés: leöntöm róla a savót, átkeverem, még aprítom. Ismét várok.
5. lépés:
szűrőbe tetra pelenkát teszek, átmerem. Egy adagba 5 liter tejből
készült alvadékot. Ebből körülbelül 50 dekás sajt lesz. Próbáltam
nagyobbat, de nem bírom kezelni (egyrészt a pelenkában méreténél fogva
ennyi fér el rendesen, másrészt öregszem vagy mifene és gyengülök,
mindjárt mondom, miért lényeges momentum ez).
7. lépés:
ízesítem valamivel, köménnyel, szárított chilivel, vagy semmivel. Friss
ízesítőt nem használok: a fokhagyma íze megváltozik a sajtban, és nem
jóra, frissen vágott zöldnél (mint snidling és társai) attól tartok,
hogy nem elég tiszta, nem elég száraz, és vagy megromlik a sajt, vagy
szétválik a vizes zöldségtől. Most tervezem kipróbálni a rozmaringosat,
mert jelenleg rozmaringfüggő vagyok, pont sajtban ne lenne? Az
ízesítővel összemorzsolom az alvadékot, nem túl apróra, de keveredjen el
benne mindenhol, nem túl sokáig, pár másodperc, nem több, nem fasírt
ez.
8. lépés
(már mindjárt végzünk): megfogom a pelenka négy csücskét, összefogom,
megcsavarom, és kipréselem belőle a még benne levő savót. A
sajtgömböcskét megnyomkodom innen-onnan, belenyomva az ujjamat, hogy
belülről is kijöjjön.
9. lépés:
hagyom pihenni, majd pár óra múlva kiveszem a pelenkából, és szárazon
lesózom. Így hagyom pihenni addig, míg már nem szivárog belőle savó, és
kéreg képződik rajta. Amikor ez megtörténik, akkor szépen beteszem a
hűtőbe.
A maradék savót a tyúkok kapják meg, ha jó napom van, akkor kapnak a kutyák is. Kiönteni kár.
Hagyom
érni pár napig, nagyjából ekkor meg is veszik. Amit sikerül
megmentenem, azt dugdosom, egy hónap múlva isteni érett sajt válik
belőle. Öregebb sajtot még nem sikerült érlelnem, mindig elfogyott.
Mások
másként csinálják, mondjuk felvágás után utánmelegítik, ennek én nem
látom egyelőre a hasznát. Vagy formába teszik, ott hagyják kicsöpögni.
Ezt én nem kedvelem, mert préselés nélkül sok savó marad benne, ráadásul
csúnya egyenetlen lesz a felülete.
Terveim között van egy sajtprés beszerzése, amin vésett minta is van, ami egyedivé teszi a sajtot.
A technológiában mindenképpen igyekszem, igyekeztem a régi módszereket követni, amint az itt is látható.
Ma este saját tyúkok tojásából sütött lágy
rántottára reszeltem egy körülbelül egy hónapos sajtot, a melegtől
felszálló illat egyszerre volt enyhén gombára, enyhén kékpenészes sajtra
emlékeztető.
Mellé tegnap sütött kenyeret ettünk, és a kertből behozott, mézédesre érett paradicsomot.
A só bolti volt. De tengeri!
4 megjegyzés:
Hmmm..., nagyon jól néz ki! A terveim között szerepelt a házi mascarpone készítés. A posztodat olvasva, kedvet kaptam a mielőbbi kivitelezéshez! ;-)
Megkérdezem a szerzőt, lehet, hogy csinált már mascarpone sajtot. Ha igen, abból is lehet poszt.
A mascarpone készítés egy könnyebb műfaj..., ha van ez irányú tapasztalat, kíváncsian várom!
Sziasztok!
Kezdő kecsketartók vagyunk!!!
Sikerűl napi 4 liter tejet fejnem☺ viszont nem sikerűl a sajt készítése!!!!!
Beszereztem a chy max plusz oltót de nem tudom igazából mennyi az ideális hőmérsèklete a tejnek mikor és mennyi oltót kell beletennem.
Köszönöm előre is a segítségeteket!
Vica
Megjegyzés küldése