by Süllőcske
Blogtalálkozóra mit is vihetnék szűkebb hazámban kapott
„halügyminiszter” becenevem tudatában?
Hal legyen, de ne nézzen félelmetesen
Remy szeme közé, ne legyen tűpárna, Főnököm nyugodtan falatozzon
belőle. Ne legyen kihűlt, olajban úszó
panírja, nyúlós bőre, égett részei, zsíros hasaalja. Szép legyen, vidám, és könnyű. Ízes, tartalmas, de nem kiütős.
Blogtalira való névjegykártyám.
Ezt a kártyát kevertük PO barátommal, fotóhiány miatt otthon
rekonstruáltam a debreceni készítést.
Éjjel füstöltünk
hordozható, német típusú, igen gazdaságos, kényelmes forrófüstölőmben.
Denaturált szeszes Bunsen-égőkkel megy, doboza aljába kerül a fűszerekkel kevert faforgácskeverékem. Tölgy, bükk, éger van
benne, ezenkívül boróka, szegfűbors, koriander.
Ezt igen jónak tapasztaltam halakhoz, különösen, ha kaporral
esszük a halat. De lehet sokféle füstölőanyag, a puszta éger is kiváló.
A váradi
pisztrángokat, egy tengeri pisztrángfilét, egy királydurbincsot indulás előtt
besóztam, mégpedig szárazon. Sokan ajánlják az 5-10 százalékos sólét de
higgyétek el, jobb a száraz sózás. A vastaghúsra többet szórjunk.
A hűtőtáskában szépen elvoltak az úton, este bekerültek a
csepegtető tálca fölé, a dupla rácsra.
Lángot alá, 15-20 perc, kész.
Pihentetés, kihűtés, jöhet a bontás. A
háton bevágott kabát egy mozdulattal lejön, feltárul a gyönyörű
pisztránghús.
Tudjátok, mi a titka az ilyesféle ételnek? Finoman kell csinálni, könnyű kézzel, borotvaéles
késsel, mint egy japán szusiséf. A halat tisztelettel kezelve, nem törve, zúzva,
különben fáradt ízű massza lesz belőle, nem szaftos halsaláta.
Szóval, bontjuk,”lapozzuk”, kikapkodjuk az izomlamellák
közül a pisztráng egyszerű szálkáit, a tiszta húsgerezdeket tálba tesszük. Egy kimagozott fürtös uborkát
csíkokra, majd finom kockákra vágunk. Hámozott, jó ízű paradicsomot, egy
kisebb, ifjú lilahagymát (legjobb a zsenge salotta), egy sült kaliforniait szintén
összevágunk.
Na most a kapor. Az nemesít. Nemes anyagot igazol, igen, ez csucsu, mondja. De kaporral
takarózni egy hamis ételnek se lehet, mert lelepleződik. A kapor, az
minőségellenőr, turbó.
Tehát belevágjuk az illatos szálakat, keverünk. De nem ám
bicepszből, sztárséf módra, hanem két evőpálcikával, szelíden, óvatosan. És
kész.
Most már csak az a kérdés, hogyan lehet ezt megenni.
1Kutyánál Imre remek tönkölykenyerére
kentük, de jó fehérkenyéren, bagetten, ez esetben pirítjuk, vajazzuk az
alátétet. Ezután számításba jöhet az arab kenyérbe töltés, még izgalmasabb a
tépett kenyérdarabbal, tálból való kicsípés, én ez utóbbit díjazom. Ilyenkor
középre tesszük a tálat, és mindenki
keze ügyébe 2-3 arab, vagy indiai kenyeret teszünk. Így egész este elvan
a társaság, jól is lakik, aki akar.
Ízelítőnek is jó, de ha elkészül, inkább
mennyiséget készítsünk, meg nem fog
maradni, nagyon kívánja az ember.
Végezetül: Ebben az ételben látszólag nincs semmi
különleges, egyszerű tételekre épül, gerince a szaftos, forrón füstölt hal, a
zöldségek frissítő szerepben vannak, el is hagyható némelyik. A paprika
szerintem nagyon fontos, a kaprot pedig
könyörgöm, védjük meg, ne engedjük el,
az étel tetejére szórjunk még plusz szálakat is!
* * *
Ez volt a Pásztortűz blog 100. posztja.
6 megjegyzés:
100 az szép kerek szám, méltó poszttal :) grat...
Miniszteri szülinapi köszöntő.
Gratulálok!
A füstölő zseniális, a pisztrángok guszták. Legközelebb megkóstolom.
Ez annyira izlett a blogtalin, hogy eldöntöttem: reprodukálom.
Nekem nincs ilyen fancy füstölőm, viszont van egy jó nagy faszenes grillem, amire tölgyet, kajszibarackot, almát és akácot találtam. Kis parázsra sok forgács hasonló eredményt hozhat. A grillnek mindig csak az egyik oldalára teszek parazsat, így lehet vele a másik felén füstölni is.
Ha sikerül, akkor ebből is duplaposztot csinálunk :)
Halügyben pisztráng és talán barramundi lesz a boltban.
nem is rossz ötlet, ráizzítom a férjet egy füstölő összeeszkábálására.:)
Mondom én, hogy átmegyünk másik kocsmába elmesélni mi van amott.
Ilyen füstölő cuccot horgászboltban láttam, legközelebb veszek egyet.
Megjegyzés küldése