by Süllőcske
Késő ősz, télelő a barangolós embernek alkalom a szépséges gombák megcsodálására.
Csizma, kalap, kabát, bicsak, kosár, s mehetünk. Az ajtóból
azért érdemes visszafordulni a gombászzsebkönyvünkért.
Arról sokat lehetne mondani, hogy hová, mikor, milyen
gombára menjünk, a gyakorlat majd meghozza a módját.
Ezen az őszön, a csapadék megjöttével szépen telt a kosár,
ettük a gombát, a többletet tartósítottuk az előttünk álló fél évre.
Szeletelve, cserényen szárítva, keményebb gombák porítva évekig elálló
készítmények. Sós, savanyú lében, blansírozva, pikánsan fűszerezve, hagymával
remek salátaalapanyagot menthetünk. Különlegesen fűszerezett, borban,
borecetben főtt gombáinkat olívaolajban marinálva csemegéket kapunk. Vendégeink
garantáltan nem tudnak majd hova lenni a csodálkozástól, hogy egyszerű
omlettünk vargányaillatot áraszt, levesünkből sosem hiányzik egy kis fafül,
vagy szegfűgomba, vagy a sült mellől a laskasaláta. Nekünk nem lehet gond egy
bakonyi süllő, egy Wellington- szűz.
Októberben az Alföld vargányapótlója terem, a remek, testes,
látványos nyárfa érdestinóru.
Ha már túl vagyunk a rántott őzláb orgiákon, ezt javaslom
gyűjteni méltóságos, szép fehérnyárak alatt. Kiválóan szárad, nagyon finom.
Ebben az időszakban bőven van szegfű, illatos csiperke,
szerencsével óriáspöfetegre is lelhetünk. Egy ilyen kis vegyes kollekcióból
készül első ételajánlatunk.
A rusztikusabb szeleteket vajon, sonkahagymával,
fokhagymával, sóval, borssal lazán átpirítjuk, sütjük, de röviden, maradjon a
gombánk roppanós, szaftos. Két-három tojást, két kalán mascarponéval, maréknyi
reszelt parmezánnal, vágott petrezselyemmel nagyjából fölverünk, rá a gombára
és éppencsak megsütjük. Tetejét még kicsi sajttal, zölddel, pirospaprikával megdíszítjük.
Novemberben a pereszkék törnek az élre, például a lilatönkű
pereszke. Érdekes, nagyon aromás gomba, finom, de érdemes keverni más fajokkal,
kicsit nagyszájúbb fűszert használni rá, hogy lekerekítse, illetve megfelelő
köretről gondoskodni.
Ez esetben a megfelelő ízkomponáláshoz a sáfrányos tejfölt
használtuk, köretként spenótos galuskát főztünk, a tányért juhsajttal szórtuk
meg.
Télelő hava. Van még pereszke, júdásfüle, terem a fülőke és a király is
növeszti izmos, terebélyes, féloldalas kalapjait, a kései laskagomba. Ebből
készítettünk pikáns, savanykás salátát. A laskát sós, boros, borecetes vízben,
szegfűszeg, boróka, bors társaságában roppanósra főzzük, kihűtjük, szeljük. A
főzőlébe tegyünk keresztben félbevágott hagymát, éppencsak üvegességig abálva.
Mindezt keverjük meg kapris remuláddal. Iszonyú finom, én pirítóssal főételnek
eszem, de nagyon jó hús, hal mellé is.Különleges ajánlásom: Kéken főtt,
olvasztott, fokhagymás vajjal leöntött hallal együk. Jó étvágyat, békés
adventet!
Jó étvágyat, békés
adventet!
12 megjegyzés:
Pont ma csináltam az ebédet barna csiperkéből és erdei gombakeverékből.. hát, egy isteni ízélmény :)
milyen jó kis hastokod van neked is, süllőcske.
Csodás leírás: szinte érzem a gombák illatát. Két kézzel, bőkezűen szórja elénk ételötleteit Süllőcske, mint a gyöngyöket...
Gyönyörű gombák!!! Szerencséd van, hogy felismered őket. További sikeres gyűjtést, szárítást, főzést de leginkább fogyasztást hozzájuk.
Jaj.. és jaj csak nagyokat nyelek! Nagyon el tudnám képzelni itt, előttem ezeket!
laskagombát akarok enni! most!
kutya
A fűszertartó milyen fából készült?
Egyszerű dísznádból készítettem, belecsiszolt dugókkal. Alul a nádcsomó van elfűrészelve.
A tartóléceket lyukfúróval alakítottam ki.
Gyönyörű írás és képek.
gyvy
15 éve gombászunk párommal, de ilyen még nem volt, hogy december 8.-án még gyapjas tintagombát szedjünk, 10.-én pedig fagyosan is az apraját! Ezzel együtt az évi szedés ebből a fajtából kb 7-8 kiló. Imádjuk!
Névtelen: Bizony, bizony, nem véletlenül kedvelitek!
Köszönöm,tetszik!
Megjegyzés küldése