2015. július 26., vasárnap

Nyáron a saláta a főszereplő

by PO
Nyáron máshogyan tekintünk a világra. A hideg évszak ragadozója elszunnyad bennünk, képesek vagyunk élvezni az illat-, szín- és ízorgiát, amivel a természet kényeztet bennünket. A nyári ajándékokat finom zöldségek, zamatos gyümölcsök formájában kapjuk meg. Előbújik a szelíd, növényevő énem.
Régebben, a Blogkocsmában is kifejtettem már, hogy nyáron rendre megkívánok egy salátát, köretet, az motivál. Húsféle csak esetlegesen kerül hozzá.

A mai történet főszereplője egy érdekes saláta. Ha akarom, köret. Rokona egy nagyon híres ételnek,  ami a hummusz, ez is sokszínűen elkészíthető, árnyalható.

Nézzük a nyitóképet.


Van ott bagolyborsó, vagyis csicseri borsó. Pirított szezámmag. Citrom, olíva olaj. De nem a snassz bolti XXXszűz, hanem spanyol háztáji van a dobozban. Fűszerszámok: római kömény, fehérbors, foghajma. És még hagyma, paprika, paradicsom, sárgarépa. Ezekből komponáltam.

A hummusz, vagyis a hummus bin tahini egy csicseri borsó püré, amit tahini pasztával ízesítenek. A tahini paszta szezámmagból készül, fűszerekkel. Készen is vásárolható, de elkészítése otthon sem bonyolult.
Ez most nem püré lesz, hanem saláta formátumú. Nevezzük el hummusz salátának. A lényege, hogy a főtt csicseri borsó szemeket épen hagyjuk, a tahini pasztát és a fűszereket a dresszingbe tesszük. Ez alkalmat ad arra, hogy sokféle zöldséggel gazdagítsuk a köretet. Ha a hozzáadott zöldség mennyisége meghalad egy kritikus tömeget, onnantól salátának is nevezhetjük. Erre még később visszakanyarodok.

A hummusz saláta készülhet konzerv csicseri borsóból, vagy saját főzött borsóból. A száraz csicseri borsót 8 órán át áztatjuk, majd 24 órán át (többször leöblítve) szűrőben csíráztatjuk. Miért? Mert így elég 15-20 perc főzési idő. Mert így a csírázáskor értékes enzimek termelődnek, amik (ha túlélik a főzést) gazdagítják a bagolyborsó tápértékét. Erről is vannak fotók:



A dresszinghez szezámmagot pirítunk. Sóval megdaráljuk, finomra. A turmixgépbe olíva olajat töltünk, citromlevet facsarunk, kb. 3:1 arányban. Kb 3 evőkanél szezámmag őrleményt, 3 gerezd foghajmát, 1 tk sót, 1 tk fehérborsot, 2 tk őrölt római köményt teszek bele és összeturmixolom.

A borsóhoz adhatunk paradicsomot, paprikát, hagymát, sárgarépát. A dresszinget ráöntöm, átkeverem és hideg helyre teszem. Tálaláskor a tetejét megszórom petrezselyemzölddel.

Lássunk néhány alkalmazást:


Az oldalashoz adott hummusz salátát aránylag sok paradicsommal készítettem, a dresszingbe citromlé helyett vörösbor ecetet tettem. A hozzáadott zöldségeket nagyobb darabokra aprítottam. A dresszinget tálaláskor csurgattam a salátára.


Itt a fagyasztóból előszedett, csaknem feledésbe merült csirkemellet paprikával és hagymával vegyesen, kis nyárson sütöttem meg. A hummusz salátát - benne reszelt sárgarépával, apróra darabolt zöldségekkel - előre bekevertem. Mivel így kevésbé üde a megjelenése, egy grillezett paprika karikában tálaltam. 

Láthattuk, hogy ez a hummusz saláta olyan becsületes köretnek néz ki. Ha nyáron zsíros, grillezett, nehéz húsokat eszünk, akkor a köretét könnyedebbre is készíthetjük, vagyis sok-sok zöldséggel. Ekkor ezt már salátának is tekinthetjük. Jó kompromisszum egy grillezéskor, mert ilyen stílusú melléklettel azoknak az igénye is jól kielégíthető, akik a sült húsokhoz a masszívabb köreteket választanák. (Ilyen trükkre alkalmas még a taboulet saláta is.)

A hummusz saláta önálló, könnyed vacsoraként is fogyasztható. Ekkor tegyünk bele pl sajtkockákat. így teljes értékű ételnek tekinthető.


1 megjegyzés:

Mitzi von Küche írta...

Perfekt körüljárása a témának.
(Bírom a captcha-idat...)