2011. január 9., vasárnap

Wannabe zakuszka

Vannak kaják, amiket csak nagy tételben készítünk el, aztán rájárunk egész télen. Mert nem éri meg kolbászt tölteni csak egy lakoma kedvéért. Vagy lekvárt főzni csak a holnapi reggelihez. 
Sok alapanyag csak szezonálisan áll rendelkezésre, ezért rég kialakultak azok a technikák, amelyekkel például a barackízt hosszú időre hozzáférhetővé tesszük. És mamutot sem kell minden nap leteríteni. Hosszan beszélgethetnénk arról is, hogy eleinte a tartósítás volt a fő cél, aztán ezek némelyikéből önálló ételt eredményező technika is lett. Szóval elég komplex kérdéskör ez, ebből is látszik, hogy a blogírás egy multidiszciplina.

Talán említettem már, szeretem a zakuszkát. Elég sok munka van vele, jóval bonyolultabb, mint egy kolbásztöltés. De sokan mégis bevállaljuk, mert a végeredmény egy fantasztikus téli csemege.

Tavaly nyáron kikísérleteztem, hogy a zakuszka alapanyagaiból a lecsókészítés logikája szerint is lehet egy pompás ételt alkotni. Nem bonyolult,  természetesen bográcsban is készülhet. Most, a téli ínséges időkben meg arra jöttem rá, hogy nem probléma a négy fő alapanyagot beszerezni  és egy serpenyőbe összeterelni. Jó, jó, az alapanyagok terén kell kötni kompromisszumokat, de néha télen még ennyi belefér.

Esettanulmányomban egy rurális változatot írok le.

Végy  egy kis darab füstölt szalonnát és egy darab húsos szalonnát. Felkockázva kezdd el izzítani, először a zsírosat, később add hozzá a húsos szalonnát. Ha sok zsír sül ki, le kell önteni belőle.
Dobj hozzá 2-3 felkockázott hagymát és párold. Pár perc múlva adj hozzá két meghámozott, kockára vágott padlizsánt. Dobj hozzá 2 babérlevelet, adj hozzá egy mokkáskanálnyi frissen őrölt borsot. Sózzad . Addig párold együtt fedő alatt, amíg a padlizsán meg nem puhul. Néha meg kell kevergetni.
Amikor a padlizsán már menthetetlen, dobj hozzá 2-3 szem paradicsomot, 2-3 pritamin paprikát, ízlés szerint kockázva, csíkozva. Lényegesen érdekesebb, ha belekarikázunk egy cső csípős zöldpaprikát is. Később néhány evőkanál házi paradicsomsűrítmény is adható hozzá.
Amikor minden alkatrész megpárolódott, érezhető a zakuszkára jellemző illat, és a zöldségek leve is nagyrészt elfőtt, akkor üss rá néhány tojást. Ezzel lehet a tömeget növelni, a várakozók számától függően. Jó étök lészön!



A zakuszka stílusú lecsóm paleó. A kenyerem nem.



8 megjegyzés:

Névtelen írta...

:-) PO a nyál összefutott már a számban megint.
Azonnal megyek és valami hasonlót összeütök csak úgy hirtelen felindulásból:-) Ma pedig nem akartam főzőcskézni :-)De ezt nem lehet kibírni.

Üdv sziszi

PO írta...

Na, örülök, hogy írásomnak ilyen aktiváló hatása is van :-D
Írjak más témákról is? szex, munka?
:-)))

Horasz írta...

Wannabe fogyasztó of disz nagyon szép zakuszka.

PO írta...

:-D

marta írta...

Én "ipari " mennyiséget készitek,darálok mindent,három félét csinálok,:babbal,padlizsánnal..és Gombával!.....erdélyi szokás szerint!A gomba ...:)nem jöhet más szóba mint a csupros tuskógomba!(20 percig főzve...KÖTELEZŐ)..ez adja az ízét,sürűségét!!!!..az idén sajnos nem találtunk ilyent..sőt alig egypár vargányát!!!!

PO írta...

Jövőre kifaggatlak, akkor a babosat is gyártásba veszem :-)

Éva Judit írta...

Ez a zakuszka stílusú lecsó csodálatos lehet! Már a neve is remek! Egyszer megpróbálom! Én padlizsán, babérlevél és húsos szalonna nélkül csinálom.... ( Gondolom, nem is olyan finom!) De mitől paleó? Hiszen az alapanyagokat összepárolod!!

PO írta...

@Éva: Azért paleó, mert a paleolit étrend anyagválasztékából merítettem. Nem alkalmaztam olyan alapanyagot, amit az ő boszorkányüldözésük kirekeszt a táplálkozásból (gabonák, tejtermékek, stb.). Érdekes dolog ez: ha napraforgó olajjal készíteném, nem paleó, de szalonnazsírral igen :)