by PO
Az a helyzet, hogy öles léptekkel gyalogolunk bele a nyárba. Ilyenkor sok a teendő, füvet kell nyírni, fel kell kötözni a paradicsomot, szalonnát kell sütni, grillezni kell, le kell legelni a cseresznyefát, de álljunk meg egy pillanatra! Mi most a legfontosabb?
Mert a zöld dió Szentivánig még zsenge, bele tudom szúrni a fogpiszkálót. Utána már befőtt célra nem nagyon alkalmas.
Ez egy dinamikus poszt lesz, mindig írok hozzá új fejleményeket. Eggyel több ok, hogy látogassátok a Pásztortűz főzős-evős-ivós élményblogot.
Első lépés: kiszemeljük a kívánatos diófákat. Mivel a múltkor már szóltam erről, remélem, ezzel már mindannyian megvagytok (ha nem, úgy jártok, mint én a viricseléssel). Többet is meg kell célozni, mert az egyiken lefagy a virág, a másikon meg atomrakéta módjára fejlődik.
A napokban meglátogatjuk a diófát, leveszünk egy olyan szemet, amelyik már ütődött, sérült (jégverés, szélvihar miatt) és átszúrjuk egy fogpiszkálóval, azzal a keménnyel. Ha átmegy rajta, örvendezzünk, hogy nem késtünk még el.
Egy kosárba szedjük le a befőzni kívánt zöld dió mennyiséget. Óvatosan, ne ütődjön.
Ki kell áztatni a héjából a különböző anyagokat (juglon, hidrojuglon glikozidok, cseranyagok), amik keserűvé, élvezhetetlenné teszik a zöld diót. Régen megszurkálták a héjat és vízben jó sokáig áztatták.
Én meghámozom és sokáig fogom áztatni. Ezekkel a mai kis hámozókkal viszonylag vékony réteget lehet lefejteni a héjból, a víztaszító, viaszos külső réteg eltávolítása után a nagy felület miatt gyorsabban kioldódnak az ízrontó anyagok.
Itt a kesztyű használata javallott, különben befogja a kezünket a zöld dió leve. Aztán nem zöld lesz, hanem barna, vagy egy hétig. Állítólag citromlével lehet tisztogatni.
Ki kell áztatni a héjából a különböző anyagokat (juglon, hidrojuglon glikozidok, cseranyagok), amik keserűvé, élvezhetetlenné teszik a zöld diót. Régen megszurkálták a héjat és vízben jó sokáig áztatták.
Én meghámozom és sokáig fogom áztatni. Ezekkel a mai kis hámozókkal viszonylag vékony réteget lehet lefejteni a héjból, a víztaszító, viaszos külső réteg eltávolítása után a nagy felület miatt gyorsabban kioldódnak az ízrontó anyagok.
Itt a kesztyű használata javallott, különben befogja a kezünket a zöld dió leve. Aztán nem zöld lesz, hanem barna, vagy egy hétig. Állítólag citromlével lehet tisztogatni.
A meghámozott diót hideg vízben áztatjuk. Naponta kétszer-háromszor cseréljük le a vizet. A cuccot hűvös helyen tároljuk.
Mostanában már a kamrában sincs hűvös, de nem akarom a hűtőben tárolni. PET-palackban teszek vizet a hűtőbe és minden vízcserénél ezzel a 10 fokos vízzel öntöm nyakon. Utána 8 óra pihenés, megy az újabb palack víz a hűtőbe.
Olyan receptet szereztem, amiben 3 hét áztatás van. Nem merem hamarabb abbahagyni, nehogy keserű legyen a sok munkával elkészült dió.
Folyt. köv., fotókkal.
16 megjegyzés:
Izgatottan várom a folytatást!:)
anyós szokott zölddiólekvárt. nem szeretem
Akinek nem fagyott el húsvétkor...
@Sheila: ez sokkal jobb lesz. Egyrészt mert nem anyósod, hanem én, másrészt meg nem lekvár, hanem befőtt ;-)
@névtelen: mifelénk olyan mozaikosan károsodott. Van, hogy egy udvarban az egyik fa üres, a másik pedig tele van. Valószínű azért, mert eltérő fajtákat a mifelénk enyhe fagy más stádiumban érte.
elhiszem, de akkor is zölddió íze lesz.
Mi is odatettük ma érni a zölddió likőrnek valót:)
Ha 3 hétig kell áztatni, akkor idén kimarad, sajnos. Két hetem van még itt, aztán holiday! Nincs valami turbósított változat?
Majd kíváncsi leszek, mennyi cukor kell hozzá. Olyan lehet ez is mint a rebarbara. Annyi cukor kell, hogy ehető legyen, hogy már túlzás dióbefőttnek nevezni. Inkább diós cukor.
@Mitzi: Lehet, hogy több vízcserével hamarabb kioldódnának a dolgok, de ezt menet közben nemigen lehet ellenőrizni. Marad a tapasztalatokon alapuló 3 hét, pedig azt talán még a lyuggatott változathoz találták ki.
@Hajdul: Nagyon sok cukor kell majd hozzá. Talán úgy kéne mondani, hogy zöld dió szirupban.
@Kati: Kati, te meddig áztatod?
a rebarbarához nem kell túl sok cukor...
Nem tudom kommentelőnek, hogy kell válaszolni. Sheila G. : Akkor hogy lesz ehető a rebarbara?
Már három hete érik az ihatatlan diópálinka/likőr. Anyám kérte, hogy apám iránti nosztalgiából készítsek neki...
Ez egy olyan dinamikus komment lesz:)
@Hajdul: Rebarbara az méreg még cukorral is. Az oxálsav tartalma legfeljebb rhododendron locsolására és vesekő növesztésére alkalmas - szerintem :)
én ezt jól megkóstolnám annak ellenére, hogy cukker lesz benne :)
folytatást ígértél....
Megjegyzés küldése