by Waka
Gyermekkoromban édesapámmal
bekóboroltuk az egész vármegyét. Hajdan a környék püspöki birtok volt, nem is
kicsi. Az akkori jószágkormányzóság épületében – némi betoldással – elfér a
megyei könyvtár. Az azóta felhagyott kertek helyén elvadult gyümölcsösök
találhatók mindenfelé. Ismerek szép diófákat, almából - birsalmából egész
erdőket, egészen lehetetlen helyeken vannak „parasztbarack” fák, és a fehér
besztercei szilvafáimat is egy ilyen helyről szedtem ki.
A hetvenes években tört ki a
feketefenyő-telepítés második hulláma. A nagy gyárak dolgozói a kommunista
szombatokon tízezrével ültették a csemetéket. Igaz, tájidegen fajta, de a
terméketlen, puszta karsztnál azért valamivel jobban mutat. Sajnos errefelé nagy
divat, hogy amint kicsit megnő az erdő, elkezdik lerakni mellé a szemetet.
Különböző egyesületek és iskolák több tíz tonna szemetet szednek össze minden
évben.
Az egyik ilyen erdő mellett
találtunk két szép almafát az egyik kirándulás során. A jó ég tudja, hogyan
kerülhettek oda, talán el eldobott almacsutkából keltek ki. Levelük nagyobb
volt, mint a többi vadalmának, nem voltak tüskések, formás csemeték voltak, na!
Megjegyeztük a helyet, és ősszel már ásóval felszerelkezve mentünk vissza.
A két fa szépen megeredt, évekkel
később édesapám oltott mindkettőből még egyet, ezeket a másik kertben ültettük
el. Az egyik fajta – legyen piros alma – alakját tekintve a Starkingra
emlékeztet, a hegyen, ahol a mészkősziklán alig fél méteres talaj van, szinte
ehetetlenül kemény, apró, de mézédes almákat termett. A másik kertben – talán
az agyagos, kicsit löszös talaj miatt – meglepően megváltozott a termés. Nagyra
nőtt, és lédús lett a Starkingra jellemző ikrás-kásás állag nélkül.
Augusztus-szeptemberben érik, eltartani nem lehet sokáig, legkésőbb tél végéig
tönkremegy.
A másik – nevezzük sárga almának
– a leginkább a Kis fleini nevű fajtára emlékeztet, már amennyire sikerült
utánajárnom. Hosszúkás, szinte zsíros tapintású, sárga héjú, a napsütötte
oldalon megpiruló fajta. Ritkán nő meg 7-8 cm-nél nagyobbra. Húsa édes-savas,
roppanó, a leve végigcsorog az ember állán. Szeptember végén, október elején
érik. Ha egyszer cidre készítésére adnám a fejem, biztosan ezt a fajtát
választanám. A savanykás íz a tárolás során fokozatosan eltűnik, a hús kissé
ikrássá válik. Nyomásra, ütődésre érzékeny, tárolásra kora tavaszig alkalmas.
A pirosat a hegyen kivágtuk, a
sárgának idén leszáradt a teteje. A másik kert állami tartalékföld, tavaly az
önkormányzat felmondta a bérleti szerződést, hogy hulladékudvart építsen a
helyén, de még egy kapavágást nem tettek. Tavasszal folytatni fogom a kert
művelését, úgy leszek majd, mint az ásással. Ha valamelyik önkormányzati gyökér
odajön kekeckedni, odacsapok az ásóval, és haladok tovább.
4 megjegyzés:
Tetszett!
Adok egy péklapátot, hogy kéznél legyen, ha ...
Különös gyümölcsfajták mennek feledésbe, magam is tapasztaltam az újszegedi bolgárkertészet maradványainak kipusztulását és más hasonlót. Érdekes vadkörtéseket vágtak ki,ősdiósokat az ártéren. Nagy sajnálatomra. Önvád marcangol, hogy tétlenül néztem a fajták eltűnését.
Figyeljünk ezekre.
Különben, szép, érdekes formájú almák.
Haladj csak tovább, Waka!
/OFF
Boldog Új Évet!
/ON
Megjegyzés küldése