by Waka
Gyakran készítem, nálunk nagyon bejön, de én többnyire az egyszerű megoldást preferálom.
Hozzávalók:
Egy darab 50-60 dkg-os zellergumó
3 liter zöldség- vagy húsleves
2 dl tejszín
1 tojás sárgája
0,5 dl olaj vagy vaj
só
A tálaláshoz:
Pirított zsemlekocka
Reszelt sajt
A zellert megpucoltam, felkockáztam, és kevés olajon kissé megpirítottam. A forró levesből apránként töltögettem hozzá, és fedő alatt puhára pároltam. Lényeges, hogy kevés lében pároljuk, a turmixolásnál ne kelljen a zellerkockákat a hosszú lében a botmixerrel kergetni.
Mikor megpuhult, botmixerrel pürésítettem, a maradék lével felöntöttem, és újra felforraltam, kicsit utánasóztam. Egy nagy zellernél semmilyen további sűrítésre nincs szükség, éppen jó.
A tejszínt a tojássárgájával összekevertem, és az éppen felforrt levest legíroztam. Fontos, hogy ezután forralni már nem szabad, mert kicsapódik a tejszín.
A tányérba ementáli sajtot reszeltem, rámertem a forró levest, és megszórtam pirított zsemlekockával.
3 megjegyzés:
Ez a leves nagyon tetszik, finom selymes lehetett az állaga.
És milyen finom tud lenni! Én nagyon szeretem.
csak óvatosan a zellerrel,fiúk! :D ;)
Megjegyzés küldése