2010. november 19., péntek

Legyen otthon gombafád!


Találtam egy érdekes anyagot. Aszongya: Shii-take gombacsíra faanyagra. Azt ígéri ez a kis zacskó, hogy otthon is lehet nekem shii-take gombám, akár évente több kilónyi is. Érdekelt a dolog, megvettem.


A recept nagy vonalakban a következő:

§         Tavasszal végy egy frissen kivágott, egészséges, 120-150 cm hosszú, 10-20 cm vastag farönköt. Tölgy, gyertyán, juhar, éger, gesztenye, nyár, vagy nyír jó erre a célra.
§         Fúróval 16 db lyukat kell fúrni a törzsön, majd a zacskóban lévő kis pálcikákat kalapáccsal bele kell verni a furatokba.
§         Az átszövetés alatt a rönköt nedvesen, árnyékos helyen kell tartani. Ez eltart tavasztól őszig. Itt idézném a mellékelt útmutatót: A shii-take termesztés művészete abból áll, hogy a beoltott rönköket az átszövetés ideje alatt optimális körülmények között tudjuk-e tartani. Nem túl nedvesen, hogy más gombák ne tudjanak megtelepedni rajta és nem túl szárazon, hogy a micélium növekedni tudjon.
§         A következő évben termőre fordítjuk a rönköt. Egy napig áztatjuk, majd árnyékos, párásabb helyen tartjuk. És ezt 2-3 havonta megismételjük.
§         4-6 éven át szedegetjük a gombát. A várható össztermés a fa súlyának mintegy 20 %-a.



Ezt az érdekes oltóanyagot a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. készíti. Nemcsak shii-take, hanem laskagomba alapanyag is kapható. Az ára nem vészes, kb. ezer forintért osztogatják az arra rászorulóknak.
Találtam egy linket is:
http://www.zki.hu/index.php?zki=22&zki_kid=30

Szóval én már nyomulok. Idejében szóltam, tavaszig még tudtok egy-két jó rönköt szerezni!

4 megjegyzés:

IQ Zénó... írta...

Ha ZKI produkció, akkor az garancia arra, hogy ezt mááá csak te tudod elrontani!
Én csináltam laskát is csiperkét is és tudom, mennyire szigorúan kell tartani a termesztési ciklusban a klimatikus viszonyokat. A hőmérséklet ingadozás még nem is annyira vészes, mint a páratartalom és a víz mennyisége és megoszlása.
Ebben az lesz a legnehezebb, hogy ugyanazon szintet kéne tartani hosszú időn keresztül!
Nem mehetsz szabadságra...nincs ünnepnap, mert a shi-take megszabja a lehetőségeidet :-)
És még nem beszéltünk a gomba növényvédelméről.
Amikor a gomba megcsíp valami gombás fertőzést az nem azt jelenti, hogy a shi-take közt felüti fejét mondjuk a vargánya, vagy hogy canastennel kenegetve a panaszok szünnek majd :-)
A penész félékre érzékenyek a gombák, tehát ne etesd téliszalámival, vagy chamamber-rel.
Gombalegyek és egyéb nyüves férgek is ráronthatnak a Zen gombára.
Ettől függetlenül lehet, hogy én is rápróbálok egy sorral, csak nehogy a rendőrök megfogjanak, amikor tolom haza bringával a farönköt:-)

PO írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
PO írta...

Szerintem a shii-take gombát azok a kártevők támadják meg, amelyek a fokhagymát is szeretik - merthogy fokhagyma ízű :-))

A kártevők között nem is említetted a csigákat! Egy ilyen ínyenc éttermet ők is számon tartanak :-)

IQ Zénó... írta...

Füves honlapján indult egy gombász fórum egy gombaszakértő vezetésével. Érdemes társalgásba keveredni ott is!
http://www.mlaszlo.hu/index.php?option=com_kunena&Itemid=106