2013. augusztus 23., péntek

Elő a lepénykenyerekkel!

by PO

Kenyeret igen keveset fogyasztok, legfeljebb a sajátomat. Bizonyos ételekhez (hummusz, lecsó) viszont jól használhatók a különböző lepénykenyerek is. Kóstolgattam már az arab ízlésű, nem kelesztett változatokat és a vastagabb, kelt tésztából készült pitaféléket is, de egyiket sem próbáltam még elkészíteni.

Aztán nemrég belebotlottam egy "teljes őrlésű lisztből" készült pitába és bosszantott, hogy ez egy finom csúsztatás. Korrektebb lett volna úgy jelölni, hogy "nyomokban teljes őrlésű lisztet is tartalmaz". Ekkor eldőlt, hogy én egy kérgesebb, rusztikusabb lepényt szeretnék, ehhez tényleg teljes őrlésű lisztet kell majd használnom.

A sok lehetőség közül én a török joghurtos változatot választottam, a bazlamáról trollanyunál és Alana blogjában mindent meg lehet tudni. Aki szeret törökből fordítani, azoknak jó szívvel ajánlom, hogy tekintsenek meg eredeti forrásokat is.

Szóval készítsünk elő teljes őrlésű lisztet, fehérlisztet, élesztőt, tejet, joghurtot, sót, olíva olajat és valami zsiradékot a sütéshez (én sült vajjal készítettem).

A 60 dkg lisztet keverhetjük különböző arányban. A teljes lisztet magában nem javallom használni, mert olyan ijesztően sötét lesz a lepény, hogy rajtam kívül senki nem eszi majd meg szívesen. Kezdésnek legyen inkább fele-fele, az eredmény majd közelebb áll a megszokott színvilághoz.

A liszthez hozzáadjuk a mintegy 2 dkg élesztőt, amit előzőleg egy kis langyos, cukros tejben felélesztettünk, 2 ek olívaolajat, 2 dl joghurtot, 2 tk sót és egy kis langyos vízzel nyakon öntve szükség szerint összedolgozzuk. Én az ilyen dagasztást géppel szoktam, de mindenki végezze úgy, ahogy a legjobban a kezére esik.

A kézhez nem ragadó, sűrű tésztát letakarva fél órányit pihentetem (tehát kelesztem), majd 8 egyenlő részre osztom. Úgy fog kinézni, mint Süllőcske leppencse, amit kövön sütöttek meg.

A tésztát nyújtottam, majd mindkét oldalát sült vajjal megkenve, serpenyőben kisütöttem. Az első oldal sütésekor a gőz belül elkezdi feszíteni a felső lapot, ilyen vidám képet nyújtva:


Itt most egy zakuszka ízű lecsót tálaltam hozzá, amiről már régebben írtam, de hamarosan a Blogkocsmában  is beszélek róla.




6 megjegyzés:

anica inkognitóban/subRosa írta...

vasárnap reggel 9-re a következőket kérem fénypostázni: leppencs lecsóval, nassolásképen egy kis hajdinapalacsinta, meg abból az ütős joghurtitalból vagy 3 decit.

1kutya írta...

hmmm... jól hangzik! úgy is akartam már valami lepényfélét sütni (kezdem én is unni a kenyeret), úgyhogy ki lészen próbálva!

PO írta...

@anica: Anygyalka, a hajdinapalacsintát mivel tőccsem meg? :)

@1kutya: ha a kenyér asszonyos műfaj, a lepény a férfiak játékszere lehet. Egyszerűbb, szikárabb, célratörőbb.

anica inkognitóban/subRosa írta...

PO, odabízom :)
Én most éppen spenótos-görögsajtos tortillát sütök nagyüzemi mennyiségben :)

Andrass9 írta...

Ez nagyon is rendben lévő recipe! Ha a fotón mutattad volna a mosolygós és vidám pufi kenyérke arcát, amikor megfordítod, talán kedvesebb lett volna. Dehát én mindig kötözködöm :)

PO írta...

@Andrass9: szerencsére megfordítás után el tud menni a belsejéből a gőz, így a végén tényleg lepény marad.