2011. április 11., hétfő

Következzen immár az borsmenta

A tavasz gazdagon ontja a fűszernövényeket, ezért is szeretem! Szinte minden nap van valami újdonság, most épp a borsmenta.
Ha tudományosan nézzük, van ugye a fodormenta, meg a vízimenta, ezek évelő növények, vadon is fellelhetők. A borsmenta pedig csak termesztve, kertekben fordul elő. A fodormenta és a vízimenta alapfajok, míg a borsmenta egy spontán módon keletkezett többszörös fajhibrid. Az alapfajok ugyanis könnyen kereszteződnek egymással.
Szóval ezek a mentafélék hasonlítanak egymásra, közös bennük a sajátos illat, amit az illóanyagainak egyike, a mentol okoz. Kellemes, az egész világon kedvelt illat ez, fűszerként, kozmetikumként egyaránt jól használható.

A kertekben sokan termesztenek borsmentát, nem nehéz, mert tarackoló gyökereivel vitálisan terjed, ha megkedvelte a kert valamelyik nyirkosabb zugát. Megfigyeltem, hogy mindenki - kivétel nélkül - valamelyik öreg nénitől kapja. Tulajdonképpen én is elmondhatom ezt, bár mi a kerttel együtt vettük, de azt tényleg egy virágokat kedvelő nénitől. Régebben már írtam, hogy tárkony is volt itt, azt is megőriztem.

A világ borsmenta termelésének 99,99 %-a szerintem teaként hasznosul, de én most többféle használati módot is bemutatok. Nem újdonságok, de együtt, egy helyen, ezt csak a Pásztortűz főzős-evős-ivós élményblog tudja nyújtani :-)

Fogyasszunk akkor borsmenta teát, ha meghűlés kínoz, ha az emésztésünket akarjuk serkenteni, fel vagyunk puffadva, az epeműködésünket szeretnénk serkenteni, vagy egyszerűen csak megkívántuk a menta ízét. Gyerekeknek egyáltalán ne adjunk mentateát! Túlzottan élénkít, nyugtalanságot, alvászavart okozhat, más vélemények szerint a légzési funkciót is zavarhatja.
Szóval akik a keresőbe a borsosmenta, Mentha piperita, mentaolaj, mentatea, Mojito, mentaszéna, illatos menta, fodormenta, zöld menta, mezei menta kifejezéseket ütötték be, megérdemelnek néhány ötletet, alapvetően borsmentára hangszerelve.

A teát a szokásos módon, forrázatként készítjük: egy nagy kancsóba egy-két teáskanál szárított mentalevelet, vagy 8-10 széttépett nyers levelet teszünk, majd forró vízzel leöntjük, lefedve vagy 10 percig állni hagyjuk. Melegen kortyolgatjuk, langyos állapotában mézzel is édesíthetjük. Ez tehát az igazi mentatea.



Az arabok is szeretik a mentateát, csak kicsit másképp. Ők úgy készítik, hogy főznek egy jó erős fekete teát, kiöntik csészébe, ipari mennyiségű cukorral édesítik, majd tesznek bele mentalevelet. Ez tehát egy menta ízesítésű fekete tea.

A tea-vonalon egy old-scool recept. Kell hozzá egy régi szódásszifon! Főzzünk egy egyszerű mentateát, majd hagyjuk kihűlni. Édesítsük meg mézzel, ízesítsük néhány kiskanál citromlével, majd töltsük bele egy szódásszifonba. Lezárjuk, majd tekerünk bele egy CO2-patront és betesszük a hűtőbe. Ez egy roppant finom mentolos-szénsavas nyári üdítő.

Következzen a híres koktél, amely Mojito névre hallgat, kiejtését hallgassátok itt., hogy előkelő társaságban kellő eleganciával tudjátok emlegetni.
Egy long drinkes pohárba beledobunk néhány darab lime-ot és 4-5 borsmenta levelet, majd összenyomkodjuk. A poharat feltöltjük 2/3-ig törött jéggel, öntünk bele fél dl fehér rumot. Teszünk még bele 2 teáskanál nádcukrot, majd felöntjük hideg szódával. Végül az egészet bárkanállal megkeverjük és hidegen szervírozzuk. Lehet ezt figurásabban is, de így is működik ez a kellemes nyáresti hűsítő.

És most következzen egy ráadás, ezt én gyógyszerként használom. Fogok egy 2 dl-es zárható üveget, félig öntöm mézzel. Ide kifejezetten folyós méz kell, a krémes állagú repceméz, a hamar kristályosodó mézek nem jók ide. Cseppentek bele vagy 10 csepp citrom illóolajat, majd jól összekeverem. Csepegtetek bele most 10 csepp borsmenta illóolajat, majd ezt is jól elkeverem. Ehhez jön még egy kis eukaliptusz-olaj.  Rendszerint hozzáadok még egy kis kakukkfű olajat és kész.Tetszőlegesen lehet persze variálni az összetevőket, a lényeg, hogy mind felső légúti nyavalyákra javasolt olajok legyenek és 4-nél többet ne keverjünk össze.

A borsmenta jó dolog. Éljünk vele! Márciustól novemberig szedhetjük a friss leveleit, aztán meg jöhet a szárított.

5 megjegyzés:

Edina írta...

Hűha... mindíg tanul az ember!!!

Névtelen írta...

Gyerek miért nem kaphat Menta teát?

Unknown írta...

A borsmenta olajnál olvastam először, hogy gyerekeknek ne adják, az élénkítő hatása miatt nem javallott, pl. nyugtalan alvást okoz.
Szerintem a teára vonatkozó tiltás is ezzel függhet össze.

krinsz írta...

Gyerekeknél tilos mentolt alkalmazni, mert légzésleállást okozhat. (Csak ha valakiben szintén felvetődne a miért és olvas kommenteket:)

PO írta...

Köszönöm, ez újabb érdekes adalék. Nem látom akadályát, hogy beszúrjam a posztba ezt a kiegészítést. :)