2010. november 25., csütörtök

Dömöckölöd? Vagy inkább csomizod?

- Ezt az avas, régi cuccot miért hoztátok ide?
- Ha nem tudnád, egy halászlé annál finomabb, minél többfajta és több évjáratú paprika van benne. És a tavalyelőttiek sem avasodtak meg, mert jól be vannak tömörítve az üvegbe.
- ?!

Ez a kis szóváltás köztem és egy abádszalóki főzőverseny egyik versenyzője között zajlott, vagy 15 éve. Feltűnt ez a fiatal csapat, egyenpóló, egyenkötény, profizmus. Meg az is feltűnt, hogy a paprikák tavalyi, tavaly előtti címkékkel vannak ott előkészítve. Hát ezért volt a kérdés.

Vannak dolgok, amiket megveszünk. Másokat kapunk. Szervetlen kémikusok kimutatták [DR. BRAUN M. et al, 2010. Debrecen], hogy a magyar ember bizonyos dolgokat „szerezni” szokott. Mint például a diplomát. Empirikus megfigyelésem szerint a paprikát is.

A főzni szerető ember számon tartja, hogy október a fűszerpaprika hónapja is. Ilyenkor a főzni szerető magyar ember felkerekedik, a felesége süt néki az útra hamuba sült pogácsát, oszt elindul. Nemsokára hazajön nagy lelkendezve: ezt nééééézd! Ez szebb, mint a tavalyi! Szerintem október végére be kéne még suszterolni egy magyar ünnepet, az új paprika ünnepét. Ha az a dagadék egyszer használatos tök megér a jenkiknek egy akkora felhajtást, mint a halloween, akkor a nálunk a paprika meg főleg!

Ha megszereztük az egész évi betevőt, akkor szembesülünk azzal a kérdéssel, hogy tegyük el a paprikát úgy, hogy a színét, minőségét egy évig megőrízze.



A szüleim egyszerűen betették a fagyasztóba. Nagyon jó, nem érte a nap, nem fakult és a molyok sem keresték ott. De kell hozzá egy fagyasztó láda, amelyikben mindig van hely.

Éva egy jól záródó befőttes üvegbe teszi, alufóliával körbetekeri és beteszi a kamrába. Ez is egy jó megoldás.

És akkor van az a módszer, amikor keményen megtömörítve tesszük a befőttes üvegbe. Én nem csinálom, mert utána úgy kell kifaragni belőle a cuccot, macerás. De lehet, hogy az egy éven túli tárolás csak így sikerülhet?

Befejezésül egy olyan recept következik, ami néhány fűszer keverékéből áll, megfázás, nátha házilagos kezeléséhez jól jöhet. Én 4-5 éve használom, imádom az ízét.

Hozzávalók: 3 ek csípős piros paprika, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 ek gyömbérpor, 2 ek kurkuma por, 1 ek koriander megőrölve, olíva (vagy repce-, vagy tökmag-, vagy napraforgó-) olaj, só.

A hozzávaló porokat összekeverjük, majd beletesszük az összetört fokhagymát. Fokozatosan hozzáadunk olajat, csomómentesre kikeverjük és sózzuk. Egy kis dobozban a hűtőben hetekig eláll. Hasonló illata van, mint a frissen töltött kolbásznak, a paprika-fokhagyma dominanciája miatt.
Pirítósra kenve fogyaszthatjuk. Eleinte 1-2 falatnyit, mert az íze ultra brutál (nem csípős, hanem szokatlan), később viszont egész szeleteket is be lehet vállalni. 

Szerintetek hogy nevezzük el ezt a krémet?

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ötletem van, meg kellene csinálni! Faragjuk meg az almapaprikát, meg a tv-paprikát úgy, mint a tököt és tegyünk bele pici tortagyertyát :D aztán jöhet a paprikaünnep