2013. február 24., vasárnap

Hermelín, hosszú í-vel

by PO

A régi világban a hermelin és a szattyán nagyon megbecsült állatok voltak. A hermelin gyakorlatilag örök életű volt, mert a prémjével királyi palástokat szegélyeztek, de tudok olyan böszmeségről, hogy az egész palást hermelin prémből készült. A szattyánbőrből csizma lett, a tehetősebbek szerettek ilyet hordani. Sokat fordult azóta a világ, a szattyán kipusztult, a hermelin pedig védett jószág lett.


Megették-e a régi világban a hermelint? Nem tudni, legfeljebb az elvetemült taljánokból nézem ki. Meg a csehszlovákokból, akik a hermelin megfogyatkozása után ilyen névvel illették az egyik sajtjukat. Sokféle elkészítési módja van, mi most a grilovaný hermelint nézzük meg, kitűnő csemege. 


Ennyi minden kell egy kétszemélyes reggelihez:



Két darab camembert sajt, néhány szem dió és egy gerezd foghajma az alap. A füstölt csilis olaj már csak ráadás. Az elkészítése annyira egyszerű, hogy egy gif-képbe bele lehet sűríteni:


Sőt! Egy mondatba is! :) A kettévágott sajtba diót, foghajmát helyezünk, meglocsoljuk 1-2 tk csilis olajjal, majd kenyérszeleten, 180 fokos sütőben kicsit felforrósítjuk, míg el nem kezd olvadni.

A hermelín jó dolog. Nem csak sörkorcsolyaként, hanem böjti étekként is.


4 megjegyzés:

Mitzi von Küche írta...

Lehet, hogy az ételt a hermelin farkincahegyén lévő pici feketeség ihlette?
(Ej, de kár, hogy már megettem a normandiai camembert-em felét...mondhatni, megettem már a camembert-em javát. No, majd legközelebb kipróbálom.)

PO írta...

Én most a pácoltat fogom kipróbálni. Úgy, hogy a böjt végére érjen meg, de még maradjon a böjt utánra, h sörrel is lehessen társítani. Épp a megfelelő, nagy szájú üvegeket kajtatom hozzá.

Andrass9 írta...

Kiüldözöd a vendégeidet a házból?
A hermelín nagyon finom, sokat ettem odaát, amikor itthon még nem is ismertük a camambert-t. Ha a gifet kicsit le tudod lassítani, akkor még élvezhető is lenne.
Jó, hogy posztoltad, már szinte teljesen elfelejtettem eme királyi eledelt!!!

Névtelen írta...

Húsvéti felkészüléshez ajánlanám Podruzsik mester összeállítását: A magyar úri család konyhája c. A rákmártástól a báránycomb burgonyával sütve - ig. Na és a sütik. Igazi elfelejtett magyar konyha, harmonikusan ötvözve a nemzetközivel.szóval a régiek tudtak (bookline)