2012. november 24., szombat

Piac, zöldségek

by PO
Szombatonként itt, Józsán is piacolhatunk. Itt sok kis helyi termelőt megtalálhatunk, szezonban kevesebben voltak a nagybanin vásárló árusok.

A múltkor, még a paradicsom szezon vége felé nézegettem a helyi felhozatalt, egy kis halom koktélparadicsomot pillantottam meg. Mögé nézek, ott meg két, beszélgetésben megfáradt néni üldögélt. Aranyosak voltak, vigyorogtak, mint a fakutya. Eszembe jutott az elkoptatott közhely, "mosolygós néniktől, bácsiktól" vásárolni. Odaléptem, hogy szedjek egy keveset azokból az apró paradicsomokból. Ekkor megszólalt a néni, tessék csak szedni! Úúúú, olyan szétdohányzott hangja volt, mint amikor krokodilok rozsdás vashordókat rágcsálnak... Szóval, a mosolygás nem elég a szépséghez!

Legutóbb az egyik árusnál, aki sokféle magot, ilyesmit árul, kimérettem egy kis kölest, szezámmagot, szedtem egy kis hibiszkuszvirágot, majd szóltam, hogy ennyit kérek, számolhatja. Közben észrevettem más kincseket is.
- Ez az áfonyadzsem török?
- Nem, azerbajdzsáni.
- Aha. Azért oly nagyot nem tévedtem. És ez a gránátalma lé is?
- Nem, az meg lengyel.
- Hö...! Lengyel??
- Igen, lengyel.
- És... ott hol terem gránátalma?
- Hát, fenn a hegyekben. Ott azért van gránátalma! - feleli szemrebbenés nélkül.
- Lengyelországban, hegyekben... gránátalma... - ízlelgetem.
- Igen, igen!
- Mekkora tapló vagyok, hogy ezt sem tudtam! :)))

Fizettem, kicsit arrébb léptem, majd felhívtam botanikus barátomat, hogy legyen kivel röhögni ezen az újdonságon. 
Hát, ilyenek is teremnek egy napfényes novemberi napon, a józsai piacon. Ezért is szeretek oda járni.



11 megjegyzés:

anica inkognitóban írta...

Keressél már valami tisztességes piacot a környéken, te! :D

Andrass9 írta...

Ha még azt is elárulnád, hogy mi van a képen, akkor tökéletes poszt lenne :)
Jó a hangulata, tetszett!
Imádok piacra járni, még ha nem is nagyon veszek semmit. Szombaton mi is piacoltunk (itt kéthetente van kispiac), petrezselyemgyökeret vettem 5 kilót, mert 220 Ft volt. Leszárítom és kicsempészem a lányomnak! Etünk kürtős kalácsot is és bámultuk a szííneket és a forgatagot. Parkolót találni közel lehetetlen.

Mitzi von Küche írta...

Csuda egy piac lehet ott Józsán, sok egzotikummal. A képen, azt hiszem, hibiszkuszvirág lehet(azaz karkadé egyiptomiul), jó (piros) teát lehet főzni belőle, behűtve nyáron is finom.

PO írta...

A képen hibiszkuszvirág látható. Tényleg érdekes ez a józsai piac.

Andrass9 írta...

@PO Mitzi jól sejtette ezek szerint. Mivel vörösvak vagyok, így nekem csak egy kupac fekete gyűrött papírnak nézett ki :)
Ehhez képest átlagban napi kettőt dobok ki belőle, mivel két nagy hibiszkusz bokor van a lakásban télen. Nyáron a kertben van, ami ott lehullik, az lehullott. Mindkét bokor folyton virágzik.

PO írta...

@Andrass: ezeknek az aszalványoknak sötétvöröses-lila színük van. De létezik ettől egzaktabb színdefiníció is, majd Süllőcske jön, oszt megvilágítja. :)

Mitzi von Küche írta...

Érdekes Andrass felvetése. Magam is naponta kidobok néhány elszáradt piros hibiszkuszvirágot - egyszer valaki kipróbálhatná, milyen lenne teának.

Andrass9 írta...

@Mitzi: Mi gyakran főztünk belőle teát, amikor ez volt a feleségem kedvence (a hibiszkusztea) . A szerelem elszállt, a virágok továbbra is virágzanak :)

Drachenkopfhändler írta...

Jól látom a fotón, hogy szárított hibiszkuszvirág? Ha igen, és van kedved csináljunk belőle szirupot. Te ott a tiédből, én itt az enyémből, aztán találkozunk, és döntsenek a Lepcsánkosok. Na?

PO írta...

OK, benne vagyok!
Eléggé ismeretlen terepre csaltál, de meg nem futamodok! :D

Drachenkopfhändler írta...

Na azé'! 1 volt bírkózó ne is...!
Holnap kezdhetünk? Fotó jó lesz dokumentációnak, vagy?