by PO
A múltkor felhorgadt bennem az igazságérzet, vagy valami
ilyesmi és egy kis helyes posztot kívántam kanyarítani a rucás kásáról. Mert az
mégsem járja, hogy a libáknak olyan jó a marketingje, hogy évente egyszer nekiveselkedik
mindenki és fal egy kis libát, meg leöblíti újborral. Szerencsére
Márton-napkor, nem szerettem volna, ha az Imre-napot ennyire tematizálják.
Aztán ott vannak a kacsák, semmivel sem alábbvalóak, mint a lúdfiak, azokat is
tessék megünnepelni, méltatni érdemeiket, meg valami jóféle bort inni hozzá!
Elkészült
a poszt szemléltetésére szolgáló rucás kása, ahogy kell, kölessel, aztán úgy
megettük, hogy fényképezni meg elfelejtettem. Márpedig mifelénk az ételfotók is saját
készítésűek – pedig mennyivel kényelmesebb volna a neten kukázni egy sokkal
szebbet.
Most
meg eljött a Márton-nap, ilyenkor tényleg a ludakra kell figyelnünk. Meg az
újborra. Esetleg a Mártonokra.
A
mostani ünnepre máshogyan készítettem a ludas kását, mint szoktam. Nem
aprólékot használtam, hanem szárnytövet – a liba legfinomabb húsrésze szerintem
–, a kása pedig most nem köles, hanem hajdina volt.
A
szárnytövek egyik végét levágtam, a bőrös borítást előre tűrtem, így a
húsdaraboknak olyan dobverő kinézete lett. Sóztam, mozsárban tört korianderrel
megszórtam és 170 °C-on ropogósra megsütöttem.
A
szárnyat a fagyasztóból vettem elő, majd langyos vízben olvasztottam ki.
Természetesen ezt a vizet nem öntöttem ki, ez lett a zöldségek főzővize.
Felkockázott petrezselymet, murkot vetettem belé, sóztam, borsoztam. Amikor
forrni kezdett, hozzáöntöttem a kimosott, lecsepegtetett hajdinát, ügyelve
arra, hogy a főzővíz kb. 3-szorosa legyen. Lassú tűzön készre főztem, néha
óvatosan megkevertem.
Tálaltam.
Megettük.
Dicsértük. Igaz, csak óbort kortyoltunk hozzá.
5 megjegyzés:
No de Vendelin barátom, hol vannak a különféle mustárok?
A hajdinához gratula.
Habár a teszkógazdaságos dizsoni mustárt igen kedvelem, a jó erdélyi mustár egyenesen a kedvencem! :D A mustármagból és mustból készült ősrégi változat egy egészen más ízvilágot képvisel. Na, én ezt tudtam, ezért belecsempésztem a következő posztba.
Jól hangzik! Nagy barátja vagyok a libaszárnytőnek :)
Még jó, hogy én is abból készítettem a ludaskását. Igaz, én rizzsel főztem.
Én meg ilyet találtam: Libaaprólék rizzsel,Párolt libacombok zöldborsós árpakásával (ebben találtam: A magyar úri család konyhája c. szakácskönyv)
Rucás kása... (Zsuzsika néném Nánáson de finoman készítette). De ez is gyönyörű, a hajdinakása is tetszik.
Megjegyzés küldése