Már egy hete csak Bélabácsira gondolok. Meg-megállva. Fel-felpillantva az égre. Mi lesz ebből? Néha meg BigBuffalo komámra, arra a nagy szakajtó vargányára, amit öt éve... Na, de itt tarantínósan megtörném az idősíkot*, ugorjunk egyet.
Délelőtt kimentem a Nagypiacra. Öreg Sam nem volt ott egyik kocsmában sem, így nem ittam kólát. Pedig rákívántam. De értek ehelyett más impulzusok.
Felmentem az emeletre, gondoltam, vetek egy pillantást a gombaárusokra. Ezt láttam:
Ez aztán a vadászzsákmány! A jobb oldali 80 deka, a sziámiak 68 deka. Csoda, hogy megkívántam ezt a nyári vargányát? Vettem kóstolónak néhány kisebb darabot.
Hazamentem, kiteregettem az áldozati oltárra a zsákmányt.
Mint látjátok, én a zsengébb kisebbekből választottam néhány darabot. Azok a kapitális gombák szerintem megvoltak már tízévesek is! Vagy kínai hamisítványok voltak.
Nos, vannak elképzeléseim, mi legyen ezzel a gombával.
Volt nékem egy gombalevesem, amit egy gazdag gyűrűs tuskógomba lelet után posztoltam. Nos, annak módszerével egy ragut készítek a gombából és lesz belőle sós, hajdinás palacsinta töltelék.
Ez is egy dinamikus poszt, folytatom. De előbb elmegyek a kisvarjúkért, merthogy megjöttek.
Nos, a gombák és a varjak sorsa a későbbiek során összefonódott. Ugyanabban a raguban végezték. Az étel még nem volt posztérett, majd legközelebb.
* minden normális műszaki ember tudja, hogy az idő nem sík, hanem egyetlen dimenzió. De újságírók használják csak bátran.
Nos, a gombák és a varjak sorsa a későbbiek során összefonódott. Ugyanabban a raguban végezték. Az étel még nem volt posztérett, majd legközelebb.
* minden normális műszaki ember tudja, hogy az idő nem sík, hanem egyetlen dimenzió. De újságírók használják csak bátran.
39 megjegyzés:
:DDD Már előre látom, micsoda poszt-riposzt folyam indul...:DDDDD
Hajrá PO, hajrá Bélabácsi! :))))
Hogy én ilyenkor nem mentem ki a piacra (helyette a Metroba hintaágy-párnát visszacserélni) :( Imádom a vargányát.
Azt a kutyafáját, hogy hinnye erre meg arra!
Ez mán milyen dolog!
Debrecen körül jó meleg talajra hullhatott a megfelelő mennyiségű eső. Vagy Erdélyből hozták át?
Ahogy nézem a dátumot, tavaly ilyenkor már szedtem, de ennyit akkor sem.
Más: öreg vargányák igen nagyra tudnak nőni, és bizony a felső képen látható jószágok idős példányok a spóra csövek színéből ítélve. Ezek élvezeti értéke már csekély, felvágva gyakran éri a vásárlót meglepetés, azaz inkább egy társasházhoz hasonlít, lakókkal, mint a mesekönyv rajzain, mint konyhai alapanyaghoz. Ellenben a kép jobb alsó sarkában lévő, elég szépen fejlett, de még fehér csöves állományú példány, na az remélem bekerült a vásároltak közé. A kalap-tönk aránya is nagyon megfelelőnek látszik.
Ilyen fiatal, hófehér aljú, teljesen kukacmentes vargányából egy 62 dkg-os az egyéni csúcsom, a párja, mellette volt 30 dkg. De az olyan nap volt, hogy levettem magamról minden felső ruhát, batyut csináltam belőle, plusz a két kosár tele...
Itt most is tart a szárazság, de kimegyek bohócnak reggel az erdőbe csak azért is, ma más program van, de már morgok és tépem a láncot...ha ilyen hírt hallok.
Szerintem Erdélyből nem jöhetett, ott később indul meg. Zalában talán megfelelő volt az idő, felhívom a sógort, látja-e már ezeket a szépségeket-finomságokat, illatos pompázatosságokat?
Különben meg könnyű annak, aki a piacra jár gombászni! Az tudja hol van a gomba!
Szedte-vette teremtette!
(Vagy hogy is? Most megkavarodtam, szedte? vette? teremtette?)
eh mindegy holnap meglátjuk...
:)))
jajistenem, vargánya.
Nekem is van elképzelésem, mit csinálj vele: overnight mail-ben elküldöd nekem, én meg megeszem!!
Gyönyörű darabok, de valóban a jobb alsó sarok tűnik nyerőnek :)
Miért, varjúpörkölt is lesz? :)
Csak annyit, hogy a fűszerekkel óvatosan, a vargánya csak rá jellemző ízét nem érdemes elnyomni, szemben a tuskógomba félékkel, amik igénylik a fűszert. Én ezt nem savanyítanám se babérlevéllel, se citrommal, mint a régi receptedben írtad.
Szerintem. Persze csak beleugatok irigységből. :)
Most úgy néz ki, hogy a vargányák a varjúból készítendő ragu ízvilágát fogják gazdagítani. Gondolkodom erőst :))
Mitzi, szerintem holnap még érdemes kinézni. Szerintem az a fickó nem adta el a vargányáit, lesz még abból.
A varjú ugye csak vicc??
Vasárnap nem tudok kimenni, mert spárgázok :)
azt hiszem, Gerda, nem viccelnek a fiúk..
Ne máááááá :(
Tavaly roma közmunkaprogram volt, többek között én is felügyeltem párat. Na, ott volt más is, nemcsak varjú. Én nem ettem.
Mind elszálltak azok a varjúfiókák, hogy a "dinamikus" poszt statikus lett?
Varjú jó! Védd a gátat! Egyél ürgét! :)
*gyvy vótam*
Ürge védett állat.
Egyébként a varjú is :-(
Pedig lesz ürgés poszt is. A gordiuszi csomó megoldása az, hogy a történet még a védelem előtti időszakból való.
Az emlegetett varjúragu teljesen PC. Ugyanis nem vetési varjak, hanem dolmányosok voltak.
Süllőcske,
Debrecenbe valszeg Erdélyből jött a vargánya. Az indexes szaktopicon már beszámoltak erdélyi zsákmányról.
Zalában is van. Szombaton olvastam a helyi újságban, hogy a piacon ennyi a vargánya meg annyi a rókagomba...nosza, rohanás ki az erdőre, betli...
Utána láttam zalai leletet, odavalósi cimborámat riadóztattam, ki is küldte a gyereket, hozott is a srác rövidesen egy kosár vargányát. Ma is voltam kint, kevés rókagomba, pár piruló galóca, néhány kékhátú galambgomba volt a zsákmány ehető része...de elég sok eső volt, meleg is van, a hold is növekszik...szóval talán kezdődik...
Bélabácsi,
Én a nagy, öreg vargányát is szeretem. Annak van íze igazán :-) Levesbe, pörköltbe pláne jó a termőrétege, taknyos lesz ugyan de sűrű és ízletes. A szárítmánya is igen látványos.
B.B.
B+, 05.25.-i kép debrecen környékéről...
http://imgfrm.index.hu/imgfrm/3/9/8/4/BIG_0010123984.jpg
Ha varnyút nem is, de a taknyos vargányát nagyon szeretem. Annyiszor még nem jutottam hozzá, hogy el tudjam dönteni elég öreg-e már :)
Aha, igen, az öreg, de még egészséges vargányák szárítmánya többet ér, mint a fiataloké! Ez igaz. Nem akartam nagyon részletezni, de az öreg, zöld és barna csöves vargányákról én azt leválasztom, a húsát, tönkjét szívesen fogyasztom, persze amit a kukacok, bogarak meghagytak belőle. Friss fogyasztásra értettem, hogy legjobb a megnőtt, de még fehér aljú varga bácsi.
Micsoda? Az én házi dolmányosaimat nem adom! Egyél inkább ossobucot!
Azt már nem!! Símogasd őket amikor akarod, de nekem ne károgjanak hajnalban, amikor még aludnék :)
Mitzi, ha tudnád, hogy kedvenc házi dolmányosod naponta hány énekesmadár fészkét fosztja ki... akkor megfőznéd levesnek :D
ha a következő a sündisznópörkölt lesz, tökönszúrom magam..:DDD
Azt azért megnézném közelről ....
de Főnök!!! :P:DD
Anica, a sün cukiságfaktora nagyon magas. Nem esszük meg!
tudom, közvetlenül a ló és a nagymama után következik ;) :)))))))
/remélem, Hagyma nem olvassa :DD /
Nálam a Nagymama után következik. A Ló, meg a Nyuszi sajnos átestek a túlsó partra.
ja, tényleg..:D a lókolbászt én is burkolom :)))
Andrass: a mi dolmányosaink csak délelőtt jönnek látogatni a diófa magasabb ágaira.
PO: És jó barátságban vannak a feketerigócskáinkkal - esküszöm!
Hát nem tudom, de errefelé, ha meglátom, megy bele a golyó. Rigófészkeket szemem láttára rabolt ki, vörösfarkú nem mer letelepedni, sárgarigót csak 4 napig látom, mire észreveszi a dolmányost, és továbbáll.
Szóval a varnyú nem egy szeretettel fogadott madár nálam.
nálunk a munkahely udvara felett sokszor olyan számban keringenek, kárognak, hogy Hitchcock filmjét, a Madarak-ot idézi fel az emberben... félelmetes...
az alsó képen levő gombák..NEM VARGÁNYA!..az fenyőtinoru..allitólag ehetőés finom..de nem szedem ..mert nagyon feketedik:)
Megjegyzés küldése