Süllőcske több ízben elvisz bennünket
szépséges magyar tájak régi embereinek főzési szokásaihoz. Vízpartok környékén
kalandozunk elsősorban, többnyire halakat készítünk szabad tűzön, eredeti
módon, egyszerű eszközökkel. Halakat fogunk a Tiszán, a holtágakban, főként
családi termesztésű, vagy szabadban gyűjtött hozzávalókat használunk fel. Fő
cél a régi módszerek rekonstrukciója, de a mai korra értelmezhető megoldásokat
is keressük. Végső soron azt a filozófiát képviseljük, amely megmutathatja az
ősi műveltségek és a jövő kultúrája közti hidat. /PO/
Már régen megfigyeltem a Tiszán, ahol a gém, ott a balin. Nem
véletlen járnak egy helyre. Kishalakat esznek ők, a gém a balinrablásokhoz
igazodik, én surranó csónakomból messziről észreveszem a gémeket, kócsagokat,
bakcsókat. Leveszem a gázt, s már repül is a műcsali.
Mostanság csurog vissza az árterekről a víz, a fokok környékén
nagy csapkodások.
A balin, vagy baling,
villámkeszeg, fenekeszeg, bolond bulcu, ragadozó őn tulajdonképpen egy nagy
keszeg, megerősödött állkapoccsal, ragadozó életmóddal, hihetetlen gyorsasággal,
vitalitással. Ezüstös torpedóként robog, vad, de tanulékony, az öregek
becsaphatatlanok.
A napokban igen jó kapás volt, szinte minden dobásra jöttek a
nagy rávágások. Eljött hát az ideje, hogy a délalföldi régió régi halászainak
ipszilon alakú nyársra feszített balinját elkészítsem.
Fölpakolunk, s nemsokára a
Nagyszéksós menti Csodarét dűlőjén zötykölődünk. Margitvirág, pipacs, zsálya,
szarkaláb szegélyezte, gyönge zöld mezők, gabonatáblák között haladunk, majd
feltűnik úticélunk, a régi Klebelsberg-féle tanyasi iskola. Idilli szép tájban,
nyugalomban, hattagú csapatunk belakja a terepet. Ez
természetesen a fiúk részéről a barackpálinkázást jelenti, bekapunk hármat,
asszimilálódni kell.
Íme a három fenekeszeg. Híres arról, hogy neki van a legtöbb ipszilon szálkája, ezért is ette a halász maga, mert a „jó hal az pízt érő”.
Meg aztán tudott irdalni, amit remélem én is megtanultam. Tudom szebben is, de ez gyors is. 10 mp egy oldal.
Nyársalásnál sózzuk-e,
kérdezitek. Kiló feletti halakat kell. A filéket elég volna sülés közben.
A halász parajdi sót, szegedi paprikát, frissen tört borsot
dörzsölt az irdalásokba. Nem, nem kell félni, hogy megég, nem fog, meglátjátok.
Amíg sózódik, a tűz lobog, Irsai Olivért iszunk fröccsben, nagyon ízlik.
El kell mondanom, hogy a standard grillezős szetteket, kütyüket soha nem tudtam megszeretni, faszenet is csak ritkán használok. Most igen, mert itt csak rőzseszerű anyag áll rendelkezésemre. A parázs fő tömegét ez adja, amire még faszén jön, így mire az alsó elhamvadna, beizzik a szén, így biztosítom a folyamatos, egyenletes hőt.
Következik a nyársra húzás. Ehhez y alakú, hajlékony, de erős
ágakat nyesek, kihegyezem, a nyelét is. A halak hasüregét a farok felé
meghosszabbítom, ide kerül a nyárs nyele, a farok dróttal rögzítve. A villa a
hasüregnél ágazik el, többször átbujtatva a hasi lebenyen, hegye a
kopoltyúfedőt átütve jön ki. Így nem fordul el, még a 2-3 kilós hal sem, meg se
moccan. A nyársra húzott halak vastag húsába vékony szalonnacsíkokat fűzök. Ez
a hal ugyanis a keszeg és a süllő között van, vagyis száraz húsú.
Leszúrjuk hát melegedni a tűz mellé, előbb függőlegesen,...
...majd később megdöntve. Néha fordítunk rajta.
...majd később megdöntve. Néha fordítunk rajta.
A hal lassan pirulgat, a
fiúkkal borozunk, a lányok lilahagymás rukkola salátát kevernek. Fokhagymát, gyömbért finomra
vágunk, olvasztott vajjal keverve kenem a halakra.
Ha nincs alufólia, tormalevél, vizes papír is megteszi.
Elkészült, terítünk.
Hozzáteszem, hogy a házban talált, műanyag tányérokat, evőeszközöket inkább nem használtuk. Deszkáról kézzel, bicskával ettünk, nagyon ízlett.
* * *
A következő rész tartalmából:
- „Különös nép élt mindig is
a Dráva-szögben, melynek eredete a Vinca kultúráig vezethető vissza. Hatalmas
vadvízország lakói ők. A hely neve: Kopácsi-rét…”
28 megjegyzés:
szép eszközök (első kép)
olyan ritkák mostanság a szép eszközök.
Ej, süllőcske írásait olvasgatva bánom csak, hogy nem tanultam, nem éreztem rá a horgászatra még gyerekkoromban, egyik (mostoha) nagyapám hívó szavára nem hallgatva...pedig halat minden formában, mindenhogy ennék napestig, főleg a szabad tűzön, hagyományosan készült fogásokat, ahol a természet szeretete és a hagyományok tisztelete valami csodálatos gasztronómiai élményben egyesül.
Egy javítást kérünk:
Klebelsberg és nem Klebersberg
:)
De jó Neked (meg az asztaltársaságodnak)...
Köszönöm, Bélabá. :)
Jóóóóó!
Ezért már érdemes... D
Ha most ez lehetne a vacsorám...!
Pásztortűz pólót szeretnék. Hol kapható?
Csak nálam! :D
én is, én is! hozol 9-én??:)
guszta a hal is, de az a krumpli..hmmmm...:)
megvan!
pólót kérek :)
Aki Pásztortűz pólót szeretne, privátban írja meg a méretet. A mellbőség mégsem egy nyilvános adat, ugye? :))
megtörtént:D
Hát ez fantasztikus írás volt! Ki nem állhatom az y szálkás halakat, és az irdalás is bennehagyja (gyerekkoromban fennakadt egy a torkomon vagy 8 órára - Budapest-Baja hajóút elején).
Pedig mennyire enném. Süllőcske leírása plaszikus, szinte a számban érzem az ízt!
Pólót köszi nem kérek, sohasem hordtam. Balinozni viszont elmennék egyszer!
András, biztos, hogy balin-szálka volt? Nem kéne inkább csukáznod? :))
Csócsálnám!
utolsó mondatot kérem törölni.
Egyrészt igen jól van adjusztálva, másrészt remek étel, harmadrészt képtelen vagyok elküldeni a hozzászólásom.
Na, jól van, sikerült, na de ennyi cécó.
Szép.
Kissé macerás. Várom a következőt, a Kopácsi réti módra készült hal az egyetlen étel amin eltűröm a vegetát.
Boar
Nem értem, időnként a bevált módszereket sem tűri el a blogmotor. Márpedig kommentelni muszáj! :))
Nekem elég soká esett le, hogy ahelyett, hogy elmenne a komment, a gugli be akar jelentkeztetni, amit viszont a keskeny ablakban elsőre nem lehet látni, így bezártam az ablakot. Az identitás választásánál a Google fiók volt kiválasztva, de nem tűnt fel semmi "belépés" felhívás.
Szóval lehet, hogy ez a gond egyeseknél?
Egyszer kellene tartani egy blog-horgászatot is előbb-utóbb. :)
(gyvy)
Honnan szerezzünk engedélyt? Vagy létezik napijegy is?
Majd én engedélyezem a pecázást.
Úgyis úgy hívnak szűkebb hazámban: A "halügyminiszter".
Terveztem a közelben néhány horgásztavat, valahová csak sikerülne :)
Hmmmmm de guszta! Csorog a nyálam! Ide vele! :))
Gyönyörű poszt,guszta leírás, nyálcsorgató képek... hajaj, csak gratulálni tudok!
Megjegyzés küldése