2020. november 23., hétfő

A füstön főtt tojás

 by PO

Gyorsan eltelt 3 év, ideje már életjelet adni magamról. 

Van néhány téma a tarsolyomban, sorban veszem elő őket, néhány hónapig lesz érdekes olvasnivaló.

Egy ízletes főtt tojás kerül elő legelőször. Használhatjuk főzelékhez vagy olyan ételekhez, amikhez keményre főtt tojást is adnánk. A különlegessége abban áll, hogy jó föstölt ízt kapott, mert nem átallottam füstön főzni a tojásokat.

Egy rövid képsorozattal bemutatom, hogy csinálom. Aztán a bátrak áldozzanak rá egy órát és bizony mondom, nem bánják meg!


A füstön főzést én a bográcsozáshoz is használt kerti főzőhelyen végzem. Kéménytéglából szárazon rakott fala van. A rések jól beengedik az égéshez szükséges levegőt, de a fal jól védi a tüzet a széltől.

Az a jó, ha a füstölés előtt valami főzés volt a tűzrakó helyen, így a téglák és az alja jól átmelegedtek. Ha hideg a szerkezet, akkor fel kell melegíteni legalább egy félórányi tüzeléssel.


Először vékony ágakból, venyigéből tüzet rakunk. Megvárjuk, míg majdnem elég az egész.


Ezután megszórjuk a megmaradt parazsat fűrészporral (akác, tölgy, bükk, gyümölcsfák). Ha szárazabb a fűrészpor, vastagabb legyen a réteg.


Én a tojásokat egy dróthálóból készült tálcára teszem, kb. 25-30 centivel a fűrészpor rakat fölé. Érdemes sokat készíteni, néhány nap alatt úgyis elfogy.


Az egészet betakarom nyirkos karton papírral. Mivel van maghőmérőm, azt beleszúrom, azzal tudom nyomon követni a tűztér hőfokát. 


Tapasztalatom szerint egy jó óra kell a tojások keményre fővéséhez, ha a tűztér legalább 70-75 °C fokos.


A tojás fővéséhez kell az a hő, amit a kihűlőfélben lévő téglakupac ad. A füstölő fűrészpor is ad egy kis fűtést, de az önmagában nem lenne elég.

Mutatok egy példát a füstön főtt tojás használatára. Itt egy fokhagymás spenóttal töltott hajdinalisztes palacsintához társítottam:


A következő poszt arról fog szólni, hogy elrugaszkodtam a paprikás hallevektől és izgalmas kalandokat kerestem a régi idők hallevesei között. Megérte! 




Nincsenek megjegyzések: