2012. augusztus 28., kedd

Sivatagi harcosok

by PO

Vasárnap kikocsikáztam a Hortobágyi Pusztára. Milyen lehet a puszta egy száraz nyár után? Mindent finom por lepett be, amit percenként felkavartak a Vókonyára érkező autók, a tikkadt szöcskenyájakról nem is beszélve.

Rózsa Péter biogazda évek óta rendez itt bio főzőversenyeket, pásztortalálkozókat. Érthető, hogy miért az augusztus vége a hagyományos időpontja ennek a rendezvénynek, de most még tombolt a nyár.

Sok érdekes dolgot láttam, hallottam, most ezekről egy képriport következik.

Szinte átjön az illata!

Mesterségek: a fazekas

Elárulom a megfejtést: ez bizony egy lópörkölt, amelyikben egy perzselt szürkemarha lábszár úszkál.

Mesterségek: a kalapos (Mihalkó)

A gyékény termését (buzogány) hamulúgban kifőzzük és ebben kell felfogni a kovakő szikráját. Ez izzani kezd és meg lehet vele gyújtani a száraz fűcsomót.

Mesterségek: a famíves






Ebből is kóstoltam...






...meg ebből is!







Rakták a fiúk, pedig árnyékban volt 36. Bár árnyék meg nemigen volt.

"Juliskám kűggyél mán még egy csomag szamarat, mer ezt mán szíjjelhordták!"

Ügyes ez a kis vályogból falazott tűzhely. A nyárson sütött szamarat valami lecsós alapban párolták itt készre, ha jól értettem.

A szolgavas feje. Gyönyörűség!

Hogy mit ettem ebben a forróságban? Semmit, örültem, hogy nem haltam szomjan! Néhány ételbe belekóstoltam, de az ember nem éhes 36 fokos melegben.

És hogy mit vittem haza? Két adag slambucot, meg egy marék kovakövet.

Ide, a végére meg egy kis segítség a Google-keresőnek. Mindent ő sem tudhat. Tehát: Virágoskút, Vókonya, Balmazújváros, Hajdú-Bihar. Meg Rózsa Péter, de ezt már írtam.


15 megjegyzés:

Sheila G. írta...

az az érzésem, hogy ez nem olyan mesterkélt "vásár" volt, mint mifelénk szokás...

PO írta...

Hát, ha láttad volna azokat az embereket, akik viseletben lenyomták azt a napot, közben szekeret hajtottak, lovagoltak, főztek, táncoltak, akkor becsülnéd őket igazán.

anica inkognitóban írta...

gyönyörű az a kenyér.

Mitzi von Küche írta...

Kár, hogy nem tudtam róla. A hortobágyi hídi vásárra régebben vittünk többször külföldi egyetemi vendégeket, de mi annyira nem élveztük, mint ők.
Autentikus viszont érdekel mindig.
(A vendégek képesek voltak egy rókalyuk elé is lesben állni kamerával...)

Andrass9 írta...

Nagyon jó beszámoló! Kár, hogy mifelénk nincs ilyen - mégha hőség van is.
Piszkálódós hangulatban vagyok ma. Ha nem tetszik, nyugodtam moderáld ki, nem fogok megsértődni. Kérdéseim:

Mikor volt a csikósnak esélye a lovát és egy szürkemarhát egyszerre megfőzni?

A buzogány ötlet tetszik!

Jól látom, hogy kóstoltál egy slambucból, amit nemzetiszín kendővel felszalagozott pálcikával adjusztáltak, meg egy másikból is, azután meg azt mondod, hogy semmit sem kóstoltál? Feltételezem, a hazavitt adagok kóstolásnak minősültek a leírásodban.

17 év aktív néptánc után sem jöttem rá, mi az a "rakták a fiúk". Mi csak roptuk. Pedig volt ebben a 17 évben 5 év Szeged is.

Ezt a csomagolt szamarat sem értem, ha nem haragszol. Hogy lehet azt szíjjelhordani? Öregszem.

A szolgavas tényleg gyönyörű!

PO írta...

@Mitzi: itt tényleg mindenki autentikus volt: a pásztorok, csikósok, kocsisok, a táncosok, az árusok. Még én is autentikus turista voltam.
Kivéve azt a két tetűlassú fickót, akik a fröccsöket készítették. Még szerencse, hogy én szódavízen voltam, mert még mindig ott állnék a sorban! :))

@Andrass:
Kérlek szépen, rakta a hajdú, rakta a pásztor. Fogadd el tájnyelvi változatnak.
Ez a ló-szürke társítás tényleg nem életszerű. Ilyet csak ilyen nagy, mai sokadalomkor készítenek.
A slambucból lőször kóstoltunk egy-egy falatot, majd vittem belőlük haza egy-egy adagot. Akkor esett jól, amikor visszahűltem 50 fokról 37 fokra :))
A szamárnál azt adtam a telefonáló néni szájába, hogy a Központból küldjenek már egy kis utánpótlást, mert az elkészített szamarat már szinte elkapkodták.

Andrass9 írta...

Az ilyen hibák leginkább PA és társaira jellemzők, nem terád. Ezért szóltam.

PO írta...

@Andrass9: köszönöm, nem sértődök meg, ha máskor is javítasz.
Ha valakinek eltérő a véleménye az enyémtől, akkor sem moderálok, hanem elkardozunk itt :))

Drachenkopfhändler írta...

András, hisz ezt még én is tudom, pedig pesti vagyok. Ritmusra rakják a lábukat, az öregebbek, meg mondják a nótát.

Nekem sem nyerte el a tetszésemet a szamár a paprikásban, persze ha végre kaphatnék szamártejet, ugye rögtön másik sarokból nézném a dolgot.
Mikor lesz a következő hasonló autentikus rendezvény?

Andrass9 írta...

@Drachenkopfhändler: PO barátomat akartam csak megóvni az indokolatlan magyaroschkodástól - ennél neki jobb a stílusa :)

Mitzi von Küche írta...

Dömbi, fürödnél a szamártejben, mint Kleopátra, vagy szappant gyártanál belőle?

Daróczi Imre írta...

olyan rohadt meleg volt, hogy bár tudtam a megmozdulásról most az egyszer nem sajnálom hogy nem mentünk.
Pedig még soha nem ettem Öhön-t, nálunk a slambuc nem ilyen.
Péter bácsiról meg az autentizmusról azért van egy külön véleményem, de ezt majd máskor megvitatjuk.
(egyébként a hűtőházát az az ember avatta fel, aki a debreceni Lovardát is, ami egy szórakozóhely, ám hősünk beszédében anno mégis a lósport fellendülését méltatta-ki volt ez a politikus? Megfejtők között egy meleg, baráti kézfogást sorsoluk ki!
Andráss ma nagyon kötekedős.

Andrass9 írta...

Vannak rossz napjaim, amikor nem tudom magamba zárni a godolataimat :)

PO írta...

@Daro: Andrass ma nem kötekedős. De tegnapelőtt még ő is azt mondta! :DD

Drachenkopfhändler írta...

Mitzikém, kipróbálnám erre-arra, persze én nem öregszem, rajtam a tejben fürdés hatását nem lehetne látni. hihihi Szappanba nem tenném, minek, de testápolóba, maszkba biztos.
Még ami nagyon érdekelne, a hamulúgot hogy főzik felétek, miből, mennyi ideig?