2011. február 13., vasárnap

Egy másik Ágitól

Régesrég, vagy 20 éve ismertem meg ezt a másik Ágit. Régen, vagy 15 éve kínált bennünket ezzel az egyszerű kis költeménnyel, ő ezt telemea salátának hívta.

Ami a görögöknek a feta, ami a bolgároknak a szirén sajt, a románoknál az a telemea sajt. Egyszerű, ősi technológia, tömény sós lében érlelés, már a régi rómaiak is...

Nagyon szeretem a feta jellegű sajtokat, természetesen a juhtejes változat a kedvencem, a tehéntejjel készültet egy kicsit műmájer dolognak tartom, mások meg épp ezt szeretik. A mediterránumban nem okoz gondot a nagyobb sótartalmú sajtok fogyasztása, a melegebb klíma több izzadsággal, nagyobb nátrium-veszteséggel jár. Nálunk egy kicsit más a helyzet, kissé visszafogottabban kell kezelni ezt a témát, különösen a téli időszakban.

Végy egy kocka (30-40 dkg) krémfehérsajtot. Szerencsére ma már van magyar gyártmányú juhtejes változat is. Kockázd fel mokkacukor nagyságúra. 6-8 db tojást keményre főzünk, majd megtisztítva külön választjuk a főtt sárgáját. A fehérjét felkockázzuk, majd hozzáadjuk a sajtkockákhoz.
A sárgáját villával összetörjük, majd egy kis tejföllel  simára kikeverjük. Fehérbors, őrölt szerecsendió, apróra vagdalt petrezselyem zöldje megy bele. Alaposan összekeverjük, majd ráöntjük a sajt- és tojásfehérje-kockákra. Összeforgatjuk, majd lehetőség szerint hűvös helyen egy éjszakán át állni hagyjuk.

A figyelmes olvasók észrevehették, hogy nem tettem bele sót. Mert nem kell bele, a sajt adja a sóját.



2 megjegyzés:

IQ Zénó... írta...

Én szoktam csinálni sajtot, próbáld ki!
1 kg túrót 2L tejben fel teszek melegedni.
Addig forralom, amíg a sűrűje össze nem áll egy
homogén masszává és elválik az írótól.
Leszűröm, de az írót nem dobom ki, mert még kellhet.
Serpenyőben vajat olvasztok és dobok rá bőven fokhagymát, sót meg mondjuk zöld bazsalikomot. Ráborítom a leszűrt sajtkezdeményt és lassú tüzön melegítem, amíg egy afféle gumiszerű masszát nem képez a hő és az én sajtgyártási szándékom. Közben 2-3 pohár száraz fehér csak az
íze miatt:-)
Ha a túróenyv elkészült levesz a tűzről és kb 5 perc múlva 2db felvert tojást belekeverünk oszt
kész is volnánk.
Kivajazott formába nyomjuk és kis idő multán kiborítjuk belőle. Mire kihül a hűtőben, már reszelhető is.
NAgyon jól füstölhető, de ha az írót sóval felfőzzük és abban áztatjuk egy hétig, akkor egy nagyon jó balkáni jellegű cuccot kapunk, ami salátákra nagyon jó.

PO írta...

Kipróbálom. Eddig még csak a kecsketejből készült túróig, joghurtig és kefírig jutottam el.