2013. február 4., hétfő

Velővel, mert szeretjük, dupla bundában, mert tél van és hideg

by PO
Vessünk csak egy pillantást erre az ételre! Milyen könnyed kis kalandnak ígérkezik? Akár Anicum blogjába is beférne. Sokan akár vacsorának is el tudják képzelni.


Lássuk csak! Valami rizottó, borsó helyett kukoricával.  Szottyosan, ahogy az olaszok csinálják. Az meg mi ott? Valami rántott parizer?

Hát, nem minden az, aminek látszik. Pelikán elvtárssal: "az a gyanús, ami nem gyanús"! Ez a kis ártatlan bárányka valójában egy nehéz étel, epekímélő diétába nem is lenne való. Még a böjti menübe sem! 

Nézzük, hogyan készült, mert nyilván itt vannak a titkok, amelyek a szemnek láthatatlanok, de az orrunk előtt  nem maradnak rejtve. Mert azonnal érezhető a rizottó (eredetileg: risi e bisi, de ez nem borsóval, hanem kukoricával készült) különleges zamatán, hogy itt valami ármány és cselszövedék van! 

Azért, mert így kezdtem:


Néhány velős csontot megsütöttem. 180 fok, egy óra. A sütés közben kifolyt zsír a hűvös kamrában keményre dermed, ebből vettem egy jó nagy evőkanálnyit és egy serpenyőbe tettem.

Vizet forraltam, sóztam, borsoltam, vetettem belé murkot, meg petrezselymet, de még egy fej hagymát is. Készítettem egy zöldség alaplevet. Erre forrón lesz szükségem.

A forró velőzsírba dobtam egy fél póréhagymát, apróra vagdalva. Kevergettem, amíg szinte megpárolódott, ekkor beleöntöttem egy nagy csésze rizst, aminek a zacskójára az volt írva, hogy Arborio. Rövid, zömök szemű, rizottónak való rizsfajta ez. Kevergettem, hogy minden szem forró, majd üveges legyen.
Ekkor az egészet nyakon öntöttem egy pohár száraz fehérborral.
Kimásztam a képződő gőzfelhőből. Figyeltétek? A hagyma beleszórása óta a bal kezem egy pillanatra sem állt meg, folyamatosan kevergettem a cuccot.
Amikor a bornak illata elfőtt, a zöldség alaplevet kezdtem rászedni. A lényeg, hogy mindig tartsuk fenn a főzelékszerű állagot és mindig kevergessük. A közepes lángon fővés közben szórtam hozzá egy evőkanálnyi, mozsárban porított szárított rókagombát. Törtem rá borsot is.
Amikor a rizs még harapható, belevegyítettem egy doboz csemegekukoricát, együtt pároltam még vagy 2 percig.
Ízlés dolga, mikor hagyjuk abba. Az olaszok "al dente" szeretik, van, aki puhán. Mindenesetre ne legyen belőle rizspuding, tehát ne főzzük szanaszét a rizsszemeket.
A kész köret állaga főzelékszerű. Csorgathatunk rá egy kis fűszeres ízű olívaolajat, szórjunk rá reszelt parmezánt. Tekerjünk rá borsot is, majd tálalás előtt 2 percre fedjük le.

Feltét témájában ne ekkor kezdjünk el töprengeni, hanem azt készítsük el előbb, mert a rizottó frissen az igazi.

Először halat szerettem volna, valami párolányt. De hamar észbe kaptam, hogy az esszenciális marhaízhez más kell. 
Bundáskenyér-féle - mondta Waka. De zsemléből! Akár bundázd többször! Kosárkát is készíthetsz, tojást is üthetsz bele!
Előtte húslevesbe áztasd be feltétlenül! - emelte fel mutatóujját Süllőcske.
Hát ilyen kreatív végeredményre juthatunk, ha az ember jól választja meg a konzulenseit.

Volt kéznél marha húsleves. Annak levébe belenyomkodtam a zsemlék talpából készült korongokat, majd egy órányit szikkadni hagytam. A zsemle derekából nem jó ilyen módon használni, mert a belseje annyira gyenge, hogy szétfoszlik a lében.
A zsemledarabokat felvert tojásban megforgattam, forró olajban kisütöttem. Néha alkalmaztam a Wakától tanult cselt: némelyik kisült darabot még egyszer-kétszer megbundáztam.
A kisült szeletek tetejére reszelt parmezánt szórtam.

Ezt az ételt sokféle variációban készíthetjük. Mehet bele borsó, gomba is. Én az alaplé zöldségeit nem szoktam belevegyíteni a végén, mert addigra megeszem.
A böjti változat velő helyett vajjal, húsleves helyett sós tejjel készül majd.

13 megjegyzés:

marta írta...

Érdekes felhasználása a velőscsontnak..egyáltalán hozzá lehet jutni?...Sosem felejtem el a vasárnapi,húsleveshez előételként készitett velős-piritóst,úgy ahogy a könyv mondja:forrón és jó borsosan..:)..De hol vannak már a régi szép idők....?...Most majd egy velőscsontért le kell járjam a lábam!..

PO írta...

Érdemes megkérdezni abban a húsboltban, ahová jársz. Ha marhát hoznak, rendszerint kerül lábszárcsont is. Kérd, hogy tegyék félre, mert hamar el szokták kapkodni.

süllőcske írta...

Császári aranykenyér, a folytatólagos olasz nép rizottójával, nagyon jó.

Andrass9 írta...

Kövezzetek meg, de nem találom a kanál zsíron kívül, hogy hova került a velő. Háromszor is végigolvastam a cikket, de semmi. Gondoltam, tán a sütés közben tűnt el, de a fotón ott mosolyog a csontban.
Mi lett a velővel??????

PO írta...

@Andrass: A velőscsont sütése közben elég sok ilyen, fehérre dermedő zsír sül ki. Közben a csontban is elég sok marad. A főzéshez az edényben összegyűlt részt használtam.
Én is jól megnéztem (a pacalleveshez is szoktam sütni), de úgy láttam, nem stimmel az anyagmérleg. Többlet van!

Andrass9 írta...

Megnyugtattál! Megyek és megeszem a részemet :)
Jó a recipe, tetszik a duplatojásos zsemle is. Bezzeg a régi zsemlék - azoknak a közepét is ki lehetne így sütni.
A rókagomba nem nyomta el a velőízt?

Remy írta...

Nem kellett volna ezt ebéd előtt olvasnom! :)

krinsz írta...

Köszönöm az élményt:)

Jutka írta...

Szívesen megenném, nagyon finom és szeretem is :)

Névtelen írta...

I'd like to find out more? I'd want to find out mοrе detaіls.


Feel free to visit my blog post cheap Outdoor Cushions

Névtelen írta...

What's Taking place i'm nеw to this, I stumbled uрon thiѕ ӏ have found It absolutеly
helpful аnd it has helped mе out loads.

I hope to contгibutе & hеlp other users likе
its aiԁеd me. Good ϳob.

Also visіt my sіte; Http://Www.Mikemcmann.Net/Wiki/Index.Php?Title=Diatomaceous_Earth_Filters_When_Considering_Safe_Drinking_Normal_Water

Névtelen írta...

Wonderful beat ! I wіѕh to appгentice at the same timе as you amend yοur web site, hоw can
i subѕcribe fοr a weblog site? The acсount helреd me а
aсceptаble deal. I have bееn a littlе bіt aсquaіnteԁ of
this your broаdсast offerеd bгight trаnѕpаrent concept

Тake а look at my ωeb ѕite http://wiki.urospace.de/index.php?title=The_Particular_Way_Laser_Printers_Run

Névtelen írta...

It is the best time to make ѕome planѕ
fоr the futurе anԁ іt іѕ time
to be hаppу. І've read this publish and if I may I wish to suggest you some fascinating issues or advice. Maybe you can write subsequent articles relating to this article. I wish to read more issues about it!

Here is my site :: wikicookrecipe.com