2011. január 3., hétfő

Akarnád, de nem mered?

Amikor kiskamasz koromban egy-egy idétlen idős bácsi kérdezte, hogy na, oszt’ hogy állsz a pinával? - olyan szívesen megmondtam volna neki az őszintét. Hogy már óvodás koromban – doktor bácsinak álcázva - többet láttam, mint amennyit el bír képzelni. És az érdeklődésem azóta is töretlen… De nem mondtam, mert egy fiúgyermeket akkoriban nem úgy neveltek.

Mi akadályoz meg bennünket abban, hogy nem merünk változtatni bizonyos dolgokon, értelmetlen sablonokon? A karácsonyi halászleven? Én már rég elvetettem ezeket a kötelező gyakorlatokat, a karácsonyi asztalra sok minden mást is kipróbáltam. Sikerrel.
Itt van például ez a sütőtök krémleves.
Az Isten is arra teremtette, hogy meghitt hangulatú téli esték étele legyen. Tavaly óta próbálgattam, csiszolgattam és most elkészítettem a Tökéletes Sütőtök Krémlevest. Nem akartam karácsony előtt leblogolni, úgysem akadt volna, aki ismeretlenül kipróbálja. De most a vállalkozó kedvűek kezébe adok egy csodafegyvert! Próbáljátok ki, aztán decemberben lehet vele villantani.

Hozzávalók:
régi fajta, földgömb alakú sütőtök
tökmag olaj
szárnyas alaplé
só, fehér bors, szegfűbors, gyömbér
feltétnek tökmag és/vagy sült húsos szalonnakockák

A tököt feldarabolom, meghámozom, majd a sárga húsát kisebb kockákra vágom. Nagy fazékba teszem, kevés olajon elkezdem párolni. Mivel a folyamatos kavargatástól nem látom, hogy pörkölődne, ezért amikor megunom, felöntöm az előkészített szárnyas alaplével. Főzöm, közben sózom-borsozom és két kis karika gyömbérrel és egy szem szegfűborssal ízesítem. Amikor a tökkockák már puhák, az egészet összeturmixolom.

Tálaláskor szépen díszíti néhány csepp sötét, hidegen sajtolt tökmagolaj. A tányéron megszórjuk egy kis vagdalt tökmaggal, de tehetünk bele sült szalonnakockákat is.


Cselek és fortélyok
A gyömbér és a szegfűbors rendszerint az édes tökkrémlevesek jellegzetes fűszere, így ennél a sós változatnál mértékkel használjuk, csak finom utalásféleképpen.
Ha nincs kéznél szárnyas alaplé, akkor öntsétek fel vízzel. Na-glutamáttal készített leveskocka használata ellenjavallott.
Mindenki kísérletezze ki, hogy mennyi lével öntse fel az ízlés szerint kívánt sűrűséghez.

Ez a cucc aztán tényleg paleo. :-D Megalkuvás nélkül.

9 megjegyzés:

Zsófi írta...

A "ha nincs kéznél szárnyas alaplé" típusú kisebb vészhelyzetek esetére javaslom a dm és müller üzletekben kapható bio leveskockákat, a müllerben csak zöldségleves kocka van, a dm-ben tyúk- és marhahúsleves is.

PO írta...

Köszönöm, Zsófi! Ezt a cuccot még nem ismertem.

Unknown írta...

csak a bevezető miatt olvastam el :) nem vagyok főzőguru, de az összetevők alapján ez a kaja, ilyenkor télen nagyon egészséges, majd bepróbálkozom vele itthon a konyhatündérnél :)

Ratkuné Aranka írta...

Egyszerűen fantasztikusak ezek az írások!
Nem biztos, hogy egyből mindent kipróbálok amit olvasok, de az biztos, hogy nagyon élvezetes minden írás, és jó hangulatom kerekedik tőle!

PO írta...

Köszönöm, Aranka! A recepteket nyugodtan próbáld ki, egyszerűek - még én is boldogulok vélük - és nagyon megérik a fáradságot.

Névtelen írta...

Ha végre 99%-ban természetes alapanyagból készül egy étel (ami szezonális), nem olyan nagy katasztrófa 1%-nyi hozzávaló, aminek 0,0000001 %-a Na-Glutamát, amit a hagyományos kínai konyha nagyon-nagyon régóta ízfokozóként használ.
A Na-glutamát összetevői is természetes anyagok.

vlbb írta...

Kedvencem a POleolit tökleves. :) Mostantól szeretem a levest. VLBB

Névtelen írta...

Imádjuk a töklevest, de mi sonkatökből készítjük. Én jobb szeretem vajon pirítgatni a kockákat. Más a hangulata is neki.
Ami szerintem nagyon jó bele, az a frissen reszelt szerecsendió.
És én a tökmagot is vajon megpirítom.

Remélem idén összefutunk valami versenyen! :)

Aval

PO írta...

@HLaszlo: hogy az indiai gyömbér, a jamaicai szegfűbors és a madagaszkári fehérbors mellett mi okom van száműzni az ősi kínai Nátrium-glutamátot? Nem is tudom, ez már ízlésbeli különbség. De gustibus non est disputandum, ami szabad fordításomban azt jelenti, hogy ízlésem jó, pofonom nagy :-))) Vegyetek engem komolyan, mert a múltkor a KvízParton a latin szállóigék játékban 30ból 30at találtam el ;-)
@VLaszlo: látod, érdemes mindent megkóstolni! A hozzá illő borra javaslatot várok!
@Av: én is szeretem a vajon pirítgatást, de ez nekem csak kis adagoknál sikerül rendesen. A terem OB-n ott a helyem! :-)