2013. augusztus 12., hétfő

Harcsator

by Süllőcske & PO

Tegnap fájndájningot ebédeltünk. Na, de ne szaladjunk ennyire előre, mert az előzmények is érdekesek.

Történt a minap, hogy a Marostorokban egy 8 kilós harcsa keresztezte Süllőcske útját. Az életre-halálra küzdelemből szerencsére rovatvezetőnk került ki győztesen, de a vesztesnek sem kellett szégyenkeznie. Jónéhány remek ételnek és ennek a posztnak is ő adja a gerincét.



Szombaton a Hortobágyra látogattunk, ahol a 3 éves Pásztortűz blog szerzői köszöntötték a 40 éves Hortobágyi Nemzeti Parkot. A kopár sziken kicsit átszellemültünk, alaposan megérintett bennünket - már nem először - ennek a pásztoros-betyaras világnak az atmoszférája, aztán a még mindig perzselő délutáni nap elől árnyékba húzódtunk. Hűvösöltünk. Ott született a gondolat, hogy miféle áldozati étel legyen ebből a harcsából. Legyen egy szép, könnyű, de színes egytálétel, minden finom és fontos részét használjuk a halnak.

Mi szeretjük a halpaprikást túrós csuszával, ez az étek annak tovább finomított változata. Azért készítettük hárman, hogy egy toros ételként már az elkészítése is legyen közös élmény. Tehát a csapat: Süllőcske, PO, featuring Andi. 

Süllőcske felkockázta a hús legszebb részét, a farokvéget pedig haltepertőnek szánva csíkokra szelte.


A felkockázott húst félretettük, majd kevés vajról indítva kisütöttük a haltepertőt.


Mondhatnám, hogy ezt is félretettük, de ez nem igaz, mindannyian addig kóstolgattuk, míg kész nem lett az ebéd. A harcsa kisült kevés zsírján megsütöttük a hal máját is.
Utána vajjal kezdve, hagymával a harcsa fejéből, tokájából és fejcsontokból egy jóféle alaplé készült. Paprikázva, de nem sózva.

Ennek utána Süllőcske szépen lefejtette a fejhúst, villával darabosra vagdalta, majd félretettük, töltelék lesz belőle. Eközben Andi tésztát gyúrt és előkészítette a másik tölteléket. Az ő házi túrója, kaporral ízesítve.


Közben Süllőcske az átszűrt alaplében elkezdte a halpaprikás főzését. A sózott harcsakockákat az alaplében párolta, ízesítgette, közben óvatosan rázogatta, vigyázott a gyönyörű húsra. Kóstolgatta, kóstoltatta, ízlelgettük, beleszóltunk, aztán ebből olyan ízek jöttek, ami a mi közös nevezőnk volt. A mi séfünk olyan körültekintően kezelte az ízeket, mintha a nekünk hiányzó Wakát, a mértékadó Adorjányi Máriuszt, a "hallépápa" Felső Barnabást*, a mindig kritikus Andrass9-t és a szerintem szekszi P. Annát mind ebédre vártuk volna. Na, úgyhogy.

A fejhúsból derelye töltelék lett, így:


A kapros túróval töltött tészta pedig csücsür alakot öltött.


A töltött tésztát lobogó sós vízben kifőztük,

...majd Süllőcske elkezdte az étel sokszínűségét bemutató tányér elkészítését.


És amikor befejezte, ilyen szép lett!

Túlzás nélkül mondom, a legizgalmasabb halétel volt, amit valaha ettem! Süllőcske remekül bemutatta a hal különleges, finom részeit, mindegyiket célszerűen felhasználva. Megőrizte a kedvenc halpaprikással való rokonságot, de jelentősen magasabb szintre emelve az étel élvezeti értékét.

Az étel utóéletébe tartozik, hogy készült egy kis tányér kocsonya is, ha már ilyen csuda tartalmas alaplevünk volt. Micsoda finom reggeli lett belőle!

Ebben a zenekari darabban Süllőcske volt a komponista és az első hegedűs. Mi Andival a mű kidolgozásában segédkeztünk, a darab előadásában pedig brácsán és csellón játszottunk. És örömmel játszottuk ezeket a szólamokat is. Így volt kerek a darab és ez a történet  :)

*A "hallépápa" jelzőt Felső Barnabásra valamelyik bulváros hangvételű netes gasztromédia aggatta rá. Mi nagyon kedveljük FB-t, valamennyi YouTube-os poénját kívülről-belülről tudjuk, a szellemét gyakorta idézzük fel hagymapucolás közben, egymást hátba veregetve: "hallépápa, bazmeg!".

13 megjegyzés:

Sheila G. írta...

blog szerzői? én nem látom, hogy mind ott lett volna;D

Mitzi von Küche írta...

Jó a kalapos kép! A hal-ravioliból pedig igazán áthajíthattatok volna párat :)

Hapci írta...

Nagyon klassz!
Megvalósíthatnák valahol étteremben is a szokásos, szottyadt húst tartalmazó afrikaiharcsa-paprikások helyett...

anica inkognitóban/subrosa írta...

Nagyon csucsu az a kis csipetnyi önirónia a két első képpel :D
Halat akaroooooooook! (mostanában folyton ) és most nem sok híja, hogy megnyaljam a monitort! :))

anica inkognitóban/subrosa írta...

jav.: nem két első, hanem első két kép...

Waka írta...

Csak irigykedem.

süllőcske írta...

Anica: Volt egyszer két iciri-piciri ökröcske..

Márkaséf írta...

Nagyon tudtok élni, és nagyon tudtok főzni is. Amúgy ez nekem nem fájndájning, sokkal inkább kézműves bisztrókonyha. Emblematikus darabok.
A kocsonyareggelitől még Matula bácsi is elsírta volna magát!:-)

Vicuska írta...

Nálam is magasabb szintre emelkedett a hal készítés tudománya! Élvezetes volt olvasni róla! :)

Andrass9 írta...

Mindig sejtettem, hogy ha ti hárman összefogtok, akkor abból valami remek kerekedik ki!
Mostanában gyakran eszem halat, de ez mindet überelte. Az a derelye és csücsür körítés ...

PO írta...

Köszönjük az étel méltatását, ilyenkor érezzük, hogy megérte! Kifogni, hazavinni, kigondolni, előkészíteni, megkészíteni, megépíteni, megenni és megírni! Higgyétek el, csakis miattatok csináljuk! :-)))
Máriusz, feladtad a leckét ezzel a "kézműves bisztrókonyha" fogalommal... napok óta nem alszom: milyen tartalommal telítsük még ezt a fogalmat? A mi amatőr eszközeinkkel...

Márkaséf írta...

Kézműves bisztrókonyha = érthető, átlátható, legfeljebb 3-4 alapanyagból készített tányérok. Ahol a harcsa harcsának, a galamb galambnak néz ki. Kézműves annyit is tesz: ha 34 húsgolyó van egy serpenyőben, mind a 34 egyforma figyelmet, tiszteletet kap.
Ti ennek mind megfeleltek, a kézműves bisztrókonyha rátok nézve reális definíció, az amatőr szót meg felejtsük el a Pásztortűzzel kapcsolatban, helyette legyen ez: Elhivatott.

PO írta...

@Márkaséf: Köszönjük, Máriusz! :)