2012. november 30., péntek

Más társaságba keveredett

by PO
Nem túl régen méltatlankodtam amiatt, hogy a libaevés szokása sokkal inkább része a közbeszédnek, mintha kacsák legközelebb csak Pekingben lennének. Pedig errefelé is vannak, semmivel nem rosszabbak a libánál, sőt!

Eredetileg egy rucás kását szerettem volna posztolni - a ludas kása méltó párját - de legutóbb, amikor ezt készítettem, elfelejtettem fotózni, az étel pedig 1 nap alatt eltűnt! Hiába, nem vagyok még vérbeli gasztroblogger. De törekszem rá.

Később pedig eszembe jutott, hogy a klasszikus rucás kása zöldséges kölese jól párosítható a sült kacsával is. Ennek láttam neki. Aztán menet közben eszembe jutott, hogy még izgalmasabb, ha a sült kacsát tabulé salátával tálalom. Ebben maradtam.

A kacsaszárnyakat sóztam, majd 160 fokon megsütöttem.

A tabulé salátához felhasználtam
1 csésze bulgurt,
1 fej lilahagymát,
1 db gránátalmát,
2 csokor petrezselyemzöldet,
sót, fehér borsot, őrölt fahéjat, őrölt szegfűszeget.

Öntetnek egy kis zárható üvegbe fél deci olívaolajat és fél deci gránátalma levet öntöttem. Tettem bele 1 kk sót, fél kk fehér borsot, fél mk őrölt fahéjat és fél mk őrölt szegfűszeget, majd jól összeráztam.
A petrezselyemzöldet megmostam, majd papírtörlőre szétterítettem.
A bulgurt négyszer annyi vízzel leforráztam, majd lefedve állni hagytam.
Összeráztam az öntetet.
Finomra felaprítottam a lilahagymát, félretettem.
Jól összeráztam az öntetet.
A gránátalmából kiszedtem a magokat és félretettem.
Alaposan felráztam az öntetet.
A bulgurt 20 perc után leszűrtem, lecsepegtettem és egy nagy salátástálba kiterítettem hűlni.
Nem felejtettem el ismét összerázni az öntetet.

Amikor a bulgur kihűlt, belekevertem a hagymát, a gránátalma magot és leöntöttem az alaposan összerázott öntettel. Egy kicsit állni hagytam, majd tálalás előtt belevegyítettem az apróra vágott petrezselyemzöldet.

Tálaltam az elkészült kacsát.



A tabulé (taboulet, tabouleh) egy tág határok között variálható étek. Ha sok benne a bulgur, akkor inkább köret jelleget ölt. Nyáron jóval kevesebbet teszek bele, ellenben sokkal több petrezselymet, zöldhagymát, hozzá mentalevelet, így már salátaként viselkedik, könnyedebb. Grillezett húsok társaságát is őszinte örömmel fogadja.


11 megjegyzés:

Sheila G. írta...

majd egyszer főzöl nekem ilyet?

Anikó írta...

Rendszeresen készítek libaszárnytőből is és kacsaszárnytőből is ludaskását, húslevest,sőt a nagyobb szebb darabokat lesütöm ropogósra dinsztelt káposztával, nagyon szeretjük minden formájában és összehasonlíthatatlanul olcsóbb. Jó ötlet ezzel a tabouleh-vel is nagyon:-))))))

Erdokóstoló írta...

Saját ludasomat is nagyon szeretem, de ezt rucás kását is nagyon bírnám!

PO írta...

@Babette: igen! :D

@Anikó: szerintem a csirke, kacsa, liba legfinomabb része a szárnytő. A pulykának pedig a nyaka.
Ha sokféle aprólékom van, akkor a klasszikus rucás kását főzöm (zöldségekkel és kölessel) majd erről is írok egyszer.
Ha nincs aprólék, akkor legyen szárnytő, azt pedig sütöm és úgy körítem.

@Erdőkóstoló: érdekes lenne megtudni, hogy felétek, Baranyában a rizs mellett fennmaradt-e valamilyen más, régi kásanövény használata.

Névtelen írta...

Nagyon jól hangzik. Lehet, hogy én vagyok az értetlen, de mi lett a gránátalmával?
Mert, ugye a magokat beleverted.

Mitzi von Küche írta...

Nem túl erős kombináció a gránátalma a lilahagymával együtt?

anica inkognitóban írta...

az a köret betyár jól néz ki, PO! :)
A fotó pedig csucsu :)

Erdokóstoló írta...

A vadon élő egykori kásanövény, a harmatkása baranyai használatáról azt tudom írni, hogy úgy tűnik nem használták. Hanságban, Alföldön igen itt nem. Egyébről nem tudok nyilatkozni.

PO írta...

@Névtelen: a gránátalma magjához tapad a kocsonyás húsrész, ami sajnos nem túl sok. Ha a magját kikaparom, akkor az is megy vele.

@Mitzi: ha nincs benne túl sok hagyma, ellenben nagyon sok a petrezselyem, akkor jó az arány. Nyáron még mentát is teszek bele.

@Erdőkóstoló: ennek a harmatkásának utánanézek.

Andrass9 írta...

Hál istennek, nem szeretem a gránátalmát! Mert ha szeretném, akkor meg kellene ennem ebben a tabuléban. Pedig hogy utálom!
Tréfa félre - kicsit furcsának érzem a gránátalma és a petrezselyem párosítását, dehát te ettél belőle, náladnál jobban senki nem tudhatja!
Viszont nekem nagyon hiányzik belőle két citrom leve :)
Kacsaszárny remek eledel, biztos vagyok benne, hogy jóllaktatok!

Andrass9 írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.