2013. március 29., péntek

Zellerkrém leves egyszerűen

by Waka
Gyakran készítem, nálunk nagyon bejön, de én többnyire az egyszerű megoldást preferálom.

Hozzávalók:
Egy darab 50-60 dkg-os zellergumó
3 liter zöldség- vagy húsleves
2 dl tejszín
1 tojás sárgája
0,5 dl olaj vagy vaj
A tálaláshoz:
Pirított zsemlekocka
Reszelt sajt

A zellert megpucoltam, felkockáztam, és kevés olajon kissé megpirítottam. A forró levesből apránként töltögettem hozzá, és fedő alatt puhára pároltam. Lényeges, hogy kevés lében pároljuk, a turmixolásnál ne kelljen a zellerkockákat a hosszú lében a botmixerrel kergetni.

Mikor megpuhult, botmixerrel pürésítettem, a maradék lével felöntöttem, és újra felforraltam, kicsit utánasóztam. Egy nagy zellernél semmilyen további sűrítésre nincs szükség, éppen jó.

A tejszínt a tojássárgájával összekevertem, és az éppen felforrt levest legíroztam. Fontos, hogy ezután forralni már nem szabad, mert kicsapódik a tejszín.

7.jpg

A tányérba ementáli sajtot reszeltem, rámertem a forró levest, és megszórtam pirított zsemlekockával.

3 megjegyzés:

Adél írta...

Ez a leves nagyon tetszik, finom selymes lehetett az állaga.

süllőcske írta...

És milyen finom tud lenni! Én nagyon szeretem.

anica inkognitóban írta...

csak óvatosan a zellerrel,fiúk! :D ;)