2012. március 28., szerda

Hátszínsteak csilis-csokoládés vörösbor-redukcióval, metélőhagymapestós burgonyapürével

Észrevettétek már, hogy szeretem a bombasztikus címeket? Voltak már ilyenek: A tökéletes pirított tészta leves, meg Szalonnasütés, szóval van érzékem a kattintékony címalkotáshoz, ugye?




Ez a mostani azért jelentős, mert a Google jóvoltából a csilis-csokis vörösbor-redukció és a Pásztortűz fogalmakat az idők végeztéig összekapcsoltuk. Ezen kívül az is mérföldkő, hogy a burgonya szót az eddigi 77 posztom során még nem írtam le.

Szóval volt ez a vörösboros cucc, alig vártam, hogy egyszer ráugorjak. Magában, nem húshoz társítva nem akartam kipróbálni. De most belebotlottam néhány szelet hátszínbe, lelkesen hazacipeltem.

Konzultáltam Tomával, jó lesz ez így? Mer igény, az volna rá! Erre a vörösboros társításra bólintott, utólag is azt mondom: jól tette! A steak receptjét tőle vettem át.

Tehát hadd sorjázzam mérnöki pontossággal az étel hozzávalóit, 2 személyre:
2 db hátszín szelet, vastagon vágva,
só, frissen törött bors
25 dkg krumpli
5 dkg vaj
szerecsendió
3 dl száraz vörösbor
2 kis kocka tibi étcsoki
2 db kis csili

Tehát a hátszínnel úgy bánjatok, ahogy Toma írta.
A megtisztított, felkockázott krumplit sós vízben megfőzzük. Kicsit leöntünk a levéből, majd összetörjük. Hozzákeverjük a vajat, meghintjük kevés szerecsendióval, simára keverjük és kész!

A vörösbort felhevítjük, majd gyöngyözve tovább forraljuk. Amikor kb felére beforraltuk, óvatosan beledobjuk a 2 kocka csokoládét. Kevergetjük, majd könnyedén beletesszük a két db csili apróra vagdalt húsát. Pár perc és ez is kész.

A snidlinget megmossuk, lecsepegtetjük, majd apróra vágjuk. Utána beledobjuk egy Süllőcske-féle mozsárba (ennek híján valami konfekció kőmozsárba) és pépesítjük. Rusztikus lesz, de ez a cél.

Lehetőleg hatalmas, fehér tányéron tálaljuk, erősen világítva, a köretből és a vörösbor-redukcióból művészi pöttyöket hintve.
Volt egy olyan ötletem, hogy a snidlingpestós krumplipüréből formázok egy olyan félgömböt, megkoronázom néhány lilahagyma karikával és beleszúrok néhány snidling szárat. De nem úgy lett, hanem így:

24 megjegyzés:

Bombadil Toma írta...

jól néz ki!:)

PO írta...

Jó is volt nagyon, köszönöm a receptet! Ez a vörösboros izé nagyon jó dolog, kár, hogy a sertéshez, meg a halakhoz, meg a virslihez nemigen megy :-/

Névtelen írta...

Nagyon szép recept, meg kéne csinálni. Van is snidlingem, a többi meg csak kerül...
Most már beraktam a Pásztortüzet a kedvencek közé, ne kelljen a Karajból átlinkelni. Attól valahogy megy el a kedvem. Át kéne ide szoktatni a törzsközönséget (persze, Indexes címlapot ne várjunk, ugyebár).
Mitzi von Küche

PO írta...

Az a szerencse, hogy a blog nem olyan, mint a házastárs: egyszerre lehet több kedvenc is.
A Karaj lehet, hogy már túl van a csúcson, de még nagyon jó. Régen jó posztok voltak, meg napi 30-40 komment. Ma meg ritkultak a posztok, de van napi 200-400 komment. Nem látom a többi aspektusát, ez a mostani állapot is lehet jó a gazdának.

A Pásztortűz meg más műfaj. Egyszemélyes utcazenész, ahol néhány nótába beszáll két másik vendég muzsikus. És legfeljebb hetente egyszer megyünk le a térre. De a kalap a fejünkön van - és még nem a földön.

Drachenkopfhändler írta...

Jajjj, ezzel most nagyon jól tudnék lakni. Ritkán van ilyen, de ezt a tányért még ki is nyalogatnám.
Dömbi

PO írta...

Szerintem még egyszer beállnál a sorba! :-))

Andrass9 írta...

Akartam valami csúnyát mondani, de szerencsédre elfelejtettem .....
Amugy a Mitzinek mondanám, hogyha a Megjegyzés Írása Mint alatt a Név/URL-cim-et választja, akkor a "Névtelen" helyett beirhatja a nevét. URL-t nem kell irni :)

PO írta...

Mi a gond vele? Szerinted több csili kellett volna bele? :-))

süllőcske írta...

Látom- látom, mennyire Nálad kellene már lennie annak a fránya mozsárnak. Erről van egy üzeneted.

PO írta...

Bizony mondom néked, más lett volna az íze annak a néhány morzsa snidlingnek, ha nem konfekció mozsárban zúzom össze... :-)

süllőcske írta...

Lesz még kárpótlásod. Tálalásod különben tetszik, egyéni, átjön a személyiség.

Mesi írta...

Lenne kedved egy húsvéti játékhoz? Nézz be hozzám :) http://azenszakacskonyvem.blogspot.com/2012/03/husveti-ajanlat-jatek.html

Drachenkopfhändler írta...

NEM állnék be. Pofátlan módon előre tolakodnék, ami egyébként nem jellemző rám, főleg ha ételről van szó.

Mitzi von Küche írta...

Kösz a segítséget. Nem szeretek névtelen lenni.

Andrass9 írta...

Örülök, hogy segíthettem!
@süllőcskének:
Ami meg a mozsárt illeti - én is kaptam egy kőmozsarat anyámtól, de az első komoly használatkor a törő úgy döntött, hogy inkább ő törik, mint a füszer (csak ezt elfelejtette közölni). Órákig vadásztam a megtört bazalt darabokat a pasztából! Rengeteg réz mozsárral vagyok ellátva, de nincs egy igazi jó kő mozsaram, amivel nem is törni, inkább szétmázolni lehet a dolgokat ("ha érted amit mondok" - a'la karaj :)
Gondolom, mire megöregszem, én is találok valahol igazi patikai kőmozsarat (jó jó, azok nem kőből, hanem porcelánból vannak) amivel dörzsölni lehet. Mániákus füszertermesztő vagyok.

Mitzi von Küche írta...

Achátmozsarat használnak a patikusok, bár szerintem fűszerekhez túlzás. Egy jó kőmozsár lenne a megoldás.
Süllőcske gyárthatna a törzsközönség számára limitált kiadásban - engem érdekelne.

PO írta...

Köszönöm, megnézem! :-)

PO írta...

Még meg sem jött a minden bizonnyal No1. sorszámú mozsaram, az ingatlan biztosítási partnerem máris jelezte, hogy a jövő hónapban újra kívánja tárgyalni a lakás- és vagyonbiztosításomat ;-)

Névtelen írta...

Ez nagyon rendben van. Az ízlésed is remek, a fotó is klassz.:):) Nem tudok mást írni, elégedj meg ennyivel:):)

oregsam írta...

A kaja biztosan rendben volt,ha a hust Toma szerint csináltad(nagy marhaszakértő a fiu)
Minden elismerésem,ha nem irtad még le a "burgonyát",merthát az bizony nekem is krumpli! :))

Pénzkeresés, Ingatlan befektetés, Passzív jövedelem írta...

Jó volna egy kis plusz jövedelem ?

- Passzív házak ingatlanbefektetési alap és Hálózatépítési marketing rendszer
- Online pénzkereseti lehetõség
- Akár már 100 Dollár egyszeri befektetéssel is elkezdhetõ (100USD ~ kb 22.000 Forint )
- Keress pénzt azzal hogy befektetõket toborzol a cégnek.
- Tegyél szert passzív jövedelemre.
Részletek a honlapomon: http://passzivhazak.uw.hu

PO írta...

Nincs mit, haver, örülök, hogy segíthettem! ;)

Gasztro szemmel nézve elég sótlan az oldalad. Ha már passzív ház, megdobjalak valami jó kis csilisbabos poszttal, amit oda kitennél? Remélem vágod, hogy ez mekkora poén volt? :P

Esetleg kipróbálhatod, mennyire vagyok türelmes, ezt a kéretlen reklám szart benyomhatnád még néhány posztunkhoz :D

anica inkognitóban írta...

@Pénzkeresés, Ingatlan befektetés, Passzív jövedelem: az a baj, hogy én aktív, sőt néha kifejezetten hiperaktív vagyok. Aktívházra nem tudsz valami jó tippet?:)

M. v. K. írta...

Rúgd ki a fickót, miután meghinted hátsóját egy kis chilivel.