2012. december 8., szombat

Gomba háromképpen

by Süllőcske

Késő ősz, télelő a barangolós embernek  alkalom a szépséges gombák megcsodálására.
Csizma, kalap, kabát, bicsak, kosár, s mehetünk. Az ajtóból azért érdemes visszafordulni a gombászzsebkönyvünkért.
Arról sokat lehetne mondani, hogy hová, mikor, milyen gombára menjünk, a gyakorlat majd meghozza a módját.
Ezen az őszön, a csapadék megjöttével szépen telt a kosár, ettük a gombát, a többletet tartósítottuk az előttünk álló fél évre. Szeletelve, cserényen szárítva, keményebb gombák porítva évekig elálló készítmények. Sós, savanyú lében, blansírozva, pikánsan fűszerezve, hagymával remek salátaalapanyagot menthetünk. Különlegesen fűszerezett, borban, borecetben főtt gombáinkat olívaolajban marinálva csemegéket kapunk. Vendégeink garantáltan nem tudnak majd hova lenni a csodálkozástól, hogy egyszerű omlettünk vargányaillatot áraszt, levesünkből sosem hiányzik egy kis fafül, vagy szegfűgomba, vagy a sült mellől a laskasaláta. Nekünk nem lehet gond egy bakonyi süllő, egy Wellington- szűz.

Októberben az Alföld vargányapótlója terem, a remek, testes, látványos nyárfa érdestinóru.
Ha már túl vagyunk a rántott őzláb orgiákon, ezt javaslom gyűjteni méltóságos, szép fehérnyárak alatt. Kiválóan szárad, nagyon finom.
Ebben az időszakban bőven van szegfű, illatos csiperke, szerencsével óriáspöfetegre is lelhetünk. Egy ilyen kis vegyes kollekcióból készül első ételajánlatunk.
A rusztikusabb szeleteket vajon, sonkahagymával, fokhagymával, sóval, borssal lazán átpirítjuk, sütjük, de röviden, maradjon a gombánk roppanós, szaftos. Két-három tojást, két kalán mascarponéval, maréknyi reszelt parmezánnal, vágott petrezselyemmel nagyjából fölverünk, rá a gombára és éppencsak megsütjük. Tetejét még kicsi sajttal, zölddel, pirospaprikával megdíszítjük.








Novemberben a pereszkék törnek az élre, például a lilatönkű pereszke. Érdekes, nagyon aromás gomba, finom, de érdemes keverni más fajokkal, kicsit nagyszájúbb fűszert használni rá, hogy lekerekítse, illetve megfelelő köretről gondoskodni.
Ez esetben a megfelelő ízkomponáláshoz a sáfrányos tejfölt használtuk, köretként spenótos galuskát főztünk, a tányért juhsajttal szórtuk meg.











Télelő hava. Van még pereszke, júdásfüle, terem a fülőke és a király is növeszti izmos, terebélyes, féloldalas kalapjait, a kései laskagomba. Ebből készítettünk pikáns, savanykás salátát. A laskát sós, boros, borecetes vízben, szegfűszeg, boróka, bors társaságában roppanósra főzzük, kihűtjük, szeljük. A főzőlébe tegyünk keresztben félbevágott hagymát, éppencsak üvegességig abálva. Mindezt keverjük meg kapris remuláddal. Iszonyú finom, én pirítóssal főételnek eszem, de nagyon jó hús, hal mellé is.Különleges ajánlásom: Kéken főtt, olvasztott, fokhagymás vajjal leöntött hallal együk. Jó étvágyat, békés adventet!







 Jó étvágyat, békés adventet!

12 megjegyzés:

anica inkognitóban írta...

Pont ma csináltam az ebédet barna csiperkéből és erdei gombakeverékből.. hát, egy isteni ízélmény :)

Sheila G. írta...

milyen jó kis hastokod van neked is, süllőcske.

Mitzi von Küche írta...

Csodás leírás: szinte érzem a gombák illatát. Két kézzel, bőkezűen szórja elénk ételötleteit Süllőcske, mint a gyöngyöket...

Andrass9 írta...

Gyönyörű gombák!!! Szerencséd van, hogy felismered őket. További sikeres gyűjtést, szárítást, főzést de leginkább fogyasztást hozzájuk.

Erdokóstoló írta...

Jaj.. és jaj csak nagyokat nyelek! Nagyon el tudnám képzelni itt, előttem ezeket!

Névtelen írta...

laskagombát akarok enni! most!

kutya

Erdokóstoló írta...

A fűszertartó milyen fából készült?

süllőcske írta...

Egyszerű dísznádból készítettem, belecsiszolt dugókkal. Alul a nádcsomó van elfűrészelve.
A tartóléceket lyukfúróval alakítottam ki.

Névtelen írta...

Gyönyörű írás és képek.

gyvy

Névtelen írta...


15 éve gombászunk párommal, de ilyen még nem volt, hogy december 8.-án még gyapjas tintagombát szedjünk, 10.-én pedig fagyosan is az apraját! Ezzel együtt az évi szedés ebből a fajtából kb 7-8 kiló. Imádjuk!

süllőcske írta...

Névtelen: Bizony, bizony, nem véletlenül kedvelitek!

Erdokóstoló írta...

Köszönöm,tetszik!